Spennende lørdag med eritreisk matlaging

Vi har et vennepar – Solomon og Ruth- som kom fra Eritrea til Norge på tidlig 90-tall. Selv om de har tatt til seg mye av det norske, holder de selvfølgelig også på sin egen kultur og egne matvaner. For ett par år siden var vi så heldige å bli invitert i et stort tradisjonelt eritreisk bryllup, med nesten 1.000 gjester, med eritreisk mat, eritreisk musikk, eritreisk drikke – det er var en opplevelse vi aldri kommer til å glemme. Det er alltid spennende bli invitert på middag hos dem – spesielt når de serverer mat fra Eritrea.

20200229 - Eritreisk "matlagingskurs" hos våre venner fra Eritrea
Nesten ferdig dekket bord – mangler «bare» de to siste rettene

På lørdag var vi, og ett annet vennepar av oss, invitert for å spise eritreisk mat. Så jeg lurte på om vi kunne få lov til å komme tidligere, og hjelpe til med å lage maten. For jeg ville så gjerne se hvordan den ble laget, kanskje skrive ned noen oppskrifter, og prøve å lage den selv etterhvert. Ja, og så legge oppskriftene ut på bloggen da! Det fikk vi heldigvis lov til, og jeg gledet meg skikkelig.

Det å lage eritreisk mat fra bunnen av er utrolig tidkrevende – men du, så spennende! Ruth hadde virkelig gjort en stor jobb med å forberede matlagingsseansen. – Hadde hun ikke gjort det ville vi nok laget mat enda. Vi kokte sauser, bakte brød, laget eritreiske lefser, prøvde og smakte.

Nå skal jeg forsøk å gjenskape rettene hjemme hos meg, samtidig som jeg systematisk skriver ned oppskriftene, anbefalinger, og tar bilder. Når det er gjort – antagelig etter mange telefoner og nødrop til Ruth – vil oppskriftene bli lagt ut på bloggen. Så bare gled dere!

Kvelden ble avsluttet med eritreisk kaffeseremoni. Hvor de grønne kaffebønnene ble brent i en spesiell kjele til de ble mørke. Så ble kaffen brygget i en spesiell keramikkrukke, og silt med kuhår. Tre ganger kokes og serveres kaffen. Tre kopper drikker man som gjest. Hvis man ikke drikker den siste koppen – blir man ikke velsignet!

Helt ærlig – det er lenge siden jeg har kost meg sånn! Det var en fantastisk opplevelse.

TUSEN TAKK for at jeg fikk være med på dette!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s