Tilbehør – Surdeigskultur eller -starter om du vil

Dette er oppskriften på en surdeigskultur som er lett å få i gang. Hvis du først har en surdeigkultur kan du i prinsippet ha den i generasjoner. Det er bare å mate den med jevne mellomrom. Enkelt og greit.

Surdeigskultur   Ingredienser  	Sammalt mel (gjerne rug og økologisk) 	Vann https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
 3-4 dagerEnkel

Tips!

Det er lettest å få til en god surdeigskultur på økologisk rugmel, men du kan i prinsippet bruke hvilket mel som helst. Men det enkleste er å lage en surdeigskultur på rug og så heller mate den opp med spelt eller hvetemel for å lage det brødet du ønsker.

Ingredienser:

  Sammalt mel (gjerne rug og økologisk)
  Vann

Slik gjør du:

1 Bland sammen 200 g sammalt (rug) mel (økologisk) med 200 g (2 dl) lunket vann
– Bland det godt
– La det stå tildekket men ikke lufttett i 4-6 timer i romtemperatur
2 Kast 2/3 av blandingen og
– Visp inn nye 200 g mel (økologisk) med 200 g (2 dl) lunket vann
– La stå til neste dag
3 Kast 2/3 av blandingen og
– La stå til neste dag
4 Kast 2/3 av blandingen og
– Visp inn nye 200 g mel (økologisk) med 200 g (2 dl) lunket vann
La stå til neste dag
5 Kast 2/3 av blandingen og
– Visp inn nye 200 g mel (økologisk) med 200 g (2 dl) lunket vann
– La stå til neste dag
Nå skal du ha en kultur som putrer og bobler, den skal smak lett syrlig og alkoholisert.
Men den skal ikke stikke og treffe deg i nesen
6 Oppbevares på for eksempel syltetøyglass i kjøleskapet (ikke lufttett)
– Mates omtrent hver 14. dag, med like deler vann og mel
For eksempel ½ dl vann og 50 g mel

Tips! Surdeigen kan tørkes

  • Smør surdeigen uto veer bakepapir og tørk den
  • Oppbevares i lufttett glass
  • Ta ut en bit
  • Visp inn mel og vann (like deler)
  • Det tar 1-2 dager før det blir futt i den g den kan
Tørket surdeig

Tips! Surdeigen kan fryses

  • Pakk passe porsjoner (ca 30 g) av surdeigen i plast
  • Tilsett mel og vann (like deler)
  • Det tar 1-2 dager før det blir futt i den og den kan brukes

Surdeigskultur - klar til frysing Ingredienser Sammalt mel (gjerne rug og økologisk) Vann https://heidisboble.no/ @heidisboble
Surdeig klar til frysing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s