For et par uker siden fikk jeg en forespørsel fra Brita Helleborg, om jeg ville lese hennes bok «Klimaglede», Boka er ei håndbok om å leve et mer miljøvennlig liv helt uten dårlig samvittighet. – Selvfølgelig klarte jeg ikke å motstå dette tilbudet.
Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på bakt gresskar – Trykk HER

I «Klimaglede» av Brita Helleborg møter vi forfatteren som kvinne, som mor og bestemor, siv.ing i kjemi, tidligere arbeidstaker i oljeindustrien, og som klimabevisst – Ja som et menneske i den vestlige verden egentlig. Hun forteller om sine handlinger, tanker og ideer i prosessen mot å bli et bedre menneske samt å skape et bedre klima og en bedre verden for oss og våre etterkommere. I tillegg gir hun oss lesere tips om hvordan en vi enklelt kan bli mer bevisst på hva vi faktisk gjør og de valgene vi enkelt kan ta for å bli enda mer klimavennlige.

«Klimaglede» av Brita Helleborg er ei veldig personlig bok. Fordi den består av forfatterens historie, om hennes oppvåkning, gryene klimabevissthet og som «klimaaktivist». Helleborg forteller sin bevisstgjøring- og klimahistorie i spedd refleksjoner, små anekdoter, fortellinger, scenarier (fiksjon) og faktakunnskap (med referanser). Dette gjør at det er ei bok som det er veldig lett å lese. Det er enkelt å forstå hennes begrep klimaglede- lev et mer miljøvennlig liv (etter dine premisser), helt uten dårlig samvittighet – og budskapet: Velg hva du vil fokusere på. Jeg likte godt at hun i den siste delen av boka kommer opp med fem nøkler med tilhørende oppgaver som skal hjelpe oss å utvikle klimaglede. Siden vi står ovenfor klimaendringer, og vi faktisk må redusere utslipp og forbruk, er dette ei viktig bok, som kan hjelpe oss i gang med å bli mer bevisste på de små tingene som vi allerede gjør og de tingen vi kan endre på for å gjøre enda mer.
Siden jeg både har litt mer klimaglede, og det er gresskaretsdag i dag – så ble det en vegetar rett med gresskar i fokus i dag. Bakt gresskar med hvetekorn og quinoa, er en skikkelig velsmakende vegetarrett, som du blir mett av. Jeg bruker rømme på denne retten, men hvis en ønsker den helt fri for dyreprodukter kan en bruke et vegansk alternativt for rømme i steden, slik som havrerømme, Planti e.l.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 50 min. | enkel/middels |

Ingredienser:
1 | Gresskar (Butternut) |
2 ss | Olivenolje |
2 dl | Hvetekorn (kokte) |
2 dl | Quinoa (kokte) |
1 | Chili rød |
Rømme | |
Salt, pepper | |
Ristede gresskarfrø (valgfritt) |
Slik gjør du:
1 Sett ovnen på 200 grader – Legg bakepapir på et stekebrett |
2 Del gresskaret og – Ta vekk stenene De kan du lage ristede gresskarfrø av |
3 Legg gresskarskivene på stekebrettet – Skjær fine riller/ruter i gresskaret – Pensle med olje og – Strø over salt |
4 Sett gresskaret i ovnen, og – La det steke i ca 45 min Til det gresskaret er myk hele veien igjennom |
5 Kok Hvetkorn og Quinoa etter anvising på pakken Eller ca dobbelt så mye vann som frø og korn Kok i ca 15 min. |
6 Skjær chilien i skiver |
7 Legg gresskarskivene på et fat – Topp med hvetekorn, Quinoa, rømme/fetaostkrem og chiliskiver – Strø over ristede gresskarfrø eller litt (flak)salt – Kvern eventuelt over litt pepper |
8 Servere med resten av rømmen/fetaostkremen ved siden av |

Generelle opplysninger om dagens bok:
- Forfatter: Brita Helleborg
- Tittel: «Klimaglede – Fem nøkler til et klimavennlig liv»
- Sjanger: Håndbok
- Sider: 225
- Forlag: Ane forlag
- Utgitt: 2022
- Tilegnet: Leseeksemplar fra Brita Helleborg
