Overraskelselunsjens hovedrett: Avkokt laks med poteter, gulrøtter, agurksalat og rømme

Som hovedrett på overraskelselunsjen (i anledning mine foreldres 80-års dager), bestemte vi oss for å servere avkokt laks. Først hadde vi tenkt å lage en meny fra 1939, altså det året de var født. Men etter nærmere ettertanke, fant vi ut at vi heller skulle ha selskapsmat fra da vi, altså min søster og jeg, var små. Den gangen var kokt laks skikkelig festmat. Laks, poteter, gulrøtter, rømme og agurksalat NAM! Det er knyttet mange gode minner til denne retten, og det er fremdeles noe av det beste jeg spiser. Hele retten bare oser selskap for meg. Derfor valgte vi å server det i 80-års dagene. Siden det var så mye som skulle lages, piskes, legges opp og serveres den dagen, bestemte vi oss for å servere laksen kald. Vi var begge enige om at laksen faktisk er bedre kald enn varm. Så kvelden før selskapet kokte jeg tretti skiver laks, mens Odd skrelte 100 poteter og tre kilo gulrot! Det er lenge siden jeg har laget mat til så mange på en gang. Men det gikk kjempe bra. Vi fikk maten ut og det så ut som om gjestene likte det de fikk.

For å hoppe rett til oppskriften på avkokt laks, TRYKK HER

Avkokt laks Ingredienser: 4 skiver Laks à 350 g 3 l Vann 6 ss Salt 15 Pepperkorn (svarte) 4 Laubærblader 1 ss Eddik (7%) 1 Sitron
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
  4   45 min Enkel

Ingredienser:

4 skiver Laks à 350 g 
3 l Vann
6 ss Salt
15 Pepperkorn (svarte)
4 Laubærblader
1 ss Eddik (7%)
1 Sitron

Tilbehør:

8 Poteter (kokte)
  Gulrøtter (kokte)
  Agurksalat
  Rømme

Slik gjør du:

1 Vask fisken, og
– Fjern eventuelle blodrester
– Kok opp vann med krydder og eddik
– Ha i fisken,
– Kok raskt opp, og
-Slå av plata
– La den trekke i 8-10 min.
(Når benet lett slipper fisken er den ferdig)
– Ta laksen opp fra vannet,
(bruk fiskespade), og
– Legg skivene på en rist så vannet renner av,
– Legges over på et serveringsfat og
– Pyntes med sitronbåter
2 Lag agurksalaten,
For oppskrift TRYKK HER
(Den kan godt lages dagen før)
3 Skrell potetene
– Ha dem i en kasserolle
– La dem koke under lokk i ca. 20 min.
– Hell av vannet
4 Skrell gulrøttene
– Skjær gulrøttene i skiver, og
– Ha dem i en kasserolle
– La dem koke i ca 5-10 min.
– Til de er møre men litt harde
– Hell av vannet
5 Server laksen varm eller kald sammen med potet, gulrot, agurksalat, rømme og eventuelt smelter smør

Tips! Hvis du skal ha mange gjester, eller det er mye å gjøre når du skal servere laksen kan du skrelle poteter, og gulrøtter og legge dem i kaldt vann kvelden før. Agurksalaten kan også lages kvelden før. I tillegg kan laksen trekkes dagen før, og serveres kald. – Det er skikkelig godt!

Avkokt laks Ingredienser: 4 skiver Laks à 350 g 3 l Vann 6 ss Salt 15 Pepperkorn (svarte) 4 Laubærblader 1 ss Eddik (7%) 1 Sitron

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s