Bolognese og besøk

I går hadde vi eldstemannen på besøk til middag. Det er så hyggelig når kidsa kommer på besøk. Spesielt nå – hvor vi har en datter i Australia (og en drøss bonusdøtre som sprett rundt omkring i verden). Da må vi konsentrere oss om gullgutten 🙂 – ja det er vel ikke helt rett da, for han hjalp meg med bloggen – og det er er gull verdt !!!!!! Det er mange tekniske frustrasjoner som hører til det å være en fersk blogger, og da er det flott å ha ekspertise i nærheten!

Jeg fikk hjelp til:

  • å lage logo
  • kjøpe domene heidisboble.no
  • oppgradere bloggen, så den skal nå være uten reklame

Hva synes dere om logoen?

Så i går fikk begge gutta en av sine yndlingsretter: Spagetti med kjøttsaus-eller rettere sagt Tagliatelle med ragù, laget etter oppskrift fra min Italienske bestemor (Nonna Ursurla). Ja, det ble ikke helt etter hennes oppskrift for hun brukte hvitvin i sin – og jeg hadde ikke det, så i går brukte vann og kjøttbuljongterning isteden. Det gjør omtrent samme susen (men du får ikke helt den samme mer syrlige italienske smaken).

Kjært barn har mange navn:
Tagliatelle al Ragù – Spagetti Bolognese – Spagetti med kjøttsaus

Her er iallefall oppskriften på Ragù eller Bolognese som er den mer moderne betegnelsen:

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
4   Tja Middels

Ingredienser:

2 ss Oliven olje
1 Løk
1 Gulrot
1 stilk Stangselleri
1 fedd Hvitløk
½ Chili (rød – uten frø) eller (kajennepepper)
350 g Kjøttdeig   
50 g Bacon (kan skløyfes)
2 bx Hermetiske tomater
2-3 dl Vann (eller hvitvin)
1-2 Buljongterninger
½ – 1 ts Sukker
  Bladpersille (hakket)
  Salt og Pepper
  Parmesanost (raspet)
Bolognessaus i 3 etapper
1. Gulrot, stangselleri og løk i småbiter
2. Hermetiske tomater tilsettes kjøtt-og grønnsaksblandingen
3. Ragù /Bolognese /kjøttsaus

Slik gjør du:

Skrell hvitløk, gulrot og løk
Kjør hvitløk, gulrot, løk og stangselleri i foodprosessoren
(eller kutt i bittesmå biter)
Ha olivenolje i bunnen på en kasserolle og
tilsett løken og strø ei klype (hav)salt over
La løken surre på middels varme i ca 2 minutter
(til den er blank og myk)
Tilsett gulrot og stangselleri
Surr videre på over svak/middels varme i 1-2 minutter
Tilsett hvitløk og chili
Ha i kjøttdeigen og hakk den i småbiter mens den blir stekt
Tilsett de hermetiske tomatene, persille, vann, buljong, sukker, pepper
Nå er sausen veldig bløt, men den skal koke forsiktig inn
La den småkoker på svak/middels varme i 1½ -2 timer
(jo lengre, jo bedre, i går kokte min saus over 3 timer)
– hvis sausen koker inn for mye, tilsett mer vann!
Når du synes sausen har kokt lenge nok:
Smak til med sukker, pepper og salt
Sausen skal være ganske “fast” når den er ferdig
Smaken skal være mild, men fyldig
En bolle pasta – Tagliatelle med Ragù

Tips! Jeg bruker å lage en stor porsjon av kjøttsausen, og så deler jeg den opp i passe porsjoner og legger den i fryseren – Tar den opp på en travel hverdag og koker spagetti. Enkelt, raskt og ikke minst godt!

Leave a comment