Antikvitetshandleren i Charleston og påskefin appelsinkake

«Antikvitetshandleren i Charleston» som er skrevet av Beth Hoffman. er en nydelig liten roman som beveger seg litt mot det makabre mot slutten. Boka er utgitt i 2013, men jeg har ikke lest den tidligere. Etter mange år hvor jeg ikke leste skjønnlitteratur, hadde jeg nesten glemt hvor ufattelig hyggelig det er å kunne slappe av med ei bok, som ikke krever noe spesielt av deg. Bare sitte stille i en stol med ei bok, en kopp kaffe og kanskje et stykke appelsinkake. «Antikvitetshandleren i Charleston» er nettopp ei slik bok: En rolig, hyggelig fortelling om Teddi Overman, som er en antikvitetshandler i – Ja nettopp: Charleston

For å hoppe rett til oppskriften på appelsinkake, TRYKK HER

Hoffman, Beth (2013), Antikvitetshandleren i Charleston. Gyldendal

«Ti år gammel fikk jeg et glimt av min skjebne … Det som står mest livaktig for meg er hvordan bena på den gamle stolen stakk opp fra grøften som var gjennomgrodd av ugress. Og hvordan det blankslitte setet dovent sendte en støvsky opp i luften i det jeg trakk stolen opp og satt den i veikanten … »

I begynnelsen av boka møter vi Teddi på besøk hjemme hos moren (69), i tillegg får vi den første forståelsen av at det har hendt noe med lillebroren Josh, som er veldig glad i naturen og da spesielt fugler (Våker/ørner): « … broren min snudde seg og så på våken – med åpen munn og blikket stivt festet på fuglen – som om han plutselig hadde steget inn i et ritual for gutter så fullt av undere at det skulle forandre livet hans … . » Herfra rulles historien opp. Vi følger Teddi bakover i tid, vi får høre hennes barndomsminner, om hennes karrière som antikvitetshandler og vi følger henne litt fremover i tid.

Boka er lett og godt skrevet med innlevelse, humor og varme. Den hopper frem og tilbake i tid, og historien(e) avdekkes gradvis. Dette er gjort på en bra måte – det er lett å følge historien, og jeg ønsker alltid å vite mer når vi hopper til en annen tidsepoke. Dette gjør at fremdriften i boka oppleves som god. Jeg synes også at forfatteren klarer å skildre relativt troverdige personer, også når det gjelder bikarakterer i boka. Ja, kanskje spesielt dem. Noen kjente jeg igjen med et lite smil, og tenke: Hm, ja absolutt.  Alle var nok ikke like hyggelige. Jeg ble også litt glad i denne hovedpersonen og håpet virkelig at historien skulle ende godt. Om den gjør det? Det må bør finne ut selv. Terningkast: 5.

Appelsinkake med semulegryn og kokos

Appelsinkake med semule og kokos 5 Egg 175 g Sukker 160 g Semulegryn 90 g Kokos 3 ts Bakepulver 150 g Hvetemel 1 ts Vaniljeekstrakt (1 ss vaniljesukker) 2 ss Appelsinskall (revet) 250 g Margarin, smeltet og avkjølt i 10 minutter
Appelsinkake toppet med appelsinsirup.

Dette er en gammel oppskrift, som jeg fikk av min mormor for mange, mange år siden. Til denne kaken brukes semulegryn og kokos i tillegg til hvetemel. Den er skikkelig god, og den blir enda bedre hvis du tar deg tid til å lage sukkerlaken som hører til.

Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad
8 75 min Enkel

Ingredienser:

5 Egg
175 g Sukker 
160 g Semulegryn
90 g Kokos
3 ts Bakepulver
150 g Hvetemel
2 ts Vaniljesukker
2 ss Appelsinskall (revet)
250 g Margarin, smeltet og avkjølt i 10 minutter

Sukkerlake:

100 g Sukker
3 Appelsiner:
– Saft (ca 2 ½ dl presset)
– Appelsinskall (revet)

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 180°C
2 Smør en rund form (20cm) eller
(en liten langpanne (20cm x 30cm)
– Legg gjerne bakepapir i bunnen og langs kantene
3 Smelt margarin og avkjøl den i 10 min.
4 Begynn med sukkerlaken:
– Ha alle ingrediensene i en kasserolle
– Kok på medium varme til sukkeret er oppløst
– Småkok i ca. 10 min.
– Til laken har tyknet og er litt sirupsaktig
– Avkjøl
8 Ha alle ingredienser,
unntatt margarin i en bakebolle, og
– Kjør i mikseren til deigen er blandet og tykk
9 Ha i smøret og kjør videre til alt er blandet
10 Stekes i ca. 30 min.
– Kaken skal være fast i midten
(sjekk med en pinne)
11 Avkjøles
12 Del i passe biter og
serveres toppet med appelsinsirupen
Appelsinkake med semule og kokos 5 Egg 175 g Sukker 160 g Semulegryn 90 g Kokos 3 ts Bakepulver 150 g Hvetemel 1 ts Vaniljeekstrakt (1 ss vaniljesukker) 2 ss Appelsinskall (revet) 250 g Margarin, smeltet og avkjølt i 10 minutter
Appelsinkake toppet med appelsinsirup. Det er skikkelig digg!

Generelle opplysninger om boka:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s