«Stormens søster» og sprø havrekjeks

«Stormens søster» av Lucinda Riley er den andre boka i serien «De syv søstre» av Lucinda Riley, og begynner på samme måte som den første: «Jeg kommer aldri til å glemme hvor jeg var og hva jeg holdt på med da jeg fikk vite at faren min var død» (side 15). I denne boken møter vi Ally, eller Alcyone D’Apliése som hun er døpt. Hun er den andre datteren i rekken på seks, som Pa Salt har adoptert og oppkalt etter stjernebildet «De syv søstre»: Maia, Ally (Alcyone), Star (Asterope), CeCe (Celeano), Tiggy (Taygete) og Electra. Det finnes ingen syvende søster, Merlope. De andre jentene forventet at hun skulle komme, men kom aldri.

For å hoppe rett til oppskriften på Sprø havrekjeks, TRYKK HER!

I denne boka møter vi musikalske og sporty Ally. Hun er utdannet innen musikk (fløyte), men driver for tiden med seiling på et høyt profesjonelt nivå. Når hun får vite at faren er død, befinner hun seg på en seilbåt i Egeerhavet sammen med sin kjæreste Theo. Mobilen hennes har ladet ut, så det tar ei stund før hun får beskjed om farens dødsfall. Rett før hun får beskjeden ser de «Atlantis», farens Yacht, og prøver å ta kontakt med båten. Båten svarer ikke, og setter opp farten. Selv om Ally og Theo prøver å følge etter, må de gi tapt for «Atlantis» holder mye høyere hastighet. Ally drar hjem og blir like overrasket som Maia om at begravelsen allerede har funnet sted. Som alle de andre får også Ally koordinater, et gresk ordtak og et brev fra faren. Sammen med brevet, ligger en liten brun frosk: «Hvorfor i all verden hadde Pa Salt lagt den ned i konvolutten min? Så vidt jeg kunne huske, hadde frosker aldri hatt noen spesiell betydning for noen av oss.» (side 67). Ledetrådene i brevet fører Ally til ei bok skrevet av Jens Halvorsen og etter hvert til Bergen. Sakte men sikkert nøstes historien om hennes familie opp og den er nær knyttet til Peer Gynt, Morgenstemning av Grieg og ikke minst til Edward Grieg selv.

Riley, Lucinda, (2016) «Stormens søster», Cappelen Damms

Som den første boka i serien «De syv søstre» følger vi flere tidslinjer samtidig. I tillegg til Ally og hennes søken etter sin biologiske familie møter vi Anna Landvik fra Telemark i 1875. Sakte men sikkert får vi hennes og hennes etterkommeres historie avdekket. Det er en roman som har de ingrediensene som skal til for at historien skal bli bra: mystikk, kjærlighet (ulykkelig), tragedie, troskap og utroskap, varmblodige kunstnere, vennskap, andre verdenskrig og mye, mye, mer. Jeg tror at det som dro boken litt ned for meg var nettopp tilknytningen til Grieg, til Norge og til Bergen. Jeg er fullt klar over at boka ikke utgir seg for å være historisk korrekt og at det er en fiction bok på alle måter. Likevel blir det litt for mye som skurrer og som jeg ikke klarer å se bort fra når jeg leser. Det er små historiske og geografiske unøyaktigheter, som egentlig ikke har noen som helst betydning for historien som fortelles – og historien er nydelig, men det ødelegger litt av leseopplevelsen for meg. Historien(e) er nydelig(e), boka er velskrevet, karakterene i boka er troverdige og godt beskrevet. Jeg likte boka godt og gleder meg virkelig til å gå i gang med neste bok i serien. Hadde det ikke vært for de små tingene som jeg lot meg irritere over ville boka fått minst et terningkast 5, men for meg trekker dessverre unøyaktighetene noe ned, så da lnder jeg til slutt på Terningkast:4.

.

Dette er kjeks som er gode med ost eller syltetøy på. Sprø og utrolig gode.

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
25 60 min. Lett  

Ingredienser:

100 g Margarin
2 ss Sukker
3 dl Havregryn
1 ts Bakepulver
½ dl Melk
2 dl Hvetemel

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 200 grader
2 Rør raskt sammen margarin og sukker
3 Bland inn det øvrige, til en deig
4 Hell deigen ut på et melet bakstebord
5 Kjevle ut til den er 2-3 mm tykk
6 Stikk ut runde kjeks
7 Legg dem på bakepapirkledd stekeplate
8 Prikk dem litt med en gaffel
10   La kjeksen avkjøles på stekebrettet
9 Stekes midt i ovnen, i – Ca. 10 minutter
10 La kjeksen avkjøles på stekebrettet
Sprø Havrekjeks:  Ingredienser  100 g	Margarin 2 ss	Sukker 3 dl	Havregryn 1 ts	Bakepulver ½ dl	Melk 2 dl 	Hvetemel
Sprø Havrekjeks:  Ingredienser  100 g	Margarin 2 ss	Sukker 3 dl	Havregryn 1 ts	Bakepulver ½ dl	Melk 2 dl 	Hvetemel

Generelle opplysninger:

Bøker så langt i serien «De syv søstre» :

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s