Lillejulaften – Lutefisk med ertestuing og bacon

Jeg håper dere alle gleder dere like mye til jul som de jeg gjør!

På lille julaften har vi lutefiskparty. Det er en tradisjon helt siden barna var små. Den gangen var vi mange både store og små. Nå har barna vokst til , men de deltar fremdeles. Som en av ungdommene som ikke kunne delta i fjor sa: “Det ble ikke skikkelig jul uten lutefisk partyet!”. Så i år er hun tilbake, og det setter vi så stor pris på. For oss hører lutefisk og lillejulaften sammen, det er liksom begynnelsen på hele julehøytiden. Så hva passer vel bedre enn å legge ut bilder og oppskrift av lutefisk i dag?

Lutefisk Ingredienser: 5 kg Lutefisk 5 ss Salt 1 ss Pepper 750 g - 1kg Bacon (i terninger) 1.5 – 2 kg Poteter Ertestuing 1 kg Erter (grønne, tørkete) 2 l Vann 1 ss Hvetemel 2 dl Fløte 200 g Smør 1 ss Salt 1 ts Pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
82- 2 ½ timeEnkel

Ingredienser:

5 kgLutefisk
5 ssSalt
1 ssPepper
750 g – 1kgBacon (i terninger)
1.5 – 2 kgPoteter

Ertestuing:

1 kgErter (grønne, tørkete)
2 lVann
1 ssHvetemel
2 dlFløte
200 gSmør
1 ssSalt
1 tsPepper

Slik gjør du:

1 Legg ertene i vann over natten
2 Forbered fisken:
– Del fileten opp i passe stykker (200 – 300 g)
Avpass stykkene etter hvor glad gjestene er lutefisk
Men ikke lag de for små
– Legg stykkene i en langpanne, og
– Dryss over salt 30 min. før den skal i ovnen.
Beregn ca. 1 ss salt per kg fisk
– Kvern over pepper og
3 Lag ertestuingen:
– Hell av vannet på ertene, og
– Skyll godt
– Ha ertene i en kasserolle, og
– Fyll opp med vann
– Kok opp,
– Hell av vannet,
– Ha ertene tilbake i kasserollen, og
– Fyll opp med vann til ca
– 5 cm over ertene
– Kok opp
– Kok i ca 1 time til ertene er møre
– Hell av eventuelt vannrester
– Rør inn hvetemel, fløte og smør
– La det små koke i ca 5 min.
– Smak til med salt og pepper
4 Skrell potetene, og
– Kok dem møre
5 Renn av noe av vannet på fisken
Det skal være litt vann i pannen men ikke for mye
– Dekk fisken med aluminiumsfolie
Men ta hull på folien på hjørnene så dampen slipper ut
– Steks på 200 grader
Til den flaker seg
(20- 35 min alt etter tykkelsen på fisken)
5 Stek baconet sprøtt sammen med litt smør
6 Server gjerne sammen med sennep eller sirup

Lutefisk Ingredienser: 5 kg Lutefisk 5 ss Salt 1 ss Pepper 750 g - 1kg Bacon (i terninger) 1.5 – 2 kg Poteter Ertestuing 1 kg Erter (grønne, tørkete) 2 l Vann 1 ss Hvetemel 2 dl Fløte 200 g Smør 1 ss Salt 1 ts Pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

God lillejulaften!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s