Snart Halloween og vi leser skumle spøkeseshistorier og spiser gresskarpai

Av og til får man akkurat den den boka man har mest lyst på akkurat i rett øyeblikk. Det var i alle fall sånn det føltes da forlaget Vigmostad og Bjørke lurte på om jeg ville ha et leseeksemplar av boka «Ekte gjenferd – Norges Skumleste spøkelser» – For det passet jo bare så godt nå rett før Halloween. Boka er skrevet av Camilla Otterlei og er illustrert av Tiril Valeur.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Gresskarpai med appelsin, TRYKK HER!

Otterlei, Camilla (2022) «Ekte gjenferd – Norges Skumleste spøkelser», Vigmostad Bjørke OG Gresskarpai med appelsin Ingredienser: Bunn: 3 dl Hvetemel 100 g Smør 2-4 ss Kaldt vann Fyll: Ca 400 g Gresskar (renset, skrelt og i biter) 3 Egg 1 dl Sukker 1 dl Rørsukker (eller 1 dl sukker) 2 ss Hvetemel 1 ts Gresskarpaikrydder (eller ½ ts kanel og ½ ts ingefær) 2 ts Vaniljesukker 1 klype Salt 1 dl Fløte Topping: 2 dl Fløte 1 Appelsin (revet skall) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Ekte gjenferd – Norges Skumleste spøkelser» møter vi akkurat det – mer enn 20 norske spøkelser. Mest sannsynlig er det også et spøkelse fra ditt nærmiljø med i boka

Otterlei, Camilla (2022) «Ekte gjenferd – Norges Skumleste spøkelser», Vigmostad Bjørke https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Ekte gjenferd – Norges Skumleste spøkelser» av Camilla Otterlei er norske spøkelseshistorier fortalt på en lettfattelig og grei måte. De er lett å lese, og blir underbygget av Tiril Valeurs flotte illustrasjoner. Selv om barn i alderen 9-12 kan lese dem selv, bør nok en vosken høre på eller i alle fall være i nærheten – for noen av historiene er skikkelig skumle.  Vi syntes det var fantastisk artig å lese disse spøkelseshistoriene fra «virkeligheten» nå, i høstmørket, rett før Halloween. Det er også skikkelig gøy at hun forteller spøkelseshistorier fra hele Norge – noen kjente vi fra før og noen var nye for oss. «Ekte gjenferd – Norges Skumleste spøkelser» av Camilla Otterlei er ei flott, lettlest bok med en rekke kjente, og ukjente, skikkelig skumle spøkelseshistorier, som det passer utmerket å lese på denne tiden av året. Vi triller et enstemmig terningkast: 5.

Gresskarpai med appelsin

Gresskarpai hører liksom høsten og halloween til – legg til en god spøkelseshistorie eller 20, da blir det den helt perfekte Halloween feiringen. Denne greskarpaien er sjo bare sååååååååååå god og den er toppet med pisket krem og raspet appelsinskall- NAM 🙂

Gresskarpai med appelsin Ingredienser: Bunn: 3 dl Hvetemel 100 g Smør 2-4 ss Kaldt vann Fyll: Ca 400 g Gresskar (renset, skrelt og i biter) 3 Egg 1 dl Sukker 1 dl Rørsukker (eller 1 dl sukker) 2 ss Hvetemel 1 ts Gresskarpaikrydder (eller ½ ts kanel og ½ ts ingefær) 2 ts Vaniljesukker 1 klype Salt 1 dl Fløte Topping: 2 dl Fløte 1 Appelsin (revet skall) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
6-830 min
(+ 2 timer til steking og avkjøling)
Enkel /middels

Gresskarpai med appelsin Ingredienser: Bunn: 3 dl Hvetemel 100 g Smør 2-4 ss Kaldt vann Fyll: Ca 400 g Gresskar (renset, skrelt og i biter) 3 Egg 1 dl Sukker 1 dl Rørsukker (eller 1 dl sukker) 2 ss Hvetemel 1 ts Gresskarpaikrydder (eller ½ ts kanel og ½ ts ingefær) 2 ts Vaniljesukker 1 klype Salt 1 dl Fløte Topping: 2 dl Fløte 1 Appelsin (revet skall) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Bunn:

3 dlHvetemel
100 gSmør
2-4 ssKaldt vann

Fyll:

Ca 400 gGresskar (renset, skrelt og i biter)
3Egg
1 dlSukker
1 dlRørsukker (eller 1 dl sukker)
2 ssHvetemel
1 tsGresskarpaikrydder (eller ½ ts kanel og ½ ts ingefær)
2 tsVaniljesukker
1 klypeSalt
1 dlFløte

NB ! Du kan erstatte Gresskarpaikrydder med ½ ts kanel og ½ ts ingefær

Topping:

2 dlFløte
1Appelsin (revet skall)

Gresskarpai med appelsin Ingredienser: Bunn: 3 dl Hvetemel 100 g Smør 2-4 ss Kaldt vann Fyll: Ca 400 g Gresskar (renset, skrelt og i biter) 3 Egg 1 dl Sukker 1 dl Rørsukker (eller 1 dl sukker) 2 ss Hvetemel 1 ts Gresskarpaikrydder (eller ½ ts kanel og ½ ts ingefær) 2 ts Vaniljesukker 1 klype Salt 1 dl Fløte Topping: 2 dl Fløte 1 Appelsin (revet skall) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Lag bunnen:
– Ha alle ingrediensene i en foodprosessor
– Kjør det raskt sammen
– Pakk deigen i plast, og
– Legg den til avkjøling i kjøleskap
min.20 minutter (gjerne lengre)
2 Kok gresskaret:
– Skjær av skallet på resskaret, og
– Rens gresskaret
Ta vare på kjernene for de kan ristes
– Skjær gresskarkjøttet i biter
– Ha det i en kasserolle
– Fyll på med vann så det så vidt dekker gresskaret
– Kok opp
– Slå ned varmen, og
– La gresskaret koke i ca 15 min
Til det er blitt mørt
– La Gresskaret renne godt av
3 Sett ovnen på 200 grader
4 Lag fyllet:
– Miks gresskaret med en stavmikser
– Tilsett fløte, egg og sukker
– Rør rundt
– Tilsett resten av ingrediensene og
– Rør til alt er blandet
5 Kjevle paideigen tynt mellom plast eller to bakepapirark
– Ha den i ei paiform
– Prikk bunnen med en gaffel
– Hell i fyllet
6 Sett paien i ovnen og
– La den steke i nedre del av ovnen i ca 45 min
Eller til den er gyllenbrun
7 La paien avkjøle seg
Gjerne over natta
8 Rett før servering:
– Pisk fløten stiv
– Rasp appelsinskallet
– Fordel kremen over paien og
– Dryss over raspet appelsinskall

Generelle opplysninger om dagens bok:

Flere bøker av Camilla Otterlei:

Otterlei, Camilla (2022) «Ekte gjenferd – Norges Skumleste spøkelser», Vigmostad Bjørke OG Gresskarpai med appelsin Ingredienser: Bunn: 3 dl Hvetemel 100 g Smør 2-4 ss Kaldt vann Fyll: Ca 400 g Gresskar (renset, skrelt og i biter) 3 Egg 1 dl Sukker 1 dl Rørsukker (eller 1 dl sukker) 2 ss Hvetemel 1 ts Gresskarpaikrydder (eller ½ ts kanel og ½ ts ingefær) 2 ts Vaniljesukker 1 klype Salt 1 dl Fløte Topping: 2 dl Fløte 1 Appelsin (revet skall) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s