Potetball, raspeball, ball, kumle, klubb

Potetball, raspeball, ball, kumle, klubb – ja, kjært barn har mange navn. Men godt det er det! I min familie er det en stor favoritt. Jeg synes det er viktig å velge rett potet når du lager potetball. Selv så velger jeg bestandig Beate poteter. I min oppskrift av potetball koker jeg ca 1/4 av potetene og jeg har byttet ut litt av byggmelet med hvetemel. Det har jeg gjort for å gjøre potetballene mykere og lysere enn om de lages av bare rå poteter og byggmel . Men som alt annet avhenger vel dette av smak og behag.

Potetball Ingredienser: 1 kg Poteter (hvorav 250 g kokte) 1 ts Salt 100 g Byggmel (opptil 125 g til passe konsistens) 40 g Hvetemel 1,5 l Kokende kraft eller vann tilsatt 3 buljongterninger

Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad :
4   2 timer   Middels/vanskelig
Potetball Ingredienser: 1 kg Poteter (hvorav 250 g kokte) 1 ts Salt 100 g Byggmel (opptil 125 g til passe konsistens) 40 g Hvetemel 1,5 l Kokende kraft eller vann tilsatt 3 buljongterninger

Ingredienser:

1 kg Poteter (hvorav 250 g kokte)
1 ts Salt
100 g Byggmel (opptil 125 g til passe konsistens)
40 g Hvetemel
1,5 l Kokende kraft eller vann tilsatt 3 buljongterninger

Tilbehør:

Kålerabistappe, for oppskrift, trykk HER
Saltkjøtt, bacon, pølse

Slik gjør du:

Potetball, raspeball, ball, kumle, klubb
Potetball, raspeball, ball, kumle, klubb
Skrell alle potetene
Kok ca. 250 g av potetene
Riv potetene (både kokte og rå)
– bruk gjerne en fondprosessor, eller mal dem i kjøttkverna
Strø over saltet
Bland i melet
Hvor mye mel du tilsetter vil avhenger av kvaliteten på potetene,
men pass på:
– Røra må ikke bli for løs, for da blir potetballene utflytende,
– Røra må bli for fast, for da de blir for tunge og kompakte
Form potetballen med spiseskje, eller med hendene til runde boller
Legg dem rett i kokende kraft, eller 1 ½ vann tilsatt 3 buljongterninger
La potetballen småkoke i ca. 25 min (de flyter opp når de er ferdige)
Serveres med kålrotstappe, bacon og sirup og eventuelt pølse og saltkjøtt

Tips! Rester av potetpotetball kan stekes på stekepanna og de er faktisk enda bedre som rester!

Potetball Ingredienser: 1 kg Poteter (hvorav 250 g kokte) 1 ts Salt 100 g Byggmel (opptil 125 g til passe konsistens) 40 g Hvetemel 1,5 l Kokende kraft eller vann tilsatt 3 buljongterninger

Anbefalt tilbehør:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s