«Mannen i tre deler» av Thomas Bagger og Indisk mannagrynskake

I denne uka her jeg lest «Mannen i tre deler» som er skrevet av Thomas Bagger. Bagger er en dansk forfatter som debuterte i 2017. Han er nominert til en rekke priser for sine bøker. For blant annet «Mannen i tre deler» mottok han Blixten prisen i 2022 og er nominert til Krimimessens Publikumspris. Så da jeg fikk et leseeksemplar i posten fra Vigmostad Bjørke, kunne jeg ikke vente med å begynne å lese, og forventningene var skyhøye.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Mannagrynskake, TRYKK HER!

Bagger, Thomas (2023) «Mannen i tre deler», Vigmostad Bjørke OG Rava-cake – Indisk mannegrynskake Ingredienser: 3 dl Mannagryn (polenta) ¼ dl Hvetemel 2 dl Sukker 1 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ts Kardemomme En klype Salt 3 dl Yoghurt (naturell) 1 dl Melk ½ dl Hakkete nøtter (pistasienøtter, mandler ) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Mannen i tre deler» møter vi spesialagentene David Flugt og Lucas Stange fra Task Force 14. På Smøl Vold, en forblåst vold i Sør-Jylland, finner politiet en naken død mann, med utskårne bokstaver som danner etternavnet til den nye drapssjefen og en spade. Den døde mannen er ikke forbrytelsen, han er budskapet. Snart er politiet på jakt etter en massemorder hvor spesialagentene fra København leder jakten …

Bagger, Thomas (2023) «Mannen i tre deler», Vigmostad Bjørke OG Rava-cake – Indisk mannegrynskake Ingredienser: 3 dl Mannagryn (polenta) ¼ dl Hvetemel 2 dl Sukker 1 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ts Kardemomme En klype Salt 3 dl Yoghurt (naturell) 1 dl Melk ½ dl Hakkete nøtter (pistasienøtter, mandler ) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Wow, for ei bok!!! Dette må være blant det beste jeg har lest innenfor denne sjangeren, i alle fall i år. Bagger skriver lekende lett, så sidene bare flyr av gårde. Og det er bra, for historien er nervepirrende spennende, og en kan faktisk ikke legge fra seg denne boka før en har lest den helt ferdig. Jeg synes Anlaug Lia har gjort en formidabel jobb i oversettelsen, for språket flyter godt og det er ingenting som forstyrrer flyten i historien. Jeg må bare si med en gang at jeg elsket persongalleriet i denne boka. Karakterene er uforutsigbare, og overrasker oss gang på gang. Når en tror en begynner å bli kjent med en person, finner man fort ut at det er man ikke. Også historien(e) tar overraskende vendinger, og en blir aldri helt sikker her heller på hvem som egentlig står bak. Bagger legger inn finurlige spenningskurver, og avleder oss med spennende vrier og svinger. «Mannen i tre deler» av Thomas Bagger er en intens, begivenhetsrik og fantastisk «page turner». Hvis du bare skal lese en krim i 2023, må det uten tvil bli denne. Jeg triller et velfortjent terningkast: 6

Mannagrynskake

Mannagryn er kanskje ikke så vanlig gyntype her. Den ligner litt på semulegryn i konsistensen, og kan godt byttes ut med det. Mannagryn får man kjøpt i butikker som selger barer fra Asia. Denne Mannagrynskaka er en enkel og god kake, som en bare rører sammen, lar stå litt og så steker. Den kan serveres som den er eller med litt krem, (vanilje)youghurt eller med Shrikand.

Rava-cake – Indisk mannegrynskake Ingredienser: 3 dl Mannagryn (polenta) ¼ dl Hvetemel 2 dl Sukker 1 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ts Kardemomme En klype Salt 3 dl Yoghurt (naturell) 1 dl Melk ½ dl Hakkete nøtter (pistasienøtter, mandler ) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4Ca 90 minEnkel

Ingredienser:

3 dlMannagryn (polenta eller semule)
¼ dlHvetemel
2 dlSukker
1 tsBakepulver
1 tsNatron
1 tsKardemomme
En klypeSalt
3 dlYoghurt (naturell)
1 dlMelk
½ dlHakkete nøtter (pistasienøtter, mandler )

Rava-cake – Indisk mannegrynskake Ingredienser: 3 dl Mannagryn (polenta) ¼ dl Hvetemel 2 dl Sukker 1 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ts Kardemomme En klype Salt 3 dl Yoghurt (naturell) 1 dl Melk ½ dl Hakkete nøtter (pistasienøtter, mandler ) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Bland sammen mannagryn, hvetemel, sukker, bakepulver, kardemomme, salt og natron i en bakebolle
– Visp inn yoghurt og melk
– Bland godt
– La røra hvile i ca 30 min.
2 Sett stekeovnen på 175 grader
– Smør ei rund kakeform
Ca 20 cm i diameter
– Legg eventuelt bakepapir i bunnen av forma
4 Hakk nøttene
3 Rør rundt i kakerøra, og
– Hell den ned i kakeforma
– Strø over de hakkete nøttene
4 Stekes i 35-40 min
Til den er tørr i midt når du prøver den med en kakestikke e.l.
5 Ta den ut, og
– La den avkjøles før servering

Anbefalt tilbehør:

Rava-cake – Indisk mannegrynskake Ingredienser: 3 dl Mannagryn (polenta) ¼ dl Hvetemel 2 dl Sukker 1 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ts Kardemomme En klype Salt 3 dl Yoghurt (naturell) 1 dl Melk ½ dl Hakkete nøtter (pistasienøtter, mandler ) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Bagger, Thomas
 • Tittel: «Mannen i tre deler»,
 • Originaltittel: «Manden i tre dele»
 • Oversatt av: Anlaug Lia
 • Serie: Task Force 14
 • Sjanger: Krim, samtid, spenning
 • Sider: 447
 • Forlag: Vigmostad Bjørke
 • Utgitt: 2023
 • Først utgitt: 2021 (Politiken)
 • Tilegnet: Leseeksemplar fra forlaget

Bagger, Thomas (2023) «Mannen i tre deler», Vigmostad Bjørke OG Rava-cake – Indisk mannegrynskake Ingredienser: 3 dl Mannagryn (polenta) ¼ dl Hvetemel 2 dl Sukker 1 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ts Kardemomme En klype Salt 3 dl Yoghurt (naturell) 1 dl Melk ½ dl Hakkete nøtter (pistasienøtter, mandler ) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s