Skeie, Tore (2018) «Hvitekrist» og Franske boller

Odd ønsket seg «Hvitekrist – om Olav Haraldsson og hans tid» som er skrevet av Tore Skeie til jul. Selv om han liker denne typen bøker, altså bøker skrevet av historikere om svunnen tid (og store menn), gikk det utrolig sakte med lesingen av boka. Så jeg lurte den vekk fra nattbordet hans, for jeg ville også lese den! Jeg vet ikke en gang om han merket at boka var borte. Uansett, nå har jeg stavet meg igjennom «Hvitekrist», som skal være det første bindet i en serie på fem: «Kongenes tid», som skal handle om vikinge- og middelalderkongene. Boka handler om Olav Haraldsson (ca. 950–1030), og deler av hans liv. I boka «Hvitekrist – om Olav Haraldsson og hans tid» som ble utgitt på Gyldendal forlag i 2018, møter vi Olav som en kriger på jakt etter rikdommer, for så å kunne ta opp kampen om kongedømmet.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun TRYKK HER!

Skeie, Tore (2018) Hvitekrist om Olav Haraldsson og hans tid. Gyldendal og Franskeboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til pensling Sjokoladefyll 150 g Kokesjokolade (Hvit eller mørk) 1 dl Fløte Chili eller lime

Det ligger sikkert et stort arbeid bak boka men jeg kan ikke si at jeg er spesielt imponert. Tor Skeie er norsk historiker, og det bærer boka preg av, den viser at han kan sin historie godt, – det er ikke det! Det er det litteræreverket jeg har problem med. For meg virker det som han ikke helt har bestemt seg for om dette skal være en avhandling om en litt (iallefall for meg) ukjent side av Olav Haraldson, eller om det skal være en roman, og så blir det ingen av delene! Hvis det skal være en historisk roman, så har han ikke klart å kvitte seg helt med den akademiske skrivetradisjonen, noe som gjør at boka mangler flyt og fremstår som oppramsende og hakkete, og ikke minst kjedelig. For meg klarer han ikke å vise frem mennesket, hovedkarakteren Olav skikkelig, og handlingen er mer i referansestil.  Skulle det derimot ha vært en akademisk avhandling eller bok, kommer den vel også der til kort? For meg fremstår den med vesentlige mangler også i så måte. Jeg synes boka var så dårlig at jeg ikke gidder gi den et terningkast en gang, og trøstespiser franske boller etter oppskrift fra Baker Brun. Terningkast: 0

Skeie, Tore (2018) Hvitekrist om Olav Haraldsson og hans tid. Gyldendal og Franskeboller etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 3 dl 	Melk 1 pk 	Gjær 550 g 	Hvetemel 75 g 	Sukker 1 ts 	Salt 2 	Egg 75 g 	Smør (romtemperert)  	Egg til pensling Sjokoladefyll 150 g 	Kokesjokolade (Hvit eller mørk) 1 dl 	Fløte  	Chili eller lime

Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun

Dette er oppskriften på franske boller som står på side 50 og 51 i Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst“.  Denne oppskriften tar litt tid, men det anbefales å prøve den. De er skikkelig gode.

Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51) Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til penslingFranske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51) Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til pensling

Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun:

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
12 – 24 3-4 timer   Enkel

Ingredienser:

3 dl Melk
1 pk Gjær
550 g Hvetemel
75 g Sukker
1 ts Salt
2 Egg
75 g Smør (romtemperert)
  Egg til pensling

Sjokoladefyll

150 g Kokesjokolade (Hvit eller mørk)
1 dl Fløte
  Chili eller lime
Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51) Ingredienser: 3 dl 	Melk 1 pk	Gjær 550 g 	Hvetemel 75 g	Sukker 1 ts	Salt 2	Egg 75 g	Smør (romtemperert) 	Egg til pensling
Ferdig stekte boller

Slik gjør du:

1 Varm melken til ca. 37 grader,
– Løs opp gjæren i melken
2 Tilsett mel, sukker, salt og egg, og
– Elt deigen godt
3 Når deigen er smidig,
– Tilsett smøret (romtemperert)
– Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen
4 Dekk bakebollen med plast
– Hev til dobbel størrelse
(ca. 1 time)
5 Lag sjokoladefyllet:
– Smelt sjokolade i varm fløte
– Rør til jevn blanding
Mørk sjokolade: Ha i litt chili
Hvit sjokolade: Ha i litt lime (saft og skall)
(Men det er ikke nødvendig)
6 Hell deigen ut på et bakstebord
– Del deigen i 10 like store emner
– La dem hvile i 5 min.

I oppskriften står det at det blir 24 boller, men i beskrivelsen på hvordan du gjør det, står det at vi skal dele deigen i 10 like store deler. Det ble litt uklart for meg om vi disse delene igjen skulle deles. Så jeg veide like godt deigen, og den veide ca. 1200 g. da tenkte jeg 24 boller á 50 g eller 12 boller á 100 g – så jeg bestemte med for det siste. Og da brukte jeg 1 ss med fyll midt i bollene. I ettertid ser jeg at det kanskje hadde vært bedre med 24 mindre boller (med 1 ts fyll). Da ville de blitt mindre og ikke så uformelige som mine ble, men de ble jo tøffe da, og utrolig gode!  Bare et spørsmål til slutt – kan boller bli for store, når de er luftige og saftige og fylt med sjokolade?

7 kjevle emnene ut til små lapper,
– Legg en 1 ts med sjokoladefyll
på midten av hver lapp
– Brett lappen sammen til en liten pung,
slik at fyllet blir liggende i midten
– Settes med skjøten opp
i en muffinsform (av papir)
– Dekk bollene med et klede og
La dem etterheve i ca. 1 time
(til dobbel størrelse)
8 Pensle bollene med egg
– Stekes midt i ovnen
– 200 grader
– 10-15 minutter
– Til de er gylden brune
9 Avkjøles på rist
Franske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51) Ingredienser: 3 dl 	Melk 1 pk	Gjær 550 g 	Hvetemel 75 g	Sukker 1 ts	Salt 2	Egg 75 g	Smør (romtemperert) 	Egg til penslingFranske boller etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst". (side 50-51) Ingredienser: 3 dl Melk 1 pk Gjær 550 g Hvetemel 75 g Sukker 1 ts Salt 2 Egg 75 g Smør (romtemperert) Egg til pensling
Nok en fantastisk oppskrift fra Baker Brun – Franske boller utrolig gode!

Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst".

Les gjerne også blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :

Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun

Generelle opplysninger om dagens bok:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s