«Ledsagersken» av Laura Moriarty og Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun

I sommer har jeg blant annet lest «Ledsagersken», av Laura Moriarty, som ble utgitt på Cappelen Damm i 2013. Det er strengt tatt en liten historie om det å leve i USA på 1920- og 30-tallet, om forbudstiden, moral og normer i endring. Bokas hovedperson er trettiseks år gamle Cora Carlisle. Hun er bosatt i Kansas, gift og har to sønner som har flyttet ut for å gå på universitetet. Hun blir med til New York som den livsglade, livlige, ukonvensjonelle Louise Brooks sin anstandsdame.

For å hoppe rett til oppskriften på franske boller, trykk HER

Moriarty, Laura, (2013) «Ledsagersken», Cappelen Damm, og Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til pensling Sjokoladefyll 150 g Kokesjokolade (Hvit eller mørk) 1 dl Fløte Chili eller lime www.heidisbobe.no

Cora som ganske tradisjonell, meget konvensjonell og nøye med hvordan man følger normene, hvordan man kler seg og opptrer, blir skikkelig utfordret av den mer «moderne», lettsindige og belivete Louise. Det er normer og oppfatninger som kolliderer skikkelig, og Cora blir virkelig satt til veggs av Louise. Det viser seg etter hvert at Cora har sine helt egne grunner til å reise til New York. Så samtidig som vi følger Louise og Cora i New York, får vi avdekket den virkelige grunnen til at Cora var villig til å bli med som anstand – selv om hun verken kjente Louisa eller hennes familie noe spesielt godt før de dro. Vi får avslørt historien rundt Cora sin oppvekst, om hennes forhold til ektemannen og deres «mørke» hemmelighet. I tillegg følger vi Cora og hennes familie fremover i tid, og ser hvordan hennes tradisjonelle verdier og holdninger gradvis endrer seg. Samtidig som vi får små innblikk i hvordan Louises liv utspiller seg.

Moriarty, Laura, (2013) «Ledsagersken», Cappelen Damm, og Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til pensling Sjokoladefyll 150 g Kokesjokolade (Hvit eller mørk) 1 dl Fløte Chili eller lime www.heidisbobe.no

Når Louise Brooks navn stod på coveret, trodde jeg strengt at boka skulle handle mer om henne, og om hennes karrière som skuespillerinne. Men hovedpersonen er hennes anstandsdame, og det gjør faktisk ikke boka mindre spennende. Det holder faktisk med de bitene man som leser får av Louise, og den interessante historien utspiller seg faktisk med Cora i hovedrollen. Alt i alt, er dette ei velskrevet bok, med en flott historie, nydelige karakter og interessante tema. Den første delen av boka, der vi følger med ti New York, er den desidert beste delen, og den burde kanskje ha sluttet ved hjemkomsten til Kansas. Boka har likevel alle de elementene en slik type bok bør ha: en god historie, romantikk, utvikling, avsløringer og hemmeligheter. Dette ei bok jeg absolutt vil anbefale til andre som liker å lese denne typen bøker. Terningkast: 4.

Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun, TRYKK HER!

Dette er oppskriften på franske boller som står på side 50 og 51 i Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst«.  Denne oppskriften tar litt tid, men det anbefales å prøve den. De er skikkelig gode.

Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51) Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til penslingFranske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51) Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til pensling

Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun:

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
12 – 24 3-4 timer   Enkel

Ingredienser:

3 dl Melk
1 pk Gjær
550 g Hvetemel
75 g Sukker
1 ts Salt
2 Egg
75 g Smør (romtemperert)
  Egg til pensling

Sjokoladefyll

150 g Kokesjokolade (Hvit eller mørk)
1 dl Fløte
  Chili eller lime
Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51)  Ingredienser: 3 dl 	Melk 1 pk	Gjær 550 g 	Hvetemel  75 g	Sukker 1 ts	Salt 2	Egg 75 g	Smør (romtemperert) 	Egg til pensling
Ferdig stekte boller

Slik gjør du:

1 Varm melken til ca. 37 grader,
– Løs opp gjæren i melken
2 Tilsett mel, sukker, salt og egg, og
– Elt deigen godt
3 Når deigen er smidig,
– Tilsett smøret (romtemperert)
– Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen
4 Dekk bakebollen med plast
– Hev til dobbel størrelse
(ca. 1 time)
5 Lag sjokoladefyllet:
– Smelt sjokolade i varm fløte
– Rør til jevn blanding
Mørk sjokolade: Ha i litt chili
Hvit sjokolade: Ha i litt lime (saft og skall)
(Men det er ikke nødvendig)
6 Hell deigen ut på et bakstebord
– Del deigen i 10 like store emner
– La dem hvile i 5 min.

I oppskriften står det at det blir 24 boller, men i beskrivelsen på hvordan du gjør det, står det at vi skal dele deigen i 10 like store deler. Det ble litt uklart for meg om vi disse delene igjen skulle deles. Så jeg veide like godt deigen, og den veide ca. 1200 g. da tenkte jeg 24 boller á 50 g eller 12 boller á 100 g – så jeg bestemte med for det siste. Og da brukte jeg 1 ss med fyll midt i bollene. I ettertid ser jeg at det kanskje hadde vært bedre med 24 mindre boller (med 1 ts fyll). Da ville de blitt mindre og ikke så uformelige som mine ble, men de ble jo tøffe da, og utrolig gode!  Bare et spørsmål til slutt – kan boller bli for store, når de er luftige og saftige og fylt med sjokolade?

7 kjevle emnene ut til små lapper,
– Legg en 1 ts med sjokoladefyll
på midten av hver lapp
– Brett lappen sammen til en liten pung,
slik at fyllet blir liggende i midten
– Settes med skjøten opp
i en muffinsform (av papir)
– Dekk bollene med et klede og
La dem etterheve i ca. 1 time
(til dobbel størrelse)
8 Pensle bollene med egg
– Stekes midt i ovnen
– 200 grader
– 10-15 minutter
– Til de er gylden brune
9 Avkjøles på rist
Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51)  Ingredienser: 3 dl 	Melk 1 pk	Gjær 550 g 	Hvetemel  75 g	Sukker 1 ts	Salt 2	Egg 75 g	Smør (romtemperert) 	Egg til penslingFranske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51) Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til pensling
Nok en fantastisk oppskrift fra Baker Brun – Franske boller utrolig gode!
Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst".

Les gjerne også blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» :

Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun



Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Laura Moriarty
  • Tittel: «Ledsagersken»
  • Original tittel: «The Chaperone»
  • Sjanger: Historisk fiksjon, chick.litt.
  • Sider: 432
  • Forlag: Cappelen Damm
  • Utgitt: 2013
  • Tilegnet: Kjøpt i bokhandler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s