Sansom, C.J. «Mørk ild» (#2)

Denne uka har jeg lest «Mørk ild» av C.J. Sansom, som er den andre boka i serien om Matthew Shardlake.  Så langt må jeg bare si at jeg elsker bøkene til Christopher John “C.J.” Sansom. Det er utrolig spennende med det historiske preget og tilknytningen til Thomas Cromwell og Henry VIII. Det beste av alt, er at det virker som om Sansom faktisk kjenner godt til den tiden han skriver om. Ja, det bør vi faktisk kunne forutsette, siden han har en doktorgrad (PhD) i historie. «Mørk ild» inneholder flere historiske detaljer enn den første boka om Shardlake. Det at vi får et større innblikk i blant annet den tids London, til rettssystemet, og den sosiale rangorden gjør at jeg faktisk likte denne boka bedre enn den første. Grunnen til det kan også være at vi faktisk blir bedre kjent med bokas hovedperson.

Året er 1540, og Matthew Shardlake blir av en venn bedt om å hjelpe han med å forsvare ei niese, som er anklaget for mord. Han holder på tape saken, da Thomas Cromwell gir han to ukers utsettelse, hvis Matthew Shardlake på tar seg en sak for han. Dermed blir Shardlake viklet inn i nok et politisk spill, som blant innbefattet gresk ild, og gjenoppdagelsen av formelen for den. – Et gammelt masseødeleggelses våpen.

Sansom, C.J. (2009) «Mørk ild». Press
Sansom, C.J. (2009) «Mørk ild». Press

Jeg falt pladask for denne boka, som er akkurat slik ei god krim bok bør skrives etter min smak: Velskrevet skrevet, oversiktlig historie, ikke alt for mange involverte personer og ikke for makabre beskrivelser. I tillegg kan man ikke unngå å bli glad i bokas hovedperson, som er så uheldig å bli født med en pukkelrygg. Til tross for sitt handikap, og alle de stygge og sårende kommentarene han får på grunn av dette lytet, er han blitt en fremragende advokat (og etterforsker). I bøkene fremstår han som veldig bevist sitt handikap, og de konsekvensene dette har for hans status og ikke minst for hans sosiale liv (les: kjærlighetsliv). Likevel forelsker han seg i en kvinne langt over egen stand i denne boka, og håper at hun skal gjengjelde hans følelser. Som leser føler jeg med han, og håper selvfølgelig at alt skal gå bra med han. Dette er en historisk krimfortelling, som jeg likte utrolig godt. Uten tvil, terningkast: 6

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: C.J. Sansom
  • Tittel: «Mørk ild»
  • Serie: «Matthew Shardlake #2»
  • Original tittel: «Dark fire»
  • Sjanger: Historisk litt., Krim., Spenning
  • Sider: 555
  • Forlag: Press
  • Utgitt: 2009
  • Lånt på Moholt bibliotek

Flere bøker om Matthew Shardlake:

Sansom, CJ (2008) «Oppløsning», Forlaget Press, for å lese min vurdering, TRYKK HER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s