Mai, maiblomster og maiboller

Nå er det 17. mai snart og jeg begynte å lure på hvor er mai blomstene blitt av? Nå er det jammen lenge siden jeg har sett noen som selger dem. Før i tiden var det jo et sikkert tegn på at 17-mai nærmet seg med stormskritt når det kom maiblomster. Det var skikkelig spennende å se hvilke farger som kom, og stas å få velge seg en maiblomst. Favoritten min var den hvite blomsten med grønne blader,- men jeg hadde nok ulike varianter hvert år. Den blomsten som ikke varierte var en stor en som man kunne feste på bilgrillen – den var selvfølgelig i rødt, hvitt og blått. Det var Norske Kvinners Sanitetsforening og  Nasjonalforeningen for folkehelsen som var arrangører for salget (tror jeg). Jeg husker iallefall at da jeg gikk på barneskolen kunne vi melde oss som selgere for brett av maiblomster, og inntekten for salget gitt alltid til en god sak. Hm, når forsvant dem egentlig? Og, hvorfor forsvant de? Det må jo ha vært en stor inntektskilde!

Nå er det 17. mai snart og jeg begynte å lure på hvor er mai blomstene blitt av? Nå er det jammen lenge siden jeg har sett noen som selger dem. Før i tiden var det jo et sikkert tegn på at 17-mai nærmet seg med stormskritt når det kom maiblomster. Det var skikkelig spennende å se hvilke farger som kom, og stas å få velge seg en maiblomst. Favoritten min var den hvite blomsten med grønne blader,- men jeg hadde nok ulike varianter hvert år. Den blomsten som ikke varierte var en stor en som man kunne feste på bilgrillen - den var selvfølgelig i rødt, hvitt og blått. Det var Norske Kvinners Sanitetsforening og Nasjonalforeningen for folkehelsen som var arrangører for salget (tror jeg). Jeg husker iallefall at da jeg gikk på barneskolen kunne vi melde oss som selgere for brett av maiblomster, og inntekten for salget gitt alltid til en god sak. Hm, når forsvant dem egentlig? Og, hvorfor forsvant de? Det må jo ha vært en stor inntektskilde!

For noen dager siden, så jeg et bilde på Instagram fra @kremno_elin , hun hadde laget maiboller. De var skikkelig søte, og jeg synes at de ligner litt på maiblomster. Så det er nok derfor jeg begynte å tenke på maiblomstene. Iallefall, krem.no sine maiboller så helt fantastiske ut, så jeg fant ut at disse har jeg virkelig lyst til å forsøke å lage. Siden jeg ikke har brukt hennes oppskrift på hverken boller eller vaniljekrem før, var jeg litt usikker på hvordan den deigen ville oppføre seg. Nå er jo hennes bilder av bakverket utrolig vakkert, men likevel var jeg litt usikker på hvordan deigen ville oppføre seg, når jeg repliserte hennes bakverk. Så etterhvert kom jeg på at jeg kunne bruke mine egne oppskrifter på boller og vaniljekrem og hennes fremgangsmåte. Hvis du heller vil bruke @kremno_elin sine oppskrifter eller ønsker å se hennes bilder TRYKK HER eller følger denne linken: krem.no/hjem/maiboller/

Tre maiblomster på et fat: Ingredienser bolledeig 1 l Hvetemel 1 pk Tørrgjær 1 dl Sukker 1ts Kardemomme 3,5 dl Melk 100 g Margarin
Tre maiblomster – de er virkelig dekorative

Bolledeig ingredienser:

1 l Hvetemel
1 pk Tørrgjær
1 dl Sukker
3 ½ dl Melk
100 g Margarin
  1 Egg til pensling

Vaniljekrem ingredienser (halv porsjon) :

3 dl Melk
1 Egg
25 g Maizenna
1 ss Vaniljesukker
1 ss Sukker

Bolledeig, slik gjør du:

Ha alt det tørre i bakstebollen
Smelt smør i en kasserolle
Ha melken sammen med smøret, og
– varm til fingervarmt
Tilsett melk og smørblandingen
(til det som er i bakstebollen )
Eltes til deigen er smidig og glatt
(kanskje litt mer mel må tilsettes)
Legg plastikk over bakstebollen, og
– Sett til heving
Lag vaniljekremen mens bollene hever
Når deigen er ferdig hevet helles den ut.
(Husk litt mel under)

Vaniljekrem, slik gjør du:

Ha alt i en kasserolle
Kok opp under omrøring
Kok i 3 minutter
Helles over på et fat,
– Legg plast over
(helt ned til kremen)
Avkjøles
(sett den gjerne litt i fryseren)
Pisk opp før bruk
Heidis enkle vaniljekrem Ingredienser: 6 dl Melk 2 Egg 50 g Maizenna 1 ss Vaniljesukker 1 ss Sukker
1. La vaniljekremen koke i 3 minutter 2. La den avkjøle under plast 3. Piskes opp før bruk

Hvordan sette sammen til Maiblomster:

1 Del deigen i 2, og
– Kjevle den ene halvdelen ut til en tynn leiv
– Husk mel under
2 Stikk ut rundinger
(ca, 5 cm i diameter)
3. Brett hver runding over på midten
– og bøy endene mot hverandre
– Press dem sammen
– Gjenta så du har fem
– Sett de fem bitene sammen til en sirkel
Slik bretter du maiblomster: Ingredienser bolledeig 1 l Hvetemel 1 pk Tørrgjær 1 dl Sukker 1ts Kardemomme 3,5 dl Melk 100 g Margarin
Slik bretter du maiblomster

Du finner en bedre beskrivelse på hvordan du gjør det på krem.no (trykk her for å komme dit)

4 Sett de ferdige blomstene på et stekebrett med bakepapir
5 Sett ovnen på 200 grader
– og la blomstene etterheve til ca. dobbel størrelse
6 Når de har etterhevet:
– Pisk opp vaniljekremen
– Legg ca. 1 ts vaniljekrem i midten på hver blomst
– Pensle blomstene med egg
7 Stekes i ca 15 minutter
8  Avkjøl på rist, og
– Pynt eventuelt med melisglasur
Fire maiblomster på et fat: Ingredienser bolledeig 1 l Hvetemel 1 pk Tørrgjær 1 dl Sukker 1ts Kardemomme 3,5 dl Melk 100 g Margarin
Maiboller

Leave a comment