Rothfuss, Patrick (2007), Vindens navn. Bazar

«Vindens navn» av Patrick Rothfuss fikk jeg anbefalt av min eldste sønn, siden jeg liker bøker i denne sjangeren (fantasy). Han hadde lest den, og syntes den var utrolig god. Nå hadde han jo også anbefalt «The wheel of time» av Robert Jordan. Den serien gav jeg opp etter tre og en halv bok, for da var jeg så utrolig irritert på alle inkonsekvenser og rot fra forfatteren sin side at jeg rett og slett ikke orket å lese mer. Derfor har anbefalingen bare blitt liggende litt i bakhodet mitt, men da jeg var på biblioteket sist, gikk jeg forbi hylla med Fantasy bøker, og der stod den: «Vindens navn» av Patrick Rothfuss den første boka i «Kongedreperkrøniken: Dag én»! Så jeg plukket den bare med meg sammen med andre bøker jeg ville låne. Jeg var litt ambivalent til om jeg skulle lese den eller ikke, men så var jeg litt lei av den boka jeg holdt på å lese, så jeg plukket den like godt opp og begynte, og det angrer jeg absolutt ikke på! Jeg kan ikke si at jeg ble grepet fra første side av denne boka, det tok noen sider, kanskje hundre, før jeg ble skikkelig oppslukt og begeistret av historien. Men da var det vanskelig å legge fra seg boka etterpå.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på skoleboller, TRYKK HER!

«Visst fantes det demoner i verden. Men de var som Tehlus engeler. De var som helter og konger. De hørte hjemme i historier. De hørte hjemme der ute


Rothfuss, Patrick (2007), Vindens navn. Bazar (Side 19)

«Så du dro ut for å finne en myte, og så fant du en mann, sa han tonløst og uten å se opp. Du har hørt historiene og nå vil du vite sannheten om det hele»

Rothfuss, Patrick (2007), Vindens navn. Bazar

Med egne ord forteller Kvothe sin historie, og det er en spennende historie om en ung gutt med magiske evner, og vi følger han til han blir en ung mann. Historien fortelles ikke overfladisk og raskt, men meget detaljert og omstendig. Kvothes historie begynner lykkelig sammen med foreldrene som er omreisende musikanter. Han lærer fort, og er utrolig flink til alt hva han setter seg fore å kunne. Gjennom historien til Kvothe får vi innblikk i hvordan han har lidd og måtte kjempe for alt. Det er kanskje en motsigelse når vi vet hvor talentfull og intelligent han er. Uten å røpe for mye, kan jeg si at han mister alt i ung alder og selv om han er utrustet med mange talenter og har lett for å lære er han bare et «barn», som gjør tar tankeløse valg og som utfører lite gjennomtenkte handlinger.

«Vi fikk nyss om deg for en stund siden. Bare en anelse av et rykte. Jeg hadde egentlig regnet med … Kronikøren tidde forlegen. Jeg trodde du var eldre.

Det er jeg! sa Kote.»

Rothfuss, Patrick (2007), Vindens navn. Bazar , (side 67)

«Vindens navn» av Patrick Rothfuss, har alle de elementene en god Fantasy bok skal ha etter min mening. Det er en «middelalder-verden», det er magi og mystikk, det er demoner. I tillegg synes jeg Rothfuss er flink til å beskrive den verden vi befinner oss i, og ikke minst den synes å være konsistent. Jeg la ikke merke til så mange motsigelser i boka og de få jeg stusset over glemte jeg fort, så det gjorde egentlig ikke så mye. Det virker som om forfatteren har tatt seg god tid til å skape bokas verden og karakterer. Det er på en måte en historie i en historie, og den fenget i alle fall meg. Når boka er på nesten 900 sider, gjør det egentlig ikke noe at det tok litt tid før jeg kom inn i historien. Terningkast: 5

Generelle opplysninger om dagens bok: