Svinestek (skinkestek) med rødvinsjy, epler og svisker

Svinestek servert med epler og svisker er skikkelig godt som en søndagsmiddag. Det er retomat, men fortjener absolutt ikke å havne i glemmeboken.

Svinestek (skinkestek) med epler og svisker og rødvinsky Ingredienser 1½ kg Svinestek (gjerne surret eller skinke eller bog) 1 ts Salt ½ ts Pepper 1-2 dl Vann Poteter (kokte) Rødvinsky (saus): 1 dl Rødvin (innkokt til det halve) 4 dl Sky (fra svinesteken og/eller kraft) 2 ss Hvetemel ½ dl Vann (kaldt) ½ - 1 ts Sukker Salt, pepper Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft Eple – og sviske tilbehør (valgfritt): 2 Epler (i biter) 250 g Svisker 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4 2 ½ timeEnkel

Svinestek (skinkestek) med epler og svisker og rødvinsky Ingredienser 1½ kg Svinestek (gjerne surret eller skinke eller bog) 1 ts Salt ½ ts Pepper 1-2 dl Vann Poteter (kokte) Rødvinsky (saus): 1 dl Rødvin (innkokt til det halve) 4 dl Sky (fra svinesteken og/eller kraft) 2 ss Hvetemel ½ dl Vann (kaldt) ½ - 1 ts Sukker Salt, pepper Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft Eple – og sviske tilbehør (valgfritt): 2 Epler (i biter) 250 g Svisker 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1½ kgSvinestek (gjerne surret eller skinke eller bog)
1 tsSalt
½ tsPepper
1-2 dlVann
 Poteter (kokte)

Rødvinsjy (saus):

1 dlRødvin (innkokt til det halve)
4 dlSky (fra svinesteken og/eller kraft)
2 ssHvetemel
½ dlVann (kaldt)
½ – 1 tsSukker
 Salt, pepper

Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft

Eple – og sviske tilbehør (valgfritt):

 Eplebiter
 Svisker
 Smør

Slik gjør du:

1 Hvis du ikke har en surret svinestek, kan du skjære svoren i ruter, og
– eventuelt skjære vekk stempelmerker
– Sett stekeovnen på 200 grader
– Finn frem en ildfastform
2 Tørk av steika med en fuktig klut,
– Gni den inn med salt og pepper
– Legg den i den ildfasteforma, med svoren NED
– Sett i steketermometer
– Hell på vann så det går akkurat over svoren,
Men ikke på kjøttet
3 Sett steika i ovnen  Nederste rille, og
– La den steke i 20 min.
4 Snu steika, Så svoren kommer opp
– Senk temperaturen til 150 grader, og
– La den steke videre i ca 60 min eller
Til termometeret viser ca. 70 grader:
68 grader (medium)
4 grader (gjennomstekt)
5 Ta steika ut,
– Løsne svoren
– La steika hvile i 15 min.
mens du lager sausen
– Hvis svoren ikke har blitt sprø:
Skjær den i biter
Legg den på aluminiumsfolie, og
La den sprø seg opp under grillen i noen min
Pass på så den ikke blir brent
6 Lag sjyen:
– Kok rødvinen inn til ca ½ dl
– Tilsett kraften fra svinesteken
Tilsett eventuelt mer kraft (event. buljong og vann) hvis det er for lite
– Kok opp – Visp ut hvetemelet i det kalde vannet, og
– Tilsett i en tynn stråle til kraften, mens du rører
– Gi det et oppkok mens du rører – Slå ned varmen, og
– La det småkoke i 5-10 min.
7 Skjær eplene i biter, og
– Sviskene i 2
– Stek eplebiter og svisker i smør til de er møre
8 Skjær steika i skiver, og
– Server med kokte poteter, rødvinsjy, stekte epler og svisker, og
for eksempel kål, blomkål og gulrøtter

Forslag til annet tilbehør:

Svinestek (skinkestek) med epler og svisker og rødvinsky Ingredienser 1½ kg Svinestek (gjerne surret eller skinke eller bog) 1 ts Salt ½ ts Pepper 1-2 dl Vann Poteter (kokte) Rødvinsky (saus): 1 dl Rødvin (innkokt til det halve) 4 dl Sky (fra svinesteken og/eller kraft) 2 ss Hvetemel ½ dl Vann (kaldt) ½ - 1 ts Sukker Salt, pepper Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft Eple – og sviske tilbehør (valgfritt): 2 Epler (i biter) 250 g Svisker 1 ss Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble