Riley, Lucinda, (2017) «Perlesøsteren», Cappelen Damms

«Perlesøsteren» er den fjerde boka i serien «De syv søstre» skrevet av Lucinda Riley, og begynner på samme måte som de tre forrige bøkene: «Jeg kommer aldri til å glemme hvor jeg var og hva jeg holdt på med da jeg fikk vite at faren min var død» (s.12). I denne boken møter vi CeCe, eller rettere sagt Celeano D’Apliése som er hennes fulle navn. Hun er den fjerde datteren i rekken på seks, som Pa Salt har adoptert og oppkalt etter stjernebildet «De syv søstre»: Maia, Ally (Alcyone), Star (Asterope), CeCe (Celeano), Tiggy (Taygete) og Electra. Det finnes ingen syvende søster, Merlope. De andre jentene forventet at hun skulle komme, men kom aldri.

Riley, Lucinda, (2017) «Perlesøsteren», Cappelen Damms og Irsk Te kake Ingredienser 100 g • Smør 150 g Sukker 2 Egg 225 g Mel 2 ts Bakepulver 2 ts Vaniljesukker ½ ts Salt 1 ½ dl Melk • Melis (for å drysse over kaken)
Irsk Te kake og Riley, Lucinda, (2017) «Perlesøsteren», Cappelen Damms

I «Perlesøsteren» er det CeCe som er hovedpersonen. Hun sliter med alvorlige lese- og skriveproblemer, men er kunstnerisk, ærlig, likefrem. Ovenfor andre virker hun ufølsom fordi hun holder følelsene sine for seg selv. Hun filtrerer heller ikke hva hun sier, og vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg. CeCe føler selv at hun ikke passer inn noen steder. Det blir spesielt vanskelig når Star løsriver seg fra henne, og når hun igjen kutter ut en utdanning hun sårt ønsker – både fordi hun ikke passer inn, og fordi hun sliter med det å forholde seg til bokstaver. Som de andre søstrene har, også CeCe fått et brev fra faren som hun har stavet seg igjennom, og nesten grått. Men i motsetning til de tre foregående, er det ikke noe som er lagt ved brevet hennes. Isteden bli hun oppfordret til å besøke familiens advokat på kontoret hans i Genève. Der får hun en liten arv fra Australia, og en adresse til advokaten som har ordnet med overføringen av arven. I tillegg får hun en liten konvolutt med et svart-hvittfotografi.

Riley, Lucinda, (2017) «Perlesøsteren», Cappelen Damms
Riley, Lucinda, (2017) «Perlesøsteren», Cappelen Damms

Som de tre første bøkene i serien «De syv søstre» følger vi flere tidslinjer samtidig.  Den andre tidslinjen vi følger er Katherine McBride, Kitty, fra Edinburgh. Akkurat som i de andre bøkene får vi avdekket historien stykke for stykke. Da jeg leste forrige bok i serien trodde jeg at jeg ante fellesnevneren i historiene rundt adopsjonen av disse jentene. Etter å ha lest denne ble jeg veldig usikker på om det er en fellesnevner i det hele tatt. Uansett, dette er en spennende bok som tar oss med til Australia (via Thailand), til Perledykking, til aboriginerkulturen og til mytiske fortellinger om de syv søstre. Det er en oversiktlig historie, den er spennende, og fører meg som leser til helt nye steder. Hva mer kan man egentlig forvente av ei bok? I tillegg er den velskrevet, begivenhetsrik og overraskende. Etter min mening har Riley igjen klart å skrive en flott bok i serien de syv søstre, den er minst like bra som den forrige, og jeg kan ikke vente til å lese neste bok i serien. Terningkast: 5 (6)

Generelle opplysninger:

Bøker så langt i serien «De syv søstre» :

Flere bøker skrevet av Riley, Lucinda: