Ragde, Anne Birkefeldt m. fl. (2019) Påskekrim 2019. Capitana

Til påske passer det godt med litt påskekrim. Ikke vet jeg hvorfor påske og krim henger sammen. Man skulle jo tro at krim ville ha passet bedre på høsten eller vinteren, ikke i påska når verden begynner å bli lysere og vennligere. Men en god krimbok er jo ikke å forakte uansett årstid, vær og føreforhold. Før Coronaen tok over verden, og alt ble stengt, var jeg heldigvis en tur på biblioteket og lånte en bunke bøker, deriblant «Påskekrim 2019», som er en novellesamling, med bidrag fra 16 krimforfattere. I samlingen er det bare ni noveller som er skrevet for denne publiseringen, mens syv bidrag er publisert tidligere. Det som var skikkelig trist var at av disse 16 novellene hadde jeg faktisk lest tre tidligere.

Ragde, Anne Birkefeldt m. fl. (2019) Påskekrim 2019. Capitana og Mokkakake (med cottage cheese) Ingredienser: 1 dl Hvetemel ½ ts Bakepulver ¾ dl Kakao 2 ts Vaniljesukker 3 Egg 1 ½ dl Sukker 300 g Ferskost (cottage cheese) 2 ss Smør (smeltet) 2 ss Kaffe (sterk)

Det som er flott med denne novellesamlingen, er at jeg har fått lest nye tekster av forfattere som jeg har unngått. Det høres kanskje rart ut, men tidligere har jeg har hatt litt negative lesererfaringer med norske forfattere. Derfor unngikk jeg i mange år å lese samtidige bøker av norske forfattere. Da jeg begynte å blogge, kom jeg borti noen norske kvinnelige forfattere slik som: Myriam H. Bjerkli,  Lene Lauritsen Kjølner, Karin Bjørset Persen og Lisbeth Pettersen. Jeg ble så positivt overrasket, over bøkene til deres! Disse forfatterne har faktisk gitt meg tilbake nysgjerrigheten på norske forfattere, og ikke nok med det, de er med i lista over mine favorittforfattere. Derfor tenkte jeg at tiden nå var inne for å gi norske forfattere en ny sjanse. Så en novellesamling med bidrag fra mange forfattere, virket som en grei begynnelse.

Ragde, Anne Birkefeldt m. fl. (2019) Påskekrim 2019. Capitana og Mokkakake (med cottage cheese) Ingredienser: 1 dl Hvetemel ½ ts Bakepulver ¾ dl Kakao 2 ts Vaniljesukker 3 Egg 1 ½ dl Sukker 300 g Ferskost (cottage cheese) 2 ss Smør (smeltet) 2 ss Kaffe (sterk)

«Påskekrim 2019», har et vidt spekter med noveller. Noen av bidragene er, etter min smak, veldig gode mens andre er mindre gode. Man kan stille spørsmål om det var så veloverveid å begynne med en novellesamling. For noveller er ikke helt min favoritt. Ja, for å være helt ærlig har jeg litt «angst» for dem. Angst er kanskje å overdrive, men erfaringen min med denne litterære formen, er ikke spesielt hyggelig. De fleste (gode) novellene jeg har lest, uansett sjanger, har jeg opplevd som litt «ekle». De kryper litt under huden på meg og blir værende en lang stund, uten at de nødvendigvis tilfører noe positivt. I denne samlingen var det noen som faller under denne kategorien. Blant annet var Erik Meling Sele novelle «Hole in one», en slik novelle. Nå sier jeg ikke at den ikke var velskrevet og fengende – for den var faktisk en av de mest velskrevne og fengslende novellene i denne samlingen. Det er mer den følelsen jeg sitter igjen med etter å ha lest den, jeg ikke liker. Heldigvis var ikke alt i denne novellesamlingen av en slik. Mette Junkers Novelle «Georgines Reise» er inspirert av Roald Dahls «The Way Up to Heaven», og var heller ikke en av mine favoritter. Det var heller ikke Staalesen og Nærum sine noveller. Nå føler jeg at jeg nærmest har slaktet denne boka, men den har helt klart noen lyspunkt også. Mackers «Den forhatte påskegjesten», Kjølners «Et kålhodekortere», og ikke minst «Den døde hånden» av Myriam H. Bjerkli var blant mine favoritter. Dette ikke den beste påskekrimmen jeg har lest, samlet sett er det nok heller ikke den dårligste. Jeg kommer likeve ikke til å anbefale denne boka til noen, men jeg leste den tross alt ferdig. Derfor denne boka et Terningkast: 3.

Generelle opplysninger:

Ragde, Anne Birkefeldt m. fl. (2019) Påskekrim 2019. Capitana og Mokkakake (med cottage cheese) Ingredienser: 1 dl Hvetemel ½ ts Bakepulver ¾ dl Kakao 2 ts Vaniljesukker 3 Egg 1 ½ dl Sukker 300 g Ferskost (cottage cheese) 2 ss Smør (smeltet) 2 ss Kaffe (sterk)