«Jentene i skyggen» av Simon Häggström og gresskarpasta

 

I det siste har jeg lest «Jentene i skyggen» av Simon Häggström, som nettopp har kommet ut på HarperCollins Nordic. Ved siden av å skrive bøker jobber Häggström ved Norrmalmpoilsen i Stockholm, der han jobber med prostitusjon og menneskehandel. Det er nettopp disse erfaringene han tar med seg som forfatter.

Hvis du ønsker å oppe rett til oppskriften på Gresskarpasta – Spagetti med kremet gresskarsaus – Trykk HER

Häggström, Simon (2022) «Jentene i skyggen», HarperCollins OG Gresskarpasta – Spagetti med kremet gresskarsaus Ingredienser 800 g Gresskar 2 ss Olje (oliven) 1 Løk 3 fedd Hvitløk 3 dl Vann 1 terning Grønnsaksbuljong ½ -1 ts Rosmarin 1 ½ dl Fløte Salt, pepper, parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Jentene i skyggen» møter vi 18 år gamle romanske Loredana som forsøker å skaffe nok penger til mat og husleie for familien. Hun blir lokket til å prøve lykken i Stockholm. Der deler hun leilighet med Rafaela, som må forlenge oppholdet sitt siden hun ble ranet og frastjålet alle pengene hun hadde tjent. Markus Lundström og Natalia Volotkova som jobber i Menneskehandelgruppen, kommer på sporet etter prostitusjonsnettverket ….

Häggström, Simon (2022) «Jentene i skyggen», HarperCollins OG Gresskarpasta – Spagetti med kremet gresskarsaus Ingredienser 800 g Gresskar 2 ss Olje (oliven) 1 Løk 3 fedd Hvitløk 3 dl Vann 1 terning Grønnsaksbuljong ½ -1 ts Rosmarin 1 ½ dl Fløte Salt, pepper, parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Jentene i skyggen» av Simon Häggström er ei skikkelig spennende krim bok. Forfatteren har ei lett og ledig penn, og skriver skikkelig godt. Boka er godt disponert, og har mange små og store spenningskurver. Persongalleriet er fargerikt og variert. Han klarer med få ord å gjøre oss kjent med hovedpersonene og også nettverket de enten er involvert i eller på jakt etter. Selv om «Jentene i skyggen» av Simon Häggström, er en fiksjon, er det ei virkelighetsnær skildring, av en som faktisk jobber i politiet med prostitusjon, menneskehandel og kynisk utnytting av unge fattige jenter, som arbeidsområde. Det gjør at historien blir mer virkelig, jeg som leser blir minnet på at dette faktisk er virkeligheten for mange. Det gjør at historien kryper under huden på meg. – Den kommer nok til å bli sittende der lenge. For det Häggström beskriver, skjer også i Norge selv om jeg, i mitt trygge A4 liv, nok ikke alltid legger (les: vil legge) merke til alt det som foregår rundt meg (som ikke direkte angår meg og mine nærmeste). «Jentene i skyggen» av Simon Häggström, er ei bok som absolutt bør leses – både fordi den er ei utrolig spennende, godt skrevet krimbok, som samtidig røsker godt opp i forestillingen om de “lykkelige” selvstendige sexarbeiderne og minner oss durabelig på de sårbare kvinnene som lever på skyggesiden av samfunnet vårt – de vi helst ikke vil se eller høre om. Jeg gleder meg allerede til neste bok om menneskehandelgruppa og triller et velfortjent terningkast: 5

Gresskarpasta – Spagetti med kremet gresskarsaus

Siden det er Halloween i morgen – passet det godt å lage Spagetti med kremet gresskarsaus eller gresskarpasta, som vi kaller retten hjemme hos meg. Da får jeg brukt opp restene fra utskjæring av gresskaret til pastasausen. Og jeg topper selvfølgelig med raspt parmesan og nykvernet pepper.

Gresskarpasta – Spagetti med kremet gresskarsaus Ingredienser 800 g Gresskar 2 ss Olje (oliven) 1 Løk 3 fedd Hvitløk 3 dl Vann 1 terning Grønnsaksbuljong ½ -1 ts Rosmarin 1 ½ dl Fløte Salt, pepper, parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
6 25 min.Middels

Gresskarpasta – Spagetti med kremet gresskarsaus Ingredienser 800 g Gresskar 2 ss Olje (oliven) 1 Løk 3 fedd Hvitløk 3 dl Vann 1 terning Grønnsaksbuljong ½ -1 ts Rosmarin 1 ½ dl Fløte Salt, pepper, parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

800 gGresskar
2 ssOlje (oliven)
1Løk
3 feddHvitløk
3 dlVann
1 terningGrønnsaksbuljong
½ -1 tsRosmarin
1 ½ dlFløte
 Salt, pepper, parmesan

Tips! Hvis du har hvitvinsrester, kan du bytte ut 1 dl vann med 1 dl hvitvin om du ønsker

Gresskarpasta – Spagetti med kremet gresskarsaus Ingredienser 800 g Gresskar 2 ss Olje (oliven) 1 Løk 3 fedd Hvitløk 3 dl Vann 1 terning Grønnsaksbuljong ½ -1 ts Rosmarin 1 ½ dl Fløte Salt, pepper, parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Skrell gresskaret
– Fjern frøene
Dem kan du ta vare på og lage Ristede gresskarfrø
– Skjær gresskaret i terninger
2 Skrell løken og hvitløken
– Hakk dem
3 Varm oljen i en kasserolle
– Legg i gresskaret, løk og hvitløk og
– La det frese I ca 1 min
4 Hell over vann og
– Legg i buljongterningen
– Strø over rosmarin
– Rør om
– Kok opp,
– Slå ned varmen
– Legg på lokk og
– La det hele småputre i ca 10 min.
Til gresskaret er blitt mykt
5 Ta kasserollen av plata, og
– Miks det hele med en stavmikser eller
Mos det med en potetmoser
6 Kok opp, og
– Smak til med salt og pepper
7 Kok spagettien al dente, eller
Slik du liker den best
8 Renn av spagettien
– Bland Spagettien med gresskarsausen
Ha sausen over i serveringsskål eller dyptallerkner
– Toppes med parmesan og nykvernet pepper

Tips! Du kan også toppe pastaen med friterte salvieblader om du vil:

Varm opp olje, legg i salviebladene og la dem fritere i ca 5 min. eller til de er blitt sprø. La dem renne av på husholdningspapir mens pastaen koker og du blander sammen retten.

Gresskarpasta – Spagetti med kremet gresskarsaus Ingredienser 800 g Gresskar 2 ss Olje (oliven) 1 Løk 3 fedd Hvitløk 3 dl Vann 1 terning Grønnsaksbuljong ½ -1 ts Rosmarin 1 ½ dl Fløte Salt, pepper, parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Häggström, Simon
 • Tittel: «Jentene i skyggen»
 • Originaltittel: «I skuggan av sektor 5»
 • Oversatt av: Mona Berge
 • Sjanger: (politi)krim, Fiksjon- truekrim, virkelighetsnærfiksjon, samtid
 • Serie: Menneskehandelgruppa #2
 • Sider: 384
 • Forlag: HarperCollins Nordic
 • Utgitt: 2022
 • Først utgitt: 2020 (Hedlund Agency)
 • Tilegnet: Leseeksemplar fra forlaget

Häggström, Simon (2022) «Jentene i skyggen», HarperCollins OG Gresskarpasta – Spagetti med kremet gresskarsaus Ingredienser 800 g Gresskar 2 ss Olje (oliven) 1 Løk 3 fedd Hvitløk 3 dl Vann 1 terning Grønnsaksbuljong ½ -1 ts Rosmarin 1 ½ dl Fløte Salt, pepper, parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s