Montefiore, Santa: Toner av kjærlighet og krig av

Nå er jeg nettopp ferdig med å lese Santa Montefiore (2017) Toner av kjærlighet og krig, utgitt på Bastion forlag. Dette skal være den første boka i en trilogi – Slottskrønikene. Må med en gang fortelle at jeg skal lese neste bok i trilogien! Om dette er en kjærlighetsroman? Tja, det er vel det den først og fremst er, men jeg synes Montefiore skriver godt og har en lett og ledig fortellerstil. Boka er en romantisk roman med gode personskildringer og beskrivelser av Irland.

Santa Montefiore (2017) Toner av kjærlighet og krig, utgitt på Bastion forlag
Santa Montefiore (2017) Toner av kjærlighet og krig, utgitt på Bastion forlag
(Trykk HER, for oppskrift på solboller)

Boka handler strengt tatt om Deverill slott og de som er knyttet til det. Hovedpersonen denne boka er Kitty Deverill, det yngste barnet og (uønsket) attpåklatt i en protestantisk adelsfamilie. Kitty føler seg helt irsk, men hun og familien er ikke det. De nedstammer fra den britiske adelen. Kitty er rødhåret, egenrådig, vilter og føler seg irsk helt inni hjertet. Hun er spesiell: «Kitty Deverill var ni år gammel. For andre barn, som var født på andre dager, betydde det ikke noe spesielt å fylle ni år. Men for Kitty, som var født på den niende dagen, i den niende måneden i året 1900, hadde det å fylle ni virkelig betydd noe spesielt». Det er Kittys bestemor Adeline, som setter griller i hodet på Kitty: «Adeline Deverill kjente til saker og ting. Saker og ting som fikk Kittys bestefar til å himle med øynene og avfeie dem som tull og tøys, saker og ting som faren hennes gjorde kjærlig narr av, og som gjorde Kittys mor svært urolig».

Montefiore, Santa (2017) Toner av kjærlighet og krig, utgitt på Bastion forlag

Det henger også en forbannelse over familien Deverill: «Han var ikke særlig lysten på selskap, og nå var det så mange rasende Lord Deveriller som svevde rundt i korridorene at det var nesten uråd å unngå dem … Deverills forbannelse var ikke en harmløs familielegende, men en ubestridelig sannhet».

I tillegg til Kitty, følger vi også to andre jenter som er jevnaldrende med Kitty: Kittys «bestevenninne og medsammensvorne», Bridie Doyle som er datteren til kokka på slottet og Kittys kusine Celia. Hun og familien kommer fra London for å delta på «… sommerballene, middagsselskapene og lunsjselskapene som anglo-irene var berømte for».

Vi følger Kitty, og de to andres oppvekst. – Så bryter den Irske frigjøringskrigen ut! Så som dere forstår, er dette ei bok hvor mye skjer. Det er ei bok om tro, overtro, familiebånd, religion, levekår, lojalitet og ikke minst vennskap.

Jeg synes dette er en av de beste bøkene jeg ha lest av Montefiore: Gode personskildringer, spennende familieforbannelse og flotte beskrivelser. Likevel sitter jeg igjen med en følelse av at jeg ikke kan nok om Irsk historie, ønske om frigjøring og om konflikten mellom protestanter og katolikker. Boka er absolutt verdt å lese. Hvis jeg skulle gitt den et terningkast, ville det blitt terningkast: 5.

Hvis du ønsker oppskrift på Solboller, trykk HER!

Generelle opplysninger om boka:

  • Forfatter: Santa Montefiore
  • Tittel: Toner av kjærlighet og krig
  • Undertittel: Slottskrønikene: 1
  • Sjanger: Historisk, romantikk
  • Sider: 555
  • Forlag: Bastion forlag
  • Utgitt: 2017
  • Kjøpt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s