Denne oppskriften gir to store gode brød. Brødet passer fint til matpakken, og det holder deg mett lenge.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
2 brød | 3 timer | Enkel / middels |
Ingredienser:
Fordeig:
7 dl | Kulturmelk (skummet) |
3 dl | Vann |
300 g | Sammalt hvete (grov) |
200 g | Fullkornshvete |
200 g | Sammalt rug (grov) |
350 | Sammalt rug (fin) |
30 g | Havregryn (lettkokte) |
50 g | Havrekli |
Hoveddeig:
3 dl | Vann |
50 g | Gjær (fersk) |
400 g | Hvetemel |
200 g | Fullkornshvete |
2 ts | Salt |

Slik gjør du:
1 Bland sammen alle ingrediensene til fordeigen – Elt den godt Ca 7-10 min. Deigen skal være klissete Hvis den er for tørr tilsett litt mer vann |
2 Dekk fordeigenmed plastfolie, og – La den hvile i ca 30 min. |
3 Rør gjæra ut i 3 dl vann – Hell gjæra i fordeigen – Bland også inn mel og salt – Eltes godt i Ca 7-10 min. Deigen skal være klissete Hvis den er for tørr kan du tilsette litt mer vann |
4 Dekk deigen med plastfolie, og – La den heve til dobbel størrelse I ca 45 min. |
5 Smør to brødformer 2 liters former |
6 Hell deigen ut på et lett melet bakebord – Del den i 2 like store deler – Form to avlange brød – Dekk formene med en bakeduk e.l., og – La dem etterheve til dobbel størrelse Ca 40 min. |
7 Sett stekeovnen på 200 grader |
8 Pensle brødene med egg og – Strø over havreki og havregryn |
9 Stekes på nederste rille i 50- 60 min. |
10 Avkjøles på rist |
