Peking and i appelsinsaus

Peking and i appelsinsaus (duck a l’orange) er en skikkelig digg matrett. Det er egentlig en hovedrett, men den passer like bra om ikke bedre som en forrett, eller som en av flere asiatiske retter.

And i appelsinsaus Ingredienser 2200 g And (hel, rå) ½ ts Kanel ½ ts Ingefær ¼ ts Muskatnøtt ¼ ts Hvit pepper ¼ ts Nellik 3 ss Soyasaus 1 Vårløk 1 ss Honning Appelsinsaus (Enkel) Ingredienser: ¾ dl Sukker 1 dl Appelsinsaft (presset) 3-4 ts Eddik (7%) 2 dl Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) ½ ss Hvetemel 1 ss Appelsinskall (raspet) Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTid (totalt)Vanskelighetsgrad
44 timerEnkel

Ingredienser:

2200 gAnd (hel, rå)
½ tsKanel
½ tsIngefær
¼ tsMuskatnøtt
¼ tsHvit pepper
¼ tsNellik
3 ssSoyasaus
1Vårløk
1 ssHonning

Enkel appelsinsaus:

¾ dlSukker
1 dlAppelsinsaft (presset)
3-4 tsEddik (7%)
2 dlKyllingkraft (eller vann +buljongterning)
½ ssHvetemel
1 ssAppelsinskall (raspet)
 Salt

Appelsinsaus (Enkel) Ingredienser: ¾ dl Sukker 1 dl Appelsinsaft (presset) 3-4 ts Eddik (7%) 2 dl Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) ½ ss Hvetemel 1 ss Appelsinskall (raspet) Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble
Appelsinsausen er gul og frisk i fargen og smaker sikkelig godt

Tilbehør (valgfritt):

Ris (kokt)
Agurk (skjært i staver)
Kinesiske pannekaker

And i appelsinsaus Ingredienser 2200 g And (hel, rå) ½ ts Kanel ½ ts Ingefær ¼ ts Muskatnøtt ¼ ts Hvit pepper ¼ ts Nellik 3 ss Soyasaus 1 Vårløk 1 ss Honning Appelsinsaus (Enkel) Ingredienser: ¾ dl Sukker 1 dl Appelsinsaft (presset) 3-4 ts Eddik (7%) 2 dl Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) ½ ss Hvetemel 1 ss Appelsinskall (raspet) Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Tørk anden på utsiden og innsiden, og
– Sjekk at den er godt rengjort
2 Lag krydderblandingen:
– Bland sammen kanel, ingefær, muskat, hvitpepper og nellik i en bolle
3 Ha 1 ts med krydderblandingen inni anden
– Del vårløken i 2 og
– Putt også dem inni anda
4 Bland 1 ss soyasaus i resten av krydderblandingen, og
– Gni hele fuglen godt inn med blandingen
5 Dekk til anda, og
– La den hvile i kjøleskap i minst 2 timer
Gjerne natta over
6 Ha vann i en wok som er stor nok for anda
– Legg i en rist og
– Plasser anda med brystet opp på rista
– Legg på lokk
– Steam den i 1 time
Tilsett mer vann ved behov
7 Sett stekeovnen på190 grader
8 Løft anda forsiktig av rista
– Ta ut vårløken
– Legg anda i en ildfast form
Brystet opp
– Bruk en gaffel og stikk litt i skinnet på anda
9 Stek den i 30 min.
10 Kok risen etter anvising på pakken eller
slik du liker den best
11 Lag appelsinsausen:
– Rasp appelsinskallet fint
Ikke få med noe av det hvite
– Press appelsinen(e)
– Hvis du bruker buljongterning, løs den opp i vannet
– Bland sammen appelsinsaft og eddik
– Rør hvetemelet ut i den kalde kraften/buljongen
– Ha sukkeret i en tørr kasserolle
– Sett den på medium varme, og
– La sukkeret begynne å smelte
Ikke rør
– La sukkeret bli karamellisert har blitt dyp gyllen brun
I denne prosessen bør du røre av og til
– Ta karamellen av varmen
– Tilsett appelsinsaften mens du rører
NB nå vil det boble og bruse
– Sett karamellen tilbake på varmen, og
– Rør til karamellen har løst seg opp i appelsinjuicen
– Rør rundt i buljongen og hvetemelet
– Tilsett det til sausen i en tynn stråle mens du visper
– Kok opp under omrøring
– Tilsett appelsinskallet
– Slå ned varmen og
– La det hele småkoke i 5 min.
Til melsmaken er kokt ut
– Smak til med salt
– Hold sausen varm til du skal servere anda
10 Ta ut anda
– Sett ovnen på 230 grader
11 Bland sammen 2 ss soyasaus og honningen
12 Pensle anda med honingdressingen
13 La anda steke i 5 min
Til skinnet er brunt og sprøtt

Flere oppskrifter på and og appesinsauser:

And i appelsinsaus   Ingredienser  2200 g	And (hel, rå) ½ ts	Kanel ½ ts	Ingefær ¼ ts	Muskatnøtt ¼ ts	Hvit pepper ¼ ts	Nellik 3 ss	Soyasaus  1	Vårløk  1 ss	Honning       Appelsinsaus (Enkel)  Ingredienser:  ¾ dl	Sukker  1 dl	Appelsinsaft (presset) 3-4 ts	Eddik (7%) 2 dl	Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) ½ ss	Hvetemel 1 ss	Appelsinskall (raspet) 	Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble