Moriarty, Laura, (2013) «Ledsagersken»

I sommer har jeg blant annet lest «Ledsagersken», av Laura Moriarty, som bel utgitt på Cappelen Damm i 2013. Det er strengt tatt en liten historie om det å leve i USA på 1920- og 30-tallet, om forbudstiden, moral og normer i endring. Bokas hovedperson er trettiseks år gamle Cora Carlisle. Hun er bosatt i Kansas, gift og har to sønner som har flyttet ut for å gå på universitetet. Hun blir med til New York som den livsglade, livlige, ukonvensjonelle Louise Brooks sin anstandsdame.

Moriarty, Laura, (2013) «Ledsagersken», Cappelen Damm, og Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til pensling Sjokoladefyll 150 g Kokesjokolade (Hvit eller mørk) 1 dl Fløte Chili eller lime www.heidisbobe.no

Cora som ganske tradisjonell, meget konvensjonell og nøye med hvordan man følger normene, hvordan man kler seg og opptrer, blir skikkelig utfordret av den mer «moderne», lettsindige og belivete Louise. Det er normer og oppfatninger som kolliderer skikkelig, og Cora blir virkelig satt til veggs av Louise. Det viser seg etter hvert at Cora har sine helt egne grunner til å reise til New York. Så samtidig som vi følger Louise og Cora i New York, får vi avdekket den virkelige grunnen til at Cora var villig til å bli med som anstand – selv om hun verken kjente Louisa eller hennes familie noe spesielt godt før de dro. Vi får avslørt historien rundt Cora sin oppvekst, om hennes forhold til ektemannen og deres «mørke» hemmelighet. I tillegg følger vi Cora og hennes familie fremover i tid, og ser hvordan hennes tradisjonelle verdier og holdninger gradvis endrer seg. Samtidig som vi får små innblikk i hvordan Louises liv utspiller seg.

Moriarty, Laura, (2013) «Ledsagersken», Cappelen Damm, og Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til pensling Sjokoladefyll 150 g Kokesjokolade (Hvit eller mørk) 1 dl Fløte Chili eller lime www.heidisbobe.no

Når Louise Brooks navn stod på coveret, trodde jeg strengt at boka skulle handle mer om henne, og om hennes karrière som skuespillerinne. Men hovedpersonen er hennes anstandsdame, og det gjør faktisk ikke boka mindre spennende. Det holder faktisk med de bitene man som leser får av Louise, og den interessante historien utspiller seg faktisk med Cora i hovedrollen. Alt i alt, er dette ei velskrevet bok, med en flott historie, nydelige karakter og interessante tema. Den første delen av boka, der vi følger med ti New York, er den desidert beste delen, og den burde kanskje ha sluttet ved hjemkomsten til Kansas. Boka har likevel alle de elementene en slik type bok bør ha: en god historie, romantikk, utvikling, avsløringer og hemmeligheter. Dette ei bok jeg absolutt vil anbefale til andre som liker å lese denne typen bøker. Terningkast: 4.

Hvis du ønsker oppskriften på baker Bruns Franske boller, TRYKK HER!

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Laura Moriarty
  • Tittel: «Ledsagersken»
  • Original tittel: «The Chaperone»
  • Sjanger: Historisk fiksjon, chick.litt.
  • Sider: 432
  • Forlag: Cappelen Damm
  • Utgitt: 2013
  • Tilegnet: Kjøpt i bokhandler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s