Sansom, C.J, (2013) «Skygge over London»

Jeg må faktisk begynne å lese baksideteksten på bøker! Jeg startet på kapittel 1, og begynte å lese «Skygge over London», av C.J Sansom, som ble utgitt på forlaget Press i 2013, og forstod absolutt ingen ting. Så leste jeg årstallet 1952, og forstod enda mindre – «Det må da være 1932, eller noe sånt» tenkte jeg, og bladde rast tilbake. Men det var 1952! Så leste jeg baksideteksten, og dermed gav det hele mening. For C.J. Sansom beskriver en alternativ framtid etter andre verdenskrig. Ja, andre verdenskrig skjedde strengt tatt ikke. For det hadde bare vært en rask «krig» i 1940, før England og Europa overgav seg etter Dunkirk, og inngikk en fredsavtale med Tyskland.

Sansom, C.J, (2013) «Skygge over London», Forlaget Press og Kheer på Heidis vis Kheer på Heidis vis Ingredienser 1 l Melk 75 g Ris (langkornet) 1 knivsodd Salt 1 ss Sukker 1 ½ dl Kremfløte Mandelflak Safransaus: 1 ½ dl Vann 125 g Sukker ½ ts Safrantråder ½ ts kardemomme
Sansom, C.J, (2013) «Skygge over London», Forlaget Press og Kheer på Heidis vis

Når boka begynner, befinner vi oss i London, England og året er 1952. England har fremdeles alle sine kolonier, et autoritært styre, voldelige politistyrker, og engelske jøder interneres. Det er streng kontroll på innbyggerne. Winston Churchil, som nå som er blitt en gammel mann, leder en hemmelig motstandsbevegelse. Hitler lever fortsatt, styrer Tyskland, samt resten av Europa. Kampen om Russland er fremdeles ikke avklart, og det tapper England og resten av Europa for ressurser, og unge gutter blir innrullert i militærstyrkene. Bokas hovedperson, og helt, er den offentlig tjenestemannen David Fitzgerald, som jobber i departementet. Han er blitt rekruttert av motstandsbevegelsen til å spionere for dem. Det begynner å brenne under føttene til David, når det blir oppdaget at noen dokumenter er feilplassert, og Gestapo blir involvert. Samtidig får han i oppdrag fra motstandsbevegelsen å redde en gammel skolekamerat, Frank Muncaster, som er satt i forvaring på et mentalsykehus.

Sansom, C.J, (2013) «Skygge over London», Forlaget Press
Sansom, C.J, (2013) «Skygge over London», Forlaget Press

Jeg vet ikke helt, om jeg likte boka eller ikke. Det er en spennende historie, som gjør at det er vanskelig å legge den i fra seg. Til tross for dette, har boka noen svakhet, som at historien går trått noen steder, selve plottet er kanskje litt vel urealistisk. Det verste er likevel slutten på boka: Forfatteren klarer etter min mening overhodet ikke å lande historien. I tillegg var de siste 20 – 30 sidene forferdelig kjedelige, og slutten var bare skuffende og urealistisk. Til tross for dette er boka ganske bra skrevet, og har en god underholdningsverdi. Det som virkelig trekker i positiv retning for meg, er at boka beskriver en alternativ fremtid. En fremtid der Tyskland ikke tapte andre verdenskrig. En fremtid der hele Europa er influert av fascismen. Det fikk i alle fall meg til å begynne å tenke over hvordan min verden ville ha sett ut i dag (hvis krigen hadde hatt et annet utfall enn hva den faktisk hadde): Hvilke konsekvenser ville det hatt for ting vi tar for gitt i dagens samfunn, slik som ytringsfrihet, demokrati, rettsikkerhet, frihet, likestilling, sikkerhet, arbeidsliv, og mye, mye mer. Dette er grunnen til at jeg gir boka terningkast: 4.

Sansom, C.J, (2013) «Skygge over London», Forlaget Press og Kheer på Heidis vis Kheer på Heidis vis Ingredienser 1 l Melk 75 g Ris (langkornet) 1 knivsodd Salt 1 ss Sukker 1 ½ dl Kremfløte Mandelflak Safransaus: 1 ½ dl Vann 125 g Sukker ½ ts Safrantråder ½ ts kardemomme
Sansom, C.J, (2013) «Skygge over London», Forlaget Press og Kheer på Heidis vis

Hvis du ønsker oppskriften på Kheer på Heidis vis, TRYKK HER!

Generelle opplysninger:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s