Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar

Jeg har kost meg skikkelig med denne storslåtte romanen, om den vakre og uimotståelige Elizabeth Woodville, og Rosenkrigen. Boka heter «Den Hvite Dronningen», og er skrevet av Philippa Gregory. Det er den samme forfatteren som har skrevet «The Other Boleyn Girl». Dessverre har jeg ikke lest den boka enda, men den er med på leselista – altså lista over bøker jeg ønsker å lese. Selv om jeg ikke har lest boka, har jeg sett filmen og elsket den. Så jeg gledet meg skikkelig til å lese denne boka, som handler om Rosekrigen.

Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar og amerikanske pannekaker 3 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver ½ ts Salt 1 ss Sukker
Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar og Amerikanske pannekaker,
Hvis du ønsker oppskriften på amerikanske pannekaker, TRYKK HER

«Den hvite dronningen» som altså er skrevet av Philippa Gregory begynner på følgende måte:

«Min far er Sir Richard Woodville, baron Rivers, en engelsk adelsmann, og forsvarer av Englands rettmessige konger, Lancaster-slekten. Min mor er etterkommer av hertugene av Burgund, og bærer av det vannrikeblodet til gudinnen Melusina, som i sin tid grunnla kongehuset sammen med sin trollbundne adelige elsker, og som fremdeles dukker opp i vanskelige tider og roper advarsler over slottets tak når husets sønn og arving ligger for døden og familien er fortapt. Det er i alle fall det de sier, de som tror på slikt» (s.11).

Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar (s. 11)

Boka begynner med at den ungen, enken Elizabeth Woodville, tar med seg to av sine sønner og går for å prøve å få kongen i snakk, når han rider forbi. Hensikten er å kreve tilbake det som er hennes. Hennes mor, drypper kjærlighetsbrygg over hodeplagget hennes. Møtet med Kong Edward IV går slik:

«Hvem er dette? Spør han mens han fremdeles ser på meg.

Deres nåde dette er min mor, lady Elizabeth Grey, sier min sønn høflig».

«Jeg trenger deres hjelp, sier jeg. Jeg er nesten ute av stand til å formulere ordene. Det er som om kjærlighetsbrygget min mor har dynket sløret på hodeplagget mitt med, beruser meg istedenfor han.»

«Jeg husker Deres far og Deres mor, sier kongen likevektig. Jeg har kjent dem siden jeg var liten, i gode og dårlige tider. Jeg er bare overrasket over at de aldri presenterte meg for Dem »

Jeg må undertrykke et fnis. Dette er en konge som er kjent for som er kjent for sin forførelseskunst. Ingen ved sine fulle fem ville presentere sin datter for han.»

Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar (s. 15 & 17)

Lady Grey faller paldask for kongen, som hun beskriver slik:

«Jeg er en høy kvinne, men han overgår meg med et hode; han må være langt over 1,80. … Han har blondt hår, grå øyne, han er rik på sjarm, enkel og elegant. Dette er en konge vi aldri har sett maken til i England – dette er en mann folket vil elske ved første øyekast.»

Gregory,  Philippa (2009) «Den hvite dronningen», Bazar (s.14))

Dette er historien om Elizabeth. Hun forelsker seg i kongen, og blir hans dronning i en turbulent og farlig periode av den engelske historien. Dette er ikke en historie om Rosekrigen, men om Elizabeth og hennes roller som dronning, som kone, som mor, som datter. Vi får innsikt i hennes liv, hennes tanker og følelser.

Tacohorn Ingredienser 1 porsjon Horn (trykk her for oppskrift) 400 g Kjøttdeig 2 ts Spisskummen 2 ts Paprikapulver 2 ts Koriander 2 ts Gurkemeie 1 ts Hvitløkspulver 1 ts Salt ½ ts Kajennepepper 3 dl Vann 2 Tomater eller Tacosaus (ca. ½ glass) 32 skiver Hvitost
Gregory, Philippa (2011) «Den hvite dronningen», Bazar og Tacohorn
Hvis du ønsker oppskriften på Tacohorn, TRYKK HER!

Dette var den første boken jeg har lest av Philippa Gregory, og jeg må si at jeg er skikkelig imponert. Boka er nydelig skrevet, med tydelig innsikt i perioden den beskriver og fantastisk levende persongalleri av både personer som har levd og fiksjonelle. Det jeg liker aller best med boka er kanskje det at vi ikke følger kongen og mennene rundt han, men at vi følger Elizabeth, og får hennes del av historien.  Jeg likte utrolig godt de elementene av mystikk og romantikk som var lagt inn i boka. Absolutt verdt å lese: Terningkast: 5

Generelle opplysninger om dagens bok:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s