Oppskriften på kornbrød er gjengitt fra Baker Brun (2018) “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst”. (Jeg har fått tillatelse til å legge ut noen oppskrifter). Oppskriften står på side 22 og 23, og går over to dager. Det hørtes skikkelig avansert ut, ikke sant? Men det er likevel ikke det! Det er bare å legge helkornene av hvete i vann kvelden før, og så la de ligge der og kose seg natten over. Mer komplisert er det faktisk ikke, og det blir et flott resultat!

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
1 brød | 4 timer | Middels |
Ingredienser:
85 g | Helkorn av hvete |
½ pk | Gjær |
5 dl | Melk (eller vann) |
1 ss | Rapsolje |
½ ts | Salt |
70 g | Linfrø |
60 g | Solsikkekjerner |
70 g | Sesamfrø |
60 g | Havregryn |
110 g | Sammalt hvete (fin) |
50 g | Havrekli |
70 g | Sammalt rug (fin) |
180 g | Hvetemel |
Slik gjør du:
1 Hell vann over hvetekornene, – la de stå natten over |
2 Løs gjæren opp i den lunkete melken |
3 Hell vannet av hvetekornene, og – Bland sammen alle ingrediensene |
4 Elt deigen (på lav hastighet) til den blir smidig |
5 Dekk deigen med plast, og – hev til dobbel størrelse. – Ca 1½ – 2 timer |
6 Ta deigen ut på et bakstebord, – elt den forsiktig, og – form den til brødfasong, – legg deigen i ei smurt brødform |
7 Sett oven på 180 grader |
8 La brødet etterheve mens ovnen blir varm |
9 Pensle brødet forsiktig med litt vann og – dekorer det med havregryn og linfrø |
10 Stek brødet i ca 30-40 min., – og avkjøl på rist |


Les gjerne tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :