Punjabi Chole (kikertgryte med te)

Punjabi Chole er ei vegetarisk kikertgryte med te, som stammer fra regionen Punjab i nordvest India. Det er ei mild og god gryte som kan servers med ris, nanbrød og /eller ulike former for raita og chutneyer.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4 2 timer Middels

Punjabi Chole (Punjabi kikertgryte med te) Ingredienser 3 dl Kikerter (tørkete) 8 dl Vann 2 ts Te (svart eller en tepose) 2 Chilier (tørkete) 1 Kanelstang 2 Kardemommekapser (grønne) 2 Laubærblader Masala: 2 ss Olje (nøytral) 1 ts Spisskummen 1 Løk (hakke) 3 fedd Hvitløk 2 ss Ingefær (revet) 2 Chili (grønne, finhakkete) 2 Tomater 1 ss Tomatpure 1 ts Gurkemeie 1 ts Koriander 1 ts Chilipulver 1 ts Garam masala 1 ts Mangopulver (tørket) 1 ts Salt Topping: Ingefær (finstrimlet) Rødløk (finstrimlet) Koriander (fersk, hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

3 dlKikerter (tørkete)
8 dlVann
2 tsTe (svart eller en tepose)
2Chilier (tørkete)
1Kanelstang
2Kardemommekapser (grønne)
2Laubærblader

Tips! Hvis du ikke vil koke kikertene selvkan du erstatt kikertene med 1200 gram ferdig kokte kikerter, som du kokeer opp med 4 dl vann, te og krydder. La det småkoke i 4 minutter – fortsett som i oppskriften med masalaen etterpå.

Masala:

2 ssOlje (nøytral)
1 tsSpisskummen
1Løk (hakke)
3 feddHvitløk
2 ssIngefær (revet)
2Chili (grønne, finhakkete)
2Tomater
1 ssTomatpure
1 tsGurkemeie
1 tsKoriander
1 tsChilipulver
1 tsGaram masala
1 tsMangopulver (tørket)
1 tsSalt

Topping:

 Ingefær (finstrimlet)
 Rødløk (finstrimlet)
 Koriander (fersk, hakket)

Punjabi Chole (Punjabi kikertgryte med te) Ingredienser 3 dl Kikerter (tørkete) 8 dl Vann 2 ts Te (svart eller en tepose) 2 Chilier (tørkete) 1 Kanelstang 2 Kardemommekapser (grønne) 2 Laubærblader Masala: 2 ss Olje (nøytral) 1 ts Spisskummen 1 Løk (hakke) 3 fedd Hvitløk 2 ss Ingefær (revet) 2 Chili (grønne, finhakkete) 2 Tomater 1 ss Tomatpure 1 ts Gurkemeie 1 ts Koriander 1 ts Chilipulver 1 ts Garam masala 1 ts Mangopulver (tørket) 1 ts Salt Topping: Ingefær (finstrimlet) Rødløk (finstrimlet) Koriander (fersk, hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Bløtlegg kikertene i minst 12 timer
– Gjerne over natta
2 Skyll kikertene, og
– Ha dem over i en kasserolle
– Hell over vannet
– Tilsett teen i en tekule
eller bruk teposer
– Tilsett chili, kanelstang, kardemomme og laubærblader
– Kok opp, og
– La det hele koke i 1 – 1½ time
Til kikertene er blir myke
Hvis vannet koker bort, tilsett mer vann
2 Varm oljen til masalaen i en kasserolle
Tilsett løk, rødløk, ingefær, og grønn chili
– La det hele frese til løken er blitt myk
3 Krydre med gurkemeie, koriander, chilipulver, garam masala, spisskummen og mangopulver
– La det hele frese i minst et minutt
4 Rørr inn tomater og tomatpureen og
– La det hele frese i 3-5 min
til tomatene begynner å mørkne i fargen
5 Hell i kikertene og vannet  
De skal ikke være helt dekt av vannet, men nesten
– Kok opp og
– La det hele småkoke i 10 minutter
Under lokk
Til alt tjukner til ei deilig gryte
Hvis du vil kan du mose sammen noen av kikertene med ei slev eller mikse lett med en stavmikser, så blir det en mer fyldig gryte
6 Topp det hele med strimet ingefær, rødløk og hakket koriander
– Server med nanbrød og ris

Anbefalt tilbehør:

Punjabi Chole (Punjabi kikertgryte med te) Ingredienser 3 dl Kikerter (tørkete) 8 dl Vann 2 ts Te (svart eller en tepose) 2 Chilier (tørkete) 1 Kanelstang 2 Kardemommekapser (grønne) 2 Laubærblader Masala: 2 ss Olje (nøytral) 1 ts Spisskummen 1 Løk (hakke) 3 fedd Hvitløk 2 ss Ingefær (revet) 2 Chili (grønne, finhakkete) 2 Tomater 1 ss Tomatpure 1 ts Gurkemeie 1 ts Koriander 1 ts Chilipulver 1 ts Garam masala 1 ts Mangopulver (tørket) 1 ts Salt Topping: Ingefær (finstrimlet) Rødløk (finstrimlet) Koriander (fersk, hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble