Keyes, Marian «Rachel’s holiday»

Siden jeg likte «En sak har minst tre sider» så godt, lånte jeg flere Keys-bøker på biblioteket. Nå har jeg nettopp lest «Rachel’s Holiday» og jeg storkoste meg, selv om den ikke er helt nyskrevne og ble først utgitt for lenge, lenge siden. Marian Keyes overrasket meg skikkelig. For jeg bestilte bare noen Keyes bøker på biblioteket, uten å lese noe om dem jeg trykket bare bestill – siden jeg ville lese flere bøker av henne. Så syklet jeg og hentet «Rachel’s Holiday». Satte meg i sofaen og så på coveret som er ganske ferieaktig; blå vegg og to vesker. Jeg gledet meg skikkelig til å lese om denne jenta som skulle på ferie eller som var på ferie.

Men den gang ei – denne ferien er noe helt annet enn en vanlig ferie. Rachel drar på rehabilitering – les; blir tvunget til å legge seg inn på en rehabiliteringsklinikk: «The events that led me beeing called a drug addict had the same elements of celestial farce that the rest of my life had». Rachel har ingen selvinnsikt, og benekter at hun har noen som helst problemer knyttet til dop. «What happened was, one night I’d sort of overdone it on the enlivening drugs and I couldn’t get to sleep (I hadn’t meant to overdo it, I had simply underestimated the quality of the cocaine that I had taken.) I knew I had to get up for work the following morning, so I took a couple of sleeping tablets. After about ten minutes, they hadn’t worked, so I took a couple more. And still my head was buzzing, so in desperation, thinking of how badly I needed my sleep, thinking of how alert I had to be at work, I took a few more». Rachel benekter at hun har noen som helst problemer, og aller minst noen relatert til dop. Likevel blir hun hentet hjem til Irland og til familien. Alle ønsker at hun skal legges inn på rehabilitering, men selv ser hun ikke noe behov for det. Den eneste grunnen til at hun etter hvert går med på å legge seg inn, er at det er lenge siden hun hatt ferie. Hun ser for seg rehabiliteringsklinikken, Cloisters, som et rolig sted omtrent som et luksushotell med sauna, massasje og stappfullt med kjendiser. Helt uten selvinnsikt følger vi Rachel på hennes «ferie».

Dette er en fornøyelig bok å lese, og man kan ikke unngå å bli litt glad i Rachel som er over alt følelsesmessig, som har null selvinnsikt og er helt på jordet når det gjelder egen mentale helse, forholdet til omgivelsene og forholdet til dop. Siden vi følger Rachel og får hennes historie, ble jeg nesten like overasket som henne når hun blir konfrontert med sine problemer. Som leser aner jeg jo selvfølgelig at det er (mye) verre enn hun selv gir uttrykk for, men at det var så ille! Dette er en bok som egentlig har et alvorlig tema, men som forfatteren klarer å gjør til en god og fornøyelig lesning. Det hørtes kanskje litt banalt ut, men avhengighet av tabletter, alkohol og andre former for dop er jo et problem – både for den som har problemet og ikke minst for de rundt. Keyes lar oss ikke glemme dette, selv om hun skriver med humor og varme.  Hun skriver så innsiktsfullt, humoristisk og lett at jeg som leser både får med meg alvoret, samtidig som jeg får med meg det humoristiske i Rachel sin manglende selvinnsikt og oppførsel. Fantastisk bok, som jeg anbefaler på det varmeste, og jeg kan ikke gi noe annet enn terningkast: 6

For oppskrift på jorbærmousse, TRYKK HER

Generelle opplysninger:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s