Med oppskriften på Karamellpudding, er hele menyen for overraskelselunsjen dermed lagt ut

Det tok mye lengre tid enn hva jeg hadde trodd, å få lagt ut hele menyen som vi hadde på overraskelsenslunsjen som jeg og min søster arrangerte i anledning mine foreldres 80 års-dager. Jeg trodde det var gjort på noen få dager. Men sånn var det ikke. Det er først nå at det fulle omfanget av all maten til denne lunsjen har gått opp for meg.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på mormors karamellpudding, TRYKK HER

Ja, ikke bare maten for det var litt av et spionopplegg å få oversikt over alle vennene deres – for de har mange! Men vi klarte å oppspore telefonnummer og kontakte dem alle, uten at mine foreldre fikk noen mistanke i det hele tatt. Heldigvis fikk vi god hjelp av vennene deres etterhvert som vi ringte rundt. Om vi klarte å få med alle vet jeg ikke – men av trettiseks inviterte takket tretti, ja. Så jeg må si at jeg er så imponert over hvordan vennene deres stiller opp! De reiste fra blant annet Oslo, fra Mausund, Malm, Steinkjer til Trondheim for å være med på lunsjen. Ja, det var jammen noen som hadde reist helt fra Spania også. Så, det må jeg si igjen: Jeg er skikkelig imponert.

I planleggingsarbeidet for denne lunsjen hadde vi først tenkt å lage en meny fra året de var født, altså 1939. Men det var nedgangstid, krigen stod på tappene, og vi hadde ikke spesielt lyst til å lage sild stekt i tran, barkebrød og sikorikaffe. Nei da, den riktige festmenyen fra den tiden – i følge min mormors kokebok var kjøttkaker i brunsaus, poteter, og flatbrød. Hvis man fremdeles hadde igjen kål eller det var sesong, kunne man ha kålstuing til, ellers så kunne man ha ertestuing. Til dessert sviskegrøt med fløtemelk. Det høres jo ikke så verst ut det. Men min søster og jeg bestemte oss for en 70-talls meny isteden, bestående av de selskapsrettene vi likte best fra den tiden:

MENY

i anledning Berit& Pers 80 årsdager

22.augut 2018

Velkomstdrink

Olsendriver


Forrett
Skagensrøre på farmors myke loff
 
Hovedrett
Kald laks m/poteter, gulrøtter, rømme, smeltet smør
 
Dessert
Hjemmelaget karamellpudding m/krem
 
Kaffe, Kaker

Konjakk, likør

Velkomstdrink: Olsen Driver

Som velkomstdrink bestemte vi oss for Olsen Driver, som var utrolig populær på slutten av 70-tallet. Ja, iallefall var den populær hos min farmor. På 70- og 80-tallet brukte farmor å lage den, som velkomstdrink, hver gang det var selskap hjemme hos henne. Vi (Ingrid og jeg) syntes derfor at det var den helt rette velkomstdrinken å servere i denne anledningen. Vi skulle jo mimre litt, og ha med våre foreldres foreldre i inspirasjonen av rettene som ble servert, følte vi bare var på sin plass.

Olsen Driver (Alkoholfri. Ca. 10 glass) Ingredienser 1 Lime (presset) 2 fl Eplemost (ca 6 dl) ½ l Ingefærøl ½ dl Farris Masse Isbiter
Olsen Driver er en frisk og god alkoholfri drikk, som ble oppfunnet av UP-sjef Leif Nikolay Olsen på slutten av 70-tallet. Ja, selvfølgelig bortsett fra det er den frisk og god! Anbefales.

Det som nok også var med på å gjøre feiringen så vellykket var nok det at mine foreldre ikke visste noe som helst om ha vi hadde planlagt. Vi hadde fått en av min mors aller beste venninner til å invitere dem ut på lunsj; “Der er en helt ny, flott restaurant som har åpnet.”, fortalte hun dem, og avtalte at hun skulle hente dem. Da de nærmet seg hadde mamma sagt: “Å, Heidi bor i nærheten her, rart at hun ikke har fortalt oss om den nye restauranten – vi var jo hos dem for to dager siden og spiste middag” . Da hadde venninnen sagt at ja det var jo rart, men det er så mange biler her (for alle vennene hadde jo parkert gata full), så vi får parkere hos Heidi, og gå de siste meterne. Gjett om de ble overrasket da de kom inn og så alle vennene sine!Jeg må bare si at min mora så lettere sjokkert ut da hun kom inn på stua, og alle gjestene stemte i med bursdagssangen for dem. Heldigvis kom hun seg raskt, fikk en velkomstdrink, og fikk hilst på alle gjestene sine. I ettertid sa hun at nå vet hun at både hun og pappa har sterke hjerter. – Så det var kanskje ikke så lurt å overraske dem så mye?

Olsen Driver (Alkoholfri. Ca. 10 glass) Ingredienser 1 Lime (presset) 2 fl Eplemost (ca 6 dl) ½ l Ingefærøl ½ dl Farris Masse Isbiter

Forrett Ingrids Skagensrøre farmors myke loff

Da vi planla menyen, fordelte vi det slik at Ingrid skulle lage Skagensrøra, og jeg skulle lage resten. Så da det kom til brødet som skulle under Skagensrøra, hadde vi først tenkt å kjøpe brødet, for det var jo så mye som jeg skulle lage til denne lunsjen. Men heldigvis ombestemte jeg meg, og bestemte meg for heller å bake Farmors myke loff som underlagt for Ingrids Skagenrøre. Loffen er smakfull og farmor bakte blant annet denne når hun serverte snitter. Derfor ble det bare helt naturlig for meg å bake denne loffen, som et underlag til Ingrids Skagensrøre. Da ble Farmor representert på denne store dagen, både med velkomstdrinken (Olsen Driver), og ved sin myke loff.

Farmors myke loff Ingredienser 2 ½ dl Melk 2 ½ dl Vann ½ pk Gjær 750 g Hvetemel (ca. 13 dl) 3 ss Sukker 1 ½ ts Salt ½ dl Rapsolje 2 ss Smør (smeltet)

Ingrids oppskrift på Skagenrøre er skikkelig god. Hun har fått oppskriften av sin svigermor, for lenge, lenge siden, men har gjennom årene gjort noen små justeringer på den. Grunnen til at vi valgte nettopp denne skagenrøren som forrett, er at noe av det beste min far vet er skagenrøre. Dermed stod valget helt klart for oss. Ingen tvil – skagenrøre ble det. Og vi kan jo ikke komme bort i fra at denne retten er både dekorativ og god, samtidig som den bare oser 70-tall.

Ingrids Skagensrøre Ingredienser: 2 dl Rømme 2 ss Majones 1 ts Sennep ½ ts Søt chilisaus 2 ss Rødløk (finhakket) 2 ss Dill (finhakket) 2 ts Sitronskall (finraspet) 200 g Reker (renskede) 200 g Krepsehaler (renskede) Salt, pepper 4 Salatblader 4 ts Rogn ½ Sitron

Hovedrett: Kald laks m/poteter, gulrøtter, rømme, smeltet smør

Til hovedrett, hadde vi bestemt oss for å servere avkokt laks med agurksalat, poteter, gulrøtter, rømme og smeltet smør. Da jeg var lita var laks skikkelig festmat. Når vi var hos mor i julen eller i selskap hos min tante Ingrid fikk laks. Det var noe av det beste jeg visste den gangen – og laks er fremdels noe av det beste jeg spiser. I tillegg er avkokt laks noe jeg forbinder med sommeren, så det var helt naturlig for oss å velge denne hovedretten. Jeg tror også at gjestene var helt enige med oss, for vi fikk utrolig mye skryt for laksen. Ja, vi fikk skryt for alt, men jeg tror laksen var spesielt suksessfull.

Avkokt laks Ingredienser: 4 skiver Laks à 350 g 3 l Vann 6 ss Salt 15 Pepperkorn (svarte) 4 Laubærblader 1 ss Eddik (7%) 1 Sitron

Helt ærlig, så er jeg skikkelig imponert over at jeg klarte å koke all denne laksen! . Ja, og så er jeg selvfølgelig minst like imponert over Odd som som blant annet stod kvelden før å skrelte 90 poteter, seks kilo gulrøtter.

Dessert: Mormors hjemmelagde karamellpudding m/krem

Så hva var vel mer naturlig enn å avslutte måltidet med hjemmelaget karamellpudding med krem. Nå var jo farmor allerede representert med sine oppskrifter. Derfor brukte jeg mormor sin oppskrift da jeg laget karamellpuddingen. Da jeg var barn, elsket jeg mormor sine desserter – og spesielt hennes karamellpudding. Den smelter nesten på tungen. Fire, doble karamellpuddinger laget jeg til dessert. I ettertid ser jeg at jeg faktisk burde ha laget fem, for det var nesten ikke rester igjen av desserten.

Mormors karamellpudding: Ingredienser 7 ss Sukker 3 Egg ½ l H-melk 1½ ss Sukker ½ ts Vaniljesukker
PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4 – 6Enkel/middels

Ingredienser:

7 ss Sukker
3 Egg
½ l      H-melk
1½ ss Sukker
½ ts    Vaniljesukker

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 100°C
  2. Kok vann og hell i langpanne
  3. Sett 1 avlang brødform i langpanna
  4. Smelt 7 ss sukker til karamell (bruk ei stekepanne)
  5. Ta ut forma fra stekeovnen og hell karamellen i forma – drei på den så karamellen dekker bunnen og oppover sidene
  6. Rør egg, vaniljesukker og sukker sammen i en bolle, tilsett melk og bland sammen.
  7. Settes inn i stekeovnen og stekes i ca. 1 time til puddingen har stivnet.
  8. La den stå i kjøleskapet minst natta over, så den får satt seg
  9. Hvelves på fat m/ kanter og pyntes m/pisket krem
Mormors karamellpudding: Ingredienser 7 ss Sukker 3 Egg ½ l H-melk 1½ ss Sukker ½ ts Vaniljesukker

Minikakebord: Tante Ingrids sjokoladekake , samt Hvit dame og Bløtkake etter oppskrift fra Baker Brun

Tante Ingrids Sjokoladekake Ingredienser: Bunn: 125 g Smør 250 g Sukker 2 Egg 4 ts Bakepulver 1 ss Kakao 300 g Hvetemel Fyll & Topping: 4 ss Smør 300 g Melis 1 ss Kakao 1 ts Vaniljesukker 3 ss Kaffe (sterk)
Overraskelselunsjens minikakebord: Tante Ingrids sjokoladekake , Hvit dame og bløtkake etter oppskrift fra Baker Brun

Da jeg og min søster Ingrid begynte å planlegge overraskelselunsjen for mine foreldre, før vi tenkt så mye på menyen i det hele tatt og absolutt ikke hvilke kaker vi skulle servere spurte min tante Ingrid, om vi ville ha hjelp til noe. Da svarte jeg og min søster i kor: “SJOKOLADEKAKE, kan du ikke bake sjokoladekaken din?” For min tante Ingrid baker verden beste sjokoladekake – det er det absolutt ingen tvil om. Da vi var barn håpet vi alltid at hun bakte denne kaken – det var uten tvil det aller beste vi visste. – Og det er verdens beste sjokoladekake. Derfor ble jeg skikkelig glad både for at hun bakte den til mamma og pappa, og for at hun gav meg lov til å legge ut oppskriften på bloggen. Tusen takk Tante Ingrid!

Tante Ingrids Sjokoladekake Ingredienser: Bunn: 125 g Smør 250 g Sukker 2 Egg 4 ts Bakepulver 1 ss Kakao 300 g Hvetemel Fyll & Topping: 4 ss Smør 300 g Melis 1 ss Kakao 1 ts Vaniljesukker 3 ss Kaffe (sterk)
Tante Ingrids Sjokoladekake – Verdens beste sjokoladekake 🙂

Men en sjokoladekake til 30 gjester, kommer vi vel ikke langt med. Og de måtte jo få hver sin bursdagskake. Siden min mor elsker jordbær og blåbær ble det naturlig å lage en bærkake til henne. Min far elsker marsipankaker – så det var naturlig å bake en masipankake til han. Da eg bladde igjennom ; Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», fant jeg oppskrift både på Hvit dame og bløtkake som jeg ikke hadde bakt enda. Da tenkte jeg denne lunsjen må være den riktige anledningen til å bake de to kakene. Da hadde vi tre kaker til minikakebordet – og tenkte at det sikkert holdt.

Helt ærlig har ikke omfanget av den jobben vi utførte gått helt opp for meg, før jeg sitter og skriver denne bloggen. Jeg er så imponert over at vi klarte å lage all denne maten og ikke minst servere den.

Mat over alt , når 30 personer skal bespises!

Gjennomføringen (inkludert bloggingen) av denne lunsjen føles som litt av et mesterstykke. Selv om jeg var utslitt i dagevis etterpå var all jobbingen faktisk verdt det, med tanke på så glade mine foreldre faktisk ble.

Hvis du ønsker oppskriftene på maten som ble servert på lunsjen, så trykk på lenkene nedenfor:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s