«Som vi forlater våre skyldnere» av Levi Henriksen og boller med rosiner

Denne uka har jeg lest novellesamlingen «Som vi forlater våre skyldnere», av Levi Henriksen. Henriksen er en tidligere journalist, musiker og forfatter, som har gitt ut en rekke bøker, noveller og historier. Denne novellesamlingen er utgitt på Vigmostad Bjørke.

Hvis du vil hoppe rett til oppsskriften på boller med rosiner – trykk HER

Henriksen, Levi (2023) «Som vi forlater våre skyldnere», Vigmostad Bjørke OG Boller med Rosiner Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Som vi forlater våre skyldnere», består av 3 noveller inspirert av Det tiende bud: «Du skal ikke begjære din nestes ektefelle»..  Ja, i alle fall de to siste. novellene. Den første novellen «Apache» handler om begjæret etter sin nestes sykkel – altså «du skal ikke stjele».  Men sykkel – ektefelle, er jo omtrent det samme ( 🙂 )

Henriksen, Levi (2023) «Som vi forlater våre skyldnere», Vigmostad Bjørke OG Boller med Rosiner Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Som vi forlater våre skyldnere», av Levi Henriksen er ei litt kjedelig og trasig novellesamling, som ikke helt falt meg i smak. Henriksen skriver ganske bra, men alt i alt blir det til tider litt vel stusselig og kjedelig. Historiene flyter greit nok, men med tanke på erfaring, tema, og form (noveller,) hadde jeg trodd det skulle være mer snert i fortellingene. Som leser gikk jeg faktisk litt lei og det gikk veldig trått med min lesing av denne novellesamlinga. Likevel, den første novella var hakket bedre enn de to siste. – Enten så var det forfatteren eller så hva det leseren (altså jeg) – eller muligens var det oss begge – som var / ble uinspirert med hensyn på disse novellene. Jeg kan ikke annet enn å trille et terningkast: 3.

Boller med rosiner

Boller med Rosine Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
203 ½ timerEnkel

Boller med Rosine Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

20 gHavregryn
5 ½ dlVann
1 pakkeGjær
1 dlOlje (raps)
200 gSukker
5 gSalt
20 gKardemomme
1 kgHvetemel
350 gRosiner

Pensling/topping:

1Egg (sammenvispet)

Boller med Rosine Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Kok opp 1 dl vann, og  
– Hell det over havregrynene
– La det stå til ca romtemeratur
2 Legg rosinene i vann
– La dem ligge i ca 15 min.
3 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl)  
– Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene
– Elt godt 10-15 min.
– Tilsett rosinene på slutten av eltetiden
4 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La den heve i ca 1 time
4 Legg bakepapir på stekeplater
5 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Del den i ca 20 like store emner
– Trill boller, som
– Settes på bakekpapir
6 Dekk bollene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La dem heve i ca 60 – 120 min.
Til dobbel størrelse
7 Sett ovnen på 230  grader
8 Pensle bollene med sammenvispet egg
9 Stekes i ca 8 min midt i ovnen 230 grader

Generelle opplysninger om dagens bok:

Henriksen, Levi (2023) «Som vi forlater våre skyldnere», Vigmostad Bjørke OG Boller med Rosiner Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel 350 g Rosiner (valgfritt) Egg til pensling (valgfrittI https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s