Dette tror jeg er den beste oppskriften på focaccia som jeg har. En setter fordeigen kvelden før en skal bake focacciaen. Men hvis man husker det – er det bare å bake neste dag! Og resultatet er verdt det!

Porsjoner: | Tid: | Vanskelighetsgrad |
1 | 3 timer | Enkel |
Ingredienser:
Fordeig (dagen før);
135 g | Hvetemel |
1 ½ dl | Vann (kaldt) |
2 g | Gjær (fersk – på størrelse med en ert) |
Dagen du skal bake:
1 kg | Hvetemel |
2 ss | Olje (nøytral) |
15 g | Salt (2 ts) |
5 ½ dl | Vann (romtemperert) |
20 g | Gjær |
1 ts | Sukker |
2 ss | Olivenolje |
Tips! En pakke fersk gjær veier 50 g. Derfor bruker jeg å dele en pakke i to. Ta tilsvarende en ert til fordeigen, og bruker resten av halvparten neste dag. Det blir litt for mye gjær, så av og til kaster jeg gjær tilsvarende en ert før jeg bruker den.
Topping:
2 ss | Olivenolje |
Oliven (hakket) | |
Soltørkete tomater (hakket) | |
Rosmarin eller andre tørkete urter |

Slik gjør du:
1 Kvelden før eller 8- 14 timer før du skal bake: – Rør ut gjæren i vannet, – Rør inn hvetemelet og – La det stå på kjøkkenbenken i 8-12 timer |
2 Dagen etter: – Rør ut resten gjæren i vannet – Tilsett blandingen fra i går, mel, salt og olje – Elt i maskin i 10 min. Eller 20 min. for hånd |
3 Dekk bakstebollen med plast, og – La den heve i 60 min. |
4 Legg bakepapir på stekebrett |
5 Hell deigen ut på et bakebord – Del den i 20 emner – Trykk og strekk emnene til små runde focacciaer |
6 Dekk focacciaene med plast og – La den heve i 30-45 min. |
7 Sett ovnen på 230 grader |
8 Lag hull i deigen ved å trykke ned fingrene – Pensle focacciaene med olivenolje, – Legg på oliven og soltørkete tomater – Dryss over flaksalt og eventuelt litt rosmarin |
8 Dekk focacciaene med plast og – La den heve ytterligere i 30-45 min. |
9 Steke i 15 -20 min. |
10 Avkjøles på rist |
Oppskrifter på focaccia som tar litt kortere tid:
