Svinestek servert med epler og svisker er skikkelig godt som en søndagsmiddag. Det er retomat, men fortjener absolutt ikke å havne i glemmeboken.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 2 ½ time | Enkel |

Ingredienser:
1½ kg | Svinestek (gjerne surret eller skinke eller bog) |
1 ts | Salt |
½ ts | Pepper |
1-2 dl | Vann |
Poteter (kokte) |
Rødvinsjy (saus):
1 dl | Rødvin (innkokt til det halve) |
4 dl | Sky (fra svinesteken og/eller kraft) |
2 ss | Hvetemel |
½ dl | Vann (kaldt) |
½ – 1 ts | Sukker |
Salt, pepper |
Tips! Du kan godt lage sausen uten rødvinen, bytt den bare ut med kraft
Eple – og sviske tilbehør (valgfritt):
Eplebiter | |
Svisker | |
Smør |



Slik gjør du:
1 Hvis du ikke har en surret svinestek, kan du skjære svoren i ruter, og – eventuelt skjære vekk stempelmerker – Sett stekeovnen på 200 grader – Finn frem en ildfastform |
2 Tørk av steika med en fuktig klut, – Gni den inn med salt og pepper – Legg den i den ildfasteforma, med svoren NED – Sett i steketermometer – Hell på vann så det går akkurat over svoren, Men ikke på kjøttet |
3 Sett steika i ovnen Nederste rille, og – La den steke i 20 min. |
4 Snu steika, Så svoren kommer opp – Senk temperaturen til 150 grader, og – La den steke videre i ca 60 min eller Til termometeret viser ca. 70 grader: 68 grader (medium) 4 grader (gjennomstekt) |
5 Ta steika ut, – Løsne svoren – La steika hvile i 15 min. mens du lager sausen – Hvis svoren ikke har blitt sprø: Skjær den i biter Legg den på aluminiumsfolie, og La den sprø seg opp under grillen i noen min Pass på så den ikke blir brent |
6 Lag sjyen: – Kok rødvinen inn til ca ½ dl – Tilsett kraften fra svinesteken Tilsett eventuelt mer kraft (event. buljong og vann) hvis det er for lite – Kok opp – Visp ut hvetemelet i det kalde vannet, og – Tilsett i en tynn stråle til kraften, mens du rører – Gi det et oppkok mens du rører – Slå ned varmen, og – La det småkoke i 5-10 min. |
7 Skjær eplene i biter, og – Sviskene i 2 – Stek eplebiter og svisker i smør til de er møre |
8 Skjær steika i skiver, og – Server med kokte poteter, rødvinsjy, stekte epler og svisker, og for eksempel kål, blomkål og gulrøtter |
Forslag til annet tilbehør:
