Peking and i appelsinsaus (duck a l’orange) er en skikkelig digg matrett. Det er egentlig en hovedrett, men den passer like bra om ikke bedre som en forrett, eller som en av flere asiatiske retter.

Porsjoner | Tid (totalt) | Vanskelighetsgrad |
4 | 4 timer | Enkel |
Ingredienser:
2200 g | And (hel, rå) |
½ ts | Kanel |
½ ts | Ingefær |
¼ ts | Muskatnøtt |
¼ ts | Hvit pepper |
¼ ts | Nellik |
3 ss | Soyasaus |
1 | Vårløk |
1 ss | Honning |
Enkel appelsinsaus:
¾ dl | Sukker |
1 dl | Appelsinsaft (presset) |
3-4 ts | Eddik (7%) |
2 dl | Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) |
½ ss | Hvetemel |
1 ss | Appelsinskall (raspet) |
Salt |

Tilbehør (valgfritt):
Ris (kokt) | |
Agurk (skjært i staver) | |
Kinesiske pannekaker |

Slik gjør du:
1 Tørk anden på utsiden og innsiden, og – Sjekk at den er godt rengjort |
2 Lag krydderblandingen: – Bland sammen kanel, ingefær, muskat, hvitpepper og nellik i en bolle |
3 Ha 1 ts med krydderblandingen inni anden – Del vårløken i 2 og – Putt også dem inni anda |
4 Bland 1 ss soyasaus i resten av krydderblandingen, og – Gni hele fuglen godt inn med blandingen |
5 Dekk til anda, og – La den hvile i kjøleskap i minst 2 timer Gjerne natta over |
6 Ha vann i en wok som er stor nok for anda – Legg i en rist og – Plasser anda med brystet opp på rista – Legg på lokk – Steam den i 1 time Tilsett mer vann ved behov |
7 Sett stekeovnen på190 grader |
8 Løft anda forsiktig av rista – Ta ut vårløken – Legg anda i en ildfast form Brystet opp – Bruk en gaffel og stikk litt i skinnet på anda |
9 Stek den i 30 min. |
10 Kok risen etter anvising på pakken eller slik du liker den best |
11 Lag appelsinsausen: – Rasp appelsinskallet fint Ikke få med noe av det hvite – Press appelsinen(e) – Hvis du bruker buljongterning, løs den opp i vannet – Bland sammen appelsinsaft og eddik – Rør hvetemelet ut i den kalde kraften/buljongen – Ha sukkeret i en tørr kasserolle – Sett den på medium varme, og – La sukkeret begynne å smelte Ikke rør – La sukkeret bli karamellisert har blitt dyp gyllen brun I denne prosessen bør du røre av og til – Ta karamellen av varmen – Tilsett appelsinsaften mens du rører NB nå vil det boble og bruse – Sett karamellen tilbake på varmen, og – Rør til karamellen har løst seg opp i appelsinjuicen – Rør rundt i buljongen og hvetemelet – Tilsett det til sausen i en tynn stråle mens du visper – Kok opp under omrøring – Tilsett appelsinskallet – Slå ned varmen og – La det hele småkoke i 5 min. Til melsmaken er kokt ut – Smak til med salt – Hold sausen varm til du skal servere anda |
10 Ta ut anda – Sett ovnen på 230 grader |
11 Bland sammen 2 ss soyasaus og honningen |
12 Pensle anda med honingdressingen |
13 La anda steke i 5 min Til skinnet er brunt og sprøtt |
Flere oppskrifter på and og appesinsauser:
