For mange år siden så jeg bilder av sjokoladekjeks som var utformet som Edderkopper. Jeg er nesten helt sikker på at det var på Tine.no. Siden den gang har edderkoppkjekser med på hver eneste Halloween hjemme hos meg. Vi bruker ikke den samme oppskriften hvert år, hverken til kjeks eller til fyll – Men edderkoppene er med! De hører liksom til til Halloween. Siden Det er Halloween i morgen så, ligger det ikke bare en oppskrift på edderkopper på bloggen i dag ,men to!
HAPPY, Hallo – Hallo -Ween.

Edderkoppkjeks II
Dette er en kjempegod oppskrift på Edderkoppkjekser. Enkel, fordi det ikke er noen kjevling. Ulempen er at det er vanskelig å få dem helt runde. Men NAM.

Ingredienser:
225 g | Smør (smeltet og avkjølt) |
150 g | Sukker |
2 ts | Vaniljesukker |
200 g | Kokesjokolade (smeltet og avkjølt) |
1 | Egg |
200 g | Hvetemel |
100 g | Kakao |
1 ts | Salt |
½ ts | Bakepulver |
Fyll:
100 g | Smør (mykt) |
4 dl | Melis |
1 ss | Melk |
2 ts | Vaniljesukker |
1 knivsodd | Salt |
Pynt:
Lakrissnører | |
Nonstopp |
TIPS! Hvis du ikke har tid eller lyst til å bake kjeksene selv kan du godt kjøpe fylte sjokoladekjekser, lakrissnører og nonstopp. Så er det bare å klippe snørene i passe lengde, og dytte dem inn i kjeksfyllet, og montere Nonstopp- øyne med melis
Slik gjør du:
1 Smelt sjokoladen over vannbad – Smelt og avkjøl smøret |
2 Rør smør og sukker mykt, – Tilsett vaniljeekstrakt og smeltet, avkjølt sjokolade – Tilsett egget, og -Rør til alt er godt blandet |
3 Bland sammen mel, kakao, salt og bakepulver, – Bland melblandingen inn i smørblandingen (Det kan se litt vel melete ut i begynnelsen) – La deigen hvile i romtemperatur ca. 1 time |
4 Hell deigen ut på et bakepapir eller plastfolie – Lag en pølse (ca. 25 cm x 6 cm) – Plasser pølsa i enden av plasten, og – Rull plasten godt rundt pølsa. – Rull så pølsa mot benken så du får en glattere konsistens – Legg den i kjøleskapet i minst 2 timer, eller til den er fast (pølsa kan synke litt sammen, så rull den litt hvert kvarter) |
5 Sett ovnen på 160 grader, og – Legg bakepapir på stekeplater |
6 Skjær deigen i ca. ½ cm tykke skiver, og – Legg dem på stekebrettet, Med ca 2-3 cm mellomrom |
7 Stekes i ca 20-25 minutter, eller Til kjeksen er fast å ta på – Avkjøles på stekebrettet |
8 Lag fyllet: – Rør smøret i mikseren i ½ min. Til det er helt mykt – Tilsett melisen og vaniljen, og – Rør til blandingen er luftig og myk |
9 Ha ca. 1 ts med fyll på bunnen av en kjeks, – Legg en annen kjeks over, (bunnen ned) – Trykk sammen så fyllet sprer seg ut til sidene – Gjenta til alle kjeksene er fylt |

Edderkoppkjeks I:

Ingredienser:
50 g | Margarin |
100 g | Kokesjokolade (mørk) |
2 ss | Kaffe (sterk, utblandet) |
3 ss | Sirup (lys) |
1 | Egg |
2½ dl | Hvetemel |
2½ dl | Melis |
5 ss | Kakao |
1½ ts | Bakepulver |
Du kan fylle kakene med det du vil. Jeg bruker å fylle mine med sjokoladekrem eller ostekrem. Men du står selvfølgelig fritt til å fylle dem slik du selv vil.
Forslag til fyll mellom kjeksene:
Fyll 1: Sjokoladekrem
4 ss | Smør |
300 g | Melis |
1 ss | Kakao |
1 ts | Vaniljesukker |
3 ss | Kaffe (sterk) |
Fyll 2: Ostekrem
250 g | Kremost (naturell) |
5 dl | Melis |
1 ss | Sitronsaft |
1 | Sitron (revet skall) |
2 dl | Kremfløte |
Pynt (føtter og øyne)
1 pakke | Jordbærlisser eller lakrislisser |
Marsipan | |
Svart konditorfarge |
Slik gjør du:
1 Sett ovnen på 180 °C. |
2 Ha smør, kaffe og sirup i en kasserolle – Brekk sjokoladen i biter, og – ha den i kaffeblandingen – Settes på middelsvarme, til alt er smeltet, – Ta av varmen, og – La den stå noen minutter til avkjøling – Pisk så inn egget |
3 Ha mel, melis, kakao og bakepulver i en bolle – Tilsett sjokoladeblandingen, og – Pisk til en jevn og tykk røre – Pakk deigen inn i plast og – Legg den kjøleskapet i 30-60 min. |
4 Trill små kuler, ca. 3 cm i diameter, og – Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett, La det være god pass mellom kulene, siden de blir større under stekingen – Trykk kulene litt ned |
5 Stekes i 10-12 min., og – Avkjøles helt på rist |
6 Lag fyllet enten sjokoladekrem eller ostekrem: SJOKOLADEKREM lages slik: – Rør smør, vaniljesukker og melis hvit og luftig – Tilsett kakaopulver og kaffe, og – Rør godt sammen OSTEKREM lages slik: – Pisk romtemperert kremost, melis, og sitronsaft luftig. – Stivpisk kremfløten, og – Vend den inn i kremosten |
7 Montering : – Fordel litt fyll på stekeflaten på en kjeks, (dvs. på den flateste siden) – Del lakrissnørene i to, og – Legg lakrissnører over fyllet – Fordel litt mer fyll over snørene – Legg en ny kjeks på toppen, med stekeflaten ned – Lag øyne av marsipan |
