Mandelknuter etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (s. 48-49) er utrolig gode.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
12 | 3 timer | Middels |
Ingredienser:
5 dl | Melk |
150g | Smør |
1 pk | Gjær |
1 ½ dl | Sukker |
1 kg | Hvetemel |
Mandelfyll:
200 g | Mandler |
3 dl | Melis |
4 ss | Eggehviter (lettpiskede) |
100 g | Smør |
1 dl | Sukker |
1 ss | Kanel |
Topping
1 | Egg |
1 dl | Mandelflak |
1 dl | Sukker |

Slik gjør du:
1. Smelt smøret, og – Tilsett melken – Smuldre gjæren i den lunkne melkeblandingen, – Rør ut gjæren |
2. Bland inn sukker og hvetemel, Tilsett eventuelt mer hvetemel til deigen slipper bollen – Dekk med plast, – La deigen heve under plast i 45 min, Til dobbel størrelse |
3 Lag mandelfyllet: – Mal mandlene i mandelkvernen, – Bland de malte mandlene med melis, og – Mal en gang til – Bland inn vispet eggehvite, og – Jobb massen sammen til den har en fin konsistens – Pakk den inn i plast, og – La det hvile i kjøleskapet i 30 min. – Bland mandelmassen, smeltet smør, sukker og kanel godt sammen |
4 Kjevle deigen til et rektangler, og – Fordel mandlemassen over – Brett deigen sammen i 2, og |
5 Skjær remser 3 x 15 cm |

6 Knyt dem sammen , og – Sett dem på bakepapirkledd stekebrett |
1 2 3 4
7 La dem heve i ca. 45 min. |
8 Pensle knutene med egg, – Strø over mandelflak og sukker |
9 Stek dem på midterste rille på 200 grader i ca. 12 min. |


Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)