Smith, Betty (1953) «Det vokser et tre i Brooklyn»

Nå har jeg begynt å lese en gammel favorittbok: «Det vokser et tre i Brooklyn», skrevet av Betty Smith. Det er ei sjarmerende, gripende og ikke minst kritisk bok som handler om det å vokse opp i Brooklyn (New York) på begynnelsen av 1900-tallet. I boka følger vi den oppvakte og skoleflinke Francie Nolan, hennes håp og drømmer om en bedre hverdag og fremtid. Ja, vi følger egentlig hele hennes arbeiderklassefamilie i kampen for et bedre liv. Familien består av broren, den alkoholiserte faren Johnny og moren Katie som strever for å tjene nok penger til mat og husleie. I tillegg blir vi nærmere kjent med flere av kvinneskjebnene i nabolaget.

«Lørdag i Brooklyn var en deilig dag. Å, så vidunderlig det var over alt! Alle hadde fått ukelønningen, og det var fridag, uten av noe av helligdagsstivheten som fulgte med søndagen. Alle hadde penger og kunne gå ut og handle. For en gangs skyld kunne de spise godt …»


Betty Smith (1953), «Det vokser et tre i Brooklyn». H. Aschehoug & CO

Første gangen jeg leste denne boka var jeg vel rundt 12 – 13 år. Jeg hadde allerede sett filmen. Jeg var blitt så gammel at jeg fikk lov til å se mandagsfilmen på NRK, og der gikk «Det vokser et tre i Brooklyn». – Dette var den gangen det bare var en kanal på TV, og det var film på mandagskvelder kl 21.00. Jeg må ærlig innrømme at jeg var utrolig kveldstrøtt, og brukte vanligvis å sovne lenge før filmene var ferdig, men denne filmen fikk jeg med meg! Jeg ble veldig grepet av filmen, og da jeg fant ut at vi faktisk hadde boka – kastet jeg meg over den. Selvfølgelig syntes jeg at boka var mye bedre enn filmen – og det ble en av favorittbøkene mine. Det jeg ble grepet av den gangen var den urettferdigheten som filmen og boka formidlet. Urettferdighet knyttet til levekår, kjønn og muligheter. Den urettferdigheten jeg reagerte mest på, og som jeg fremdeles husker jeg syntes var forferdelig var at Francie som var skikkelig skoleflink og elsket skolen, måtte slutte på skolen, mens hennes bror, som ikke likte skolen, fikk lov til å fortsette. Jeg tror kanskje dette var en av de første gangene jeg virkelig tenkte over urettferdighetene mellom menn og kvinner, mellom fattig og rik, og bokas grunntema – kampen for overlevelse.

Om dette er et mesterverk? Nei, absolutt ikke. Likevel er det ei bok som er skrevet med innlevelse, humor, varme og et snev av ironi. Om den er verdt å lese? Absolutt. Treningkast? Ja, som 12-åring ville jeg vel ha gitt den terningkast 22, som voksen noe lavere. Terningkast: 4

Hvis du ønsker oppskrift på Kornbrød fra Baker Brun, TRYKK HER

Baker Bruns kornbrød ferdig stekt og oppskåret  Ingredienser  85 g	Helkorn av hvete ½ pk	Gjær 5 dl	Melk (eller vann) 1 ss	Rapsolje   ½ ts	Salt  70 g	Linfrø 60 g	Solsikkekjerner 70 g	Sesamfrø 60 g	Havregryn 110 g	Sammalt hvete (fin) 50 g	Havrekli 70 g	Sammalt rug (fin) 180 g	Hvetemel
Baker Bruns kornbrød ferdig stekt og oppskåret

Generelle opplysninger:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s