Troll Restaurant
Fosenkaia 4A, Trondheim, Norge
09. November 2021
Vi seks forventningsfulle personer som ankom Troll restaurant, på Fosen kaia 4A i Trondheim, onsdag 09. November. Reklamen sier at det er et helnorsk spisested med fokus på gode norske råvarer og førsteklasses service. Vi var der for et år siden, og var helt enig med reklamen – så våre forventninger til denne kvelden var skyhøye.

Det var et hyggelig inngangsparti som er vendt ut mot kanalen. Det var sitteplasser utenfor, og jeg kan tenke meg at det er hyggelig å sitte der på varme sommerdager. Heldigvis skulle vi ikke sitte ute på denne regnfulle høstdagen.



Vi hadde bestilt bord til kl 18, og fire av oss ankom rett før og to ankom rett etter kl 18. Vi hadde valget mellom en treretter- og femrettersmiddagsmeny. Servitøren forklarte at det var omtrent like mye mat i begge menyene, men det var flere smaker i fem-rettersmenyen. Denne gangen valgte vi den trerettersmenyen. Forrige gang vi var her valgte vi 5-retters, så vi tenkte det var naturlig med treretters denne gangen. Til maten bestilte vi tre vinpakker, en alkoholfri ølpakke og Gul Farris. Gul Farris var dessverre ikke i sortimentet, så da ble det til at de drakk vann isteden.

Mens vi ventet på vinen og de første rettene, koste vi oss med deilig surdeigbrød og hvitløkssmør. Forrige gang vi var på Troll syntes vi smøret var tamt – det var det absolutt ikke denne gangen. Smør var akkurat passelig tilsatt hvitløk og urter, og brødet var skikkelig godt. Litt skuffende at det var litt lite brød (en halv skive pr. person og to halve skiver ekstra) og at vi ikke fikk påfyll på brødet – for vi spiste opp rubb og rake av brødet, allerede før første rett.
Rett 1: Røkt andebryst

Til forretten fikk vi servert en Italiensk hvitvin fra Veneto (nordøst i Italia): Prà Staforte Soave Classico 2019. Vinen var en frisk, tørr lett og god. Den hadde en god duft med anelse av våt jord/gress. Den var gul i fargen med smak av sitronskall og hint av anis/lakris.
Vi var enige om var at det var en god vin som vi gjerne drikker igjen, og at den passet helt utmerket til den første retten

Den første ølen i ølpakken var en Carlsberg Alcohol Free. Ølet var gyllen på farge. Den hadde medium fylde, en litt fruktig smak, lett sødme og bitterhet samt et hint av malt.
Ølet gikk greit sammen med forretten, men det opplevdes likevel som kjedelig, og vi skulle ønske at ølet hadde vært mer spennende og passet bedre til forretten når en først bestiller en ølpakke.

Til forrett fikk vi som sagt røkt andebryst. Tre skiver andebryst var servert med appelsinvinegrett, syltet rødløk og regnbuegulrot, salat og fritert pastinakk. Det var gode og friske smaker som passet godt sammen, og den sprøstekte pastinakken gav retten et sprøtt element. Vi syntes det var friskt og godt med appelsin i dressingen, og den syrlige smaken gikk godt sammen med resten av retten og vinen Vi var derimot litt skuffet over at anda var kjøleskapskald, og at retten fremstod som en ganske enkel masseprodusert salat. Vi tror at salaten ville ha vært bedre, og vi hadde smakt mer and, om anda hadde vært bedre temperert. Vi er også litt skuffet over at salaten minnet mye om den vi spiste da vi var på Troll for litt over et år siden. Men salaten smakte godt den, De som drakk vin syntes at vin og salat gikk godt sammen. Salatens høydepunkt var, uten tvil ,den sprøstekte pastinakken og appelsinen i vinegretten. Til tross for enkelheten og skuffelsen over kald and var vi enige om at det tross alt var en grei start på dagens måltid, og vi ender overraskende opp med å gi retten 5 (-) ut av 6 bobler.

Rett 2: Pannestekt kveite

Før rett nummer to fikk vi servert en Sør-afrikansk Chardonnay, nærmere bestemt en Boschendal Chardonnay Pinot Noir 2020. Vinen hadde en fin farge, og en skarp aroma, men den ble likevel litt anonym sammen med hovedretten. – Og det var nå det gikk opp for oss rødvinselskere at det ikke var noen rødvin i denne vinpakka – noe som var en skikkelig nedtur.

For den av oss som tok ølpakken var det Erdinger Alkoholfrei fra det tyske bryggeriet Erdinger Weissbräu, som ble servert. Det var et lyst og ufiltrert øl (økologisk?). Uansett, det luktet malt, humle (og brød?). Vi opplevde ølet som ganske godt, og den gikk relativt greit til kveita.

Hovedretten var Pannestekt kveite med potet- og selleripurré, rotgrønnsaker, fritert fjærhinne og smørsaus med skalldyr. Dette var en vidunderlig god rett. Vi var skikkelig imponerte over hvor god denne retten var. Kveita var saftig og nydelig på smak – sausen var rett og slett himmelsk, og kanskje en av de beste sausene vi har spist. Potet- og selleripurrén var velbalansert og silkemyk. Selv om det var mange smaker her, gikk de godt overens, passet utmerket sammen uten at det var noen smaker som dominerte. Grønnsakene passet så godt til, og to av oss gav plusspoeng for lilla grønnsaker. Selv om det var mange gode element i denne retten, kom alle smaker til sin rett, og det var det ingen som dominerte over de andre smakene. Alle elementene fungerte utrolig bra sammen, og alle vi seks var enige om at dette var kveldens desidert beste rett. Vi gav alle denne retten full skåre – seks ut av seks bobler, selv om noen satte et ekstra pluss bak sekseren.

Rett 3: Sjokoladepannacotta


Nå var vi virkelig klar for en dessert som kunne toppe, hele måltidet. Så vi ventet spent på desserten. Men før vi fikk den, ble vi servert dessertvinen vi skulle drikke til. Det ble nok en italiensk vin: Il Falchetto – Brachetto d’Acqui fra 2017. Dessertvinen var dyp rosa i fargen, den var musserende, (veldig) søt, men lett og frisk smak av jordbær og bringebær.
I ølpakka var det en Brooklyn Special Effects fra
Brooklyn Brewery. Ølet var gyllent, søtt, hadde et hint av kaffe, og et lite nøttepreg. Dette var nok kveldens mest spennende øl, men likevel ikke noen “høydare”.


Nå var vi klar for desserten, som var en sjokoladepannacotta med kaffesmak, og vi bestilte kaffe til desserten, Sjokoladepannacottaen var servert i en ildfast form, toppet med litt uinspirerte bær (et halvt jordbær, et blåbær og tre små rips) og litt sitronkarse. Presentasjonen av desserten var kjedelig og uinspirert. Her, som hos forretten, virket det som kjøkkenpersonalet har gjort det litt lett for seg selv – desserter ferdig i kjøleskapet, server den i forma med litt ferdig oppdelte bær over – kjapt og greit! Når det er sagt var desserten veldig god på smak! Sist vi var på Troll etterspurte vi sjokolade til dessert – og det fikk vi denne gangen! Tusen takk, for en skikkelig god dessert. Siden desserten var så god på smak, var det spesielt trist at serveringen /danderingen av den var så uinspirert. Om den kan kalles en pannacotta er vi usikker på. Men navnet skjemer ingen og desserten var fløyelsmyk, kremete, fyldig og god, med en god smak av sjokolade og kaffe. Det var litt synd at kaffen ble litt vel bitter sammen med desserten. Alt i alt gir vi desserten 5 ut av 6 bobler (for smak og konsistens).


Helhetlig vurdering:
Vi synes maten var god, og det var rause porsjoner. Det var gode smaker, og alle smakene kom til sin rett. Likevel er vi litt skuffet over presentasjonen av forretten og desserten. Her virket det som rettene var masseprodusert slik at det skulle være enkelt å få rettene fort ut til gjestene. Det synes vi var litt synd, for bare litt mer omtanke i rettene ville ha hevet dem ganske mye. Den pannestekte kveita var uten tvil dagens beste rett. Kveita var perfekt tilberedt, og alle elementene i perfekt harmoni – og WOW for en saus. Vi kommer gjerne tilbake bare for å spise den sausen. Vi var litt skuffet over at det ikke var rødvin i vinpakka, Når en tilbyr en alkoholfri ølpakke, bør ølet være mer spennende enn hva vi opplevde det som, og passe bedre til rettene. Så vi var veldig skuffet over den alkoholfrie ølpakka, og kommer nok heller til å sette den sammen selv neste gang.

Vi hadde verdens hyggeligste servitør, som var tjenestevillig og som passet på at vi hele tiden hadde vann på bordet. Hun gav meg en håndskrevet meny, som jeg kunne ta med meg hjem. – Det er service det! Men vi skulle ønske at hun hadde tatt seg tid til å fortelle litt om hver rett, om vinen og ikke minst om ølet. Troll har hyggelige lokaler og det er en god atmosfære. Siden vi satt ved vinduet, hadde vi en flott utsikt mot kanalen og lysene fra Trondheim by. Men siden bordene står veldig tett, blir støynivået veldig høyt. Selv om restauranten ikke var helt full da vi ankom, hadde vi som satt på endene problem med å høre hva som ble sagt på den andre enden av bordet. Etter hvert som restauranten ble fullere, ble det nesten umulig å føre en samtale uten å rope. Vi synes også at stolene hos Troll er veldig fine å se på men de er ikke så veldig gode å sitte på.
Hva | Antall bobler |
Røkt andebryst | 5-/6 |
Pannestekt kveite | 6/6 |
Sjokoladepannacotta | 5/6 |
Vinpakke | 5/6 |
Ølpakke | 3/6 |
Service/personale | 6/6 |
Atmosfære | 4/6 |
Interiør- sitte komfort | 2/6 |
Utsikt | 5/6 |
Selskap | 6/6 |
HELHETSVURDERING av Troll: | 5/6 |

Takk for oss – vi har kost oss skikkelig
Alt i alt var dette en flott matopplevelse og en hyggelig kveld. Vi takk for oss med 5 bobler, og lover å komme tilbake igjen om ikke alt for lenge.

TUSEN TAKK FOR OSS og for en flott matopplevelse!