«Klimaglede» av Brita Helleborg med bakt gresskar

For et par uker siden fikk jeg en forespørsel fra Brita Helleborg, om jeg ville lese hennes bok «Klimaglede», Boka er ei håndbok om å leve et mer miljøvennlig liv helt uten dårlig samvittighet. – Selvfølgelig klarte jeg ikke å motstå dette tilbudet.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på bakt gresskar – Trykk HER

Helleborg, Brita (2022) «Klimaglede – Fem nøkler til et klimavennlig liv», Ane forlag OG Bakt gresskar med hvetekorn og quinoa Ingredienser 1 Gresskar (Butternut) 2 ss Olivenolje 2 dl Hvetekorn (kokte) 2 dl Quinoa (kokte) 1 Chili rød Rømme Salt, pepper Ristede gresskarfrø (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Klimaglede» av Brita Helleborg møter vi forfatteren som kvinne, som mor og bestemor, siv.ing i kjemi, tidligere arbeidstaker i oljeindustrien, og som klimabevisst – Ja som et menneske i den vestlige verden egentlig. Hun forteller om sine handlinger, tanker og ideer i prosessen mot å bli et bedre menneske samt å skape et bedre klima og en bedre verden for oss og våre etterkommere. I tillegg gir hun oss lesere tips om hvordan en vi enklelt kan bli mer bevisst på hva vi faktisk gjør og de valgene vi enkelt kan ta for å bli enda mer klimavennlige.

«Klimaglede» av Brita Helleborg er ei veldig personlig bok. Fordi den består av forfatterens historie, om hennes oppvåkning, gryene klimabevissthet og som «klimaaktivist». Helleborg forteller sin bevisstgjøring- og klimahistorie i spedd refleksjoner, små anekdoter, fortellinger, scenarier (fiksjon) og faktakunnskap (med referanser). Dette gjør at det er ei bok som det er veldig lett å lese. Det er enkelt å forstå hennes begrep klimaglede- lev et mer miljøvennlig liv (etter dine premisser), helt uten dårlig samvittighet – og budskapet: Velg hva du vil fokusere på. Jeg likte godt at hun i den siste delen av boka kommer opp med fem nøkler med tilhørende oppgaver som skal hjelpe oss å utvikle klimaglede. Siden vi står ovenfor klimaendringer, og vi faktisk må redusere utslipp og forbruk, er dette ei viktig bok, som kan hjelpe oss i gang med å bli mer bevisste på de små tingene som vi allerede gjør og de tingen vi kan endre på for å gjøre enda mer.

Bakt gresskar

Siden jeg både har litt mer klimaglede, og det er gresskaretsdag i dag – så ble det en vegetar rett med gresskar i fokus i dag. Bakt gresskar med hvetekorn og quinoa, er en skikkelig velsmakende vegetarrett, som du blir mett av. Jeg bruker rømme på denne retten, men hvis en ønsker den helt fri for dyreprodukter kan en bruke et vegansk alternativt for rømme i steden, slik som havrerømme, Planti e.l.

Bakt gresskar med hvetekorn og quinoa Ingredienser 1 Gresskar (Butternut) 2 ss Olivenolje 2 dl Hvetekorn (kokte) 2 dl Quinoa (kokte) 1 Chili rød Rømme Salt, pepper Ristede gresskarfrø (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4 50 min. enkel/middels

Bakt gresskar med hvetekorn og quinoa Ingredienser 1 Gresskar (Butternut) 2 ss Olivenolje 2 dl Hvetekorn (kokte) 2 dl Quinoa (kokte) 1 Chili rød Rømme Salt, pepper Ristede gresskarfrø (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1Gresskar (Butternut)
2 ssOlivenolje
2 dlHvetekorn (kokte)
2 dlQuinoa (kokte)
1Chili rød
 Rømme
 Salt, pepper
 Ristede gresskarfrø (valgfritt)

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 200 grader
– Legg bakepapir på et stekebrett
2 Del gresskaret og
– Ta vekk stenene
De kan du lage ristede gresskarfrø av
3 Legg gresskarskivene på stekebrettet
– Skjær fine riller/ruter i gresskaret
– Pensle med olje og
– Strø over salt
4 Sett gresskaret i ovnen, og
– La det steke i ca 45 min
Til det gresskaret er myk hele veien igjennom
5 Kok Hvetkorn og Quinoa etter anvising på pakken
Eller ca dobbelt så mye vann som frø og korn Kok i ca 15 min.
6 Skjær chilien i skiver
7 Legg gresskarskivene på et fat
– Topp med hvetekorn, Quinoa, rømme/fetaostkrem og chiliskiver
– Strø over ristede gresskarfrø eller litt (flak)salt
– Kvern eventuelt over litt pepper
8 Servere med resten av rømmen/fetaostkremen ved siden av

Bakt gresskar med hvetekorn og quinoa Ingredienser 1 Gresskar (Butternut) 2 ss Olivenolje 2 dl Hvetekorn (kokte) 2 dl Quinoa (kokte) 1 Chili rød Rømme Salt, pepper Ristede gresskarfrø (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Helleborg, Britta (2022) «Klimaglede – Fem nøkler til et klimavennlig liv», Ane forlag OG Bakt gresskar med hvetekorn og quinoa Ingredienser 1 Gresskar (Butternut) 2 ss Olivenolje 2 dl Hvetekorn (kokte) 2 dl Quinoa (kokte) 1 Chili rød Rømme Salt, pepper Ristede gresskarfrø (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s