Venner til middag, og jeg serverer ertesuppe kokt på en svineknoke

I dag får vi besøk av noen gode venner til middag. Jeg gleder meg veldig for det er så lenge siden vi har sett dem. Det skal bli godt å se dem igjen, høre nytt og ja bare være sammen. Det var litt vanskelig å få på plass en dato som passet for alle, så middagen ble booket i kalenderen for mer enn 14 dager siden – men sånn er det bare noen ganger! Hverdagen er travel, og vi alle har våre fastlagte planer og rutiner.

Jeg synes likevel at det er veldig hyggelig å få eller gå på besøk på hverdagene – det setter liksom en litt spesiell spiss på en ellers helt vanlig dag. Dagen blir mye hyggeligere enn den ellers ville ha blitt!

Jeg har hatt litt vansker med å bestemme meg for hva vi skal ha til middag. På kvelden søndag så jeg Camp Kulinaris – opptak fra forrige uke og de «laget» norsk tradisjonsmat. Da slo tanken meg: Lag noe enkelt og godt fra det norske kjøkkenet. Valget falt Gul ertesuppe kokt på en svineknoke. Det er tidkrevende, men ikke spesielt vanskelig – og veldig GODT!!! Så i dag blir det gul ertesuppe, med nybakt brød og smør til! Kan man egentlig få en bedre middag! Håper det faller i smak hos gjestene også.

Gul ertesuppe
Gul ertesuppe kokt på en svineknoke

Ingredienser:

1 kg Erter
1 Svineknoke  (1 –  1½  kg)
2 Løk
3 Gulerøtter
1 stilk Stangselleri
  Salt

Slik gjør du:

Start dagen før, med å legge ertene i vann
(la dem ligge minst 8 timer)
Skyll ertene godt, ha de i en stor kasserolle, fyll godt opp med vann
Kok opp, og tøm av vannet
Skyll ertene godt, ha de i en stor kasserolle, fyll opp med vann
(Vannet bør bør stå 4-5 cm over ertene)
Hakk eller kjør grønnsakene i en matmølle    
Ha grønnsaker og svineknoken i vannet sammen med ertene
La det småkoke i 2-4 timer (Fyll på mer vann, hvis det blir lite)
Ta ut svineknoken og la den avkjøle
Rens svineknoken for skinn, fett og bein,
resten deles smått og tilsettes ertesuppa.
Smak på suppa og tilsett salt hvis det trengs
Server med brød og smør

Tips! Lage en stor porsjon og legge restene i fryseren, så har du middag flere dager!

Leave a comment