Helligtrekongerskake

Helligtrekongerskaka spises 13. jul (6 januar) og består av 8 “boller”, en stor og syv små. Den store i midten skal symbolisere Kongen, mens de syv rundt verner om Kongen. Hvis jeg husker rett skal de symbolisere de tre vise menn, Maria, Josef og gjeterne, som var vitner ved Jesu dåp. I Helligtrekongerskaken skal det etter tradisjonen gjemme seg en mandel, – og den som finner mandelen kan ønske seg noe (som vil gå i oppfyllelse) og ikke nok med det, vedkommende vil også få et ekstra godt år.

Helligtrekongerskake Ingredienser: 1 Mandel (skåldet) 125 g Rosiner ½ pk Gjær 2 ½ - 3 dl Melk (fingervarm eller kald) 75 g Smør (smeltet) 500 g Hvetemel 50 g Sukker 1 ts Salt Topping og pynt: Eggeplomme Strøsukker Mandelflak Kongekrone https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
8 – 104 timerEnkel

Ingredienser:

1Mandel (skåldet)
125 gRosiner
½ pkGjær
2 ½ – 3 dlMelk (fingervarm eller kald)
75 gSmør (smeltet)
500 gHvetemel
50 gSukker
1 tsSalt

Topping og pynt:

 Eggeplomme
 Strøsukker
 Mandelflak
 Kongekrone

Helligtrekongerskake Ingredienser: 1 Mandel (skåldet) 125 g Rosiner ½ pk Gjær 2 ½ - 3 dl Melk (fingervarm eller kald) 75 g Smør (smeltet) 500 g Hvetemel 50 g Sukker 1 ts Salt Topping og pynt: Eggeplomme Strøsukker Mandelflak Kongekrone https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Legg Rosinene i varmt vann
– Skåld en mandel
Kok opp mandelen i vann
La den ligge litt
Klem av skallet med tørkepapir
2 Løs opp gjæra i litt melk
– Rør inn resten av melken og smøret
– Bland inn mel, sukker og salt
– Elt godt Ca 7-10 min.
3 Legg plastfolie over deigen, og
– La den heve til dobbel størrelse
Enten i rom temperatur eller i kjøleskapet over natta
4 Tilsett rosinene
– Elt deigen godt igjen
Ca 7-10 min.
5 Legg plastfolie over deigen, og
– La den heve til dobbel størrelse
I romtemperatur
6 Legg bakepapir på et stekebrett
– Sett ovnen på 180 grader
7 Ha deigen over på et bakebord
– Trill ¼ av deigen til en stor rund bolle, og
– Legg den midt på stekebrettet
Dette skal bli «kongen»
– Del resten av deigen i 7,
– Form dem til boller, og
– Plasser den rundt den store bollen
Med et lite mellomrom imellom
Så kongen blir gjemt

Helligtrekongerskake Ingredienser: 1 Mandel (skåldet) 125 g Rosiner ½ pk Gjær 2 ½ - 3 dl Melk (fingervarm eller kald) 75 g Smør (smeltet) 500 g Hvetemel 50 g Sukker 1 ts Salt Topping og pynt: Eggeplomme Strøsukker Mandelflak Kongekrone https://heidisboble.no/ @heidisboble

8 Dekk Helligtrekongerskaken med en fuktig klut, og
– La den etterheve i ca 15 min.
9 Pensle kaken med eggeplomme, og
– Dryss over mandelflak og perelesukker

10 Stekes i nedre del av ovenen i ca 25 – 30 min.
11 Avkjøles på rist

Helligtrekongerskake Ingredienser: 1 Mandel (skåldet) 125 g Rosiner ½ pk Gjær 2 ½ - 3 dl Melk (fingervarm eller kald) 75 g Smør (smeltet) 500 g Hvetemel 50 g Sukker 1 ts Salt Topping og pynt: Eggeplomme Strøsukker Mandelflak Kongekrone https://heidisboble.no/ @heidisboble

Helligtrekongerskake Ingredienser: 1 Mandel (skåldet) 125 g Rosiner ½ pk Gjær 2 ½ - 3 dl Melk (fingervarm eller kald) 75 g Smør (smeltet) 500 g Hvetemel 50 g Sukker 1 ts Salt Topping og pynt: Eggeplomme Strøsukker Mandelflak Kongekrone https://heidisboble.no/ @heidisboble