ZZZ – Søvndag, «The Chamber of Secrets» av J.K. Rowling og sjokolademuffins!

I dagen i dag, den 13. mars 2020, er den internasjonale søvndagen, hvor det settes søkelys på viktigheten av søvn. Selv er jeg veldig glad i å sove, så jeg synes det er på sin plass å ha en egen dag hvor jeg kan sove masse! For å sette en ekstra spiss på dagen, har jeg bakt sjokoldemuffins. Mørke sjokolademuffins – som natten, med sjokoladetopping og strø! Siden jeg bare elsker Harry Potter, og til ære for dagen, har jeg tenkt å sprinkle mine muffins med to dråper søvneliksir, slik Hermione gjorde, i «The Chamber of Secrets» skrevet av J.K. Rowling;

I’ve got it all worked out, I’ve filled these with a simple Sleeping Draught.  Simple but powerful.

J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury – Hermione

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Sjokolademuffins – trykk HER

Hvis du vil hoppe rett til anmeldeslen av J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury – trykk HER

Sjokolademuffins til den internasjonale søvndagen
Sjokolademuffins til den internasjonale søvndagen

J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury

I begynnelsen på boka, er familien Dursley enda mer ufyselig enn hva de bruker å være. Harrys venner har heller ikke skrevet til eller tatt kontakt med han i løpet av hele den lange sommeren. Harry er skikkelig deprimert, og lengter bare tilbake til Hogwarts.  – Dagen for skolestart kan liksom ikke komme tidlig nok. Men når Harry endelig kan begynne å pakke mottar han en advarsel: Hvis Harry returnere til skolen, vil en katastrofe inntreffe. Ved hjelp av Ron, George, Fred samt en flygende bil, kommer Harry seg til slutt til skolen og påbegynner sitt andre skoleår. Blir det fredfult? Nei, absolutt ikke, for i sitt andre år møter Harry på nye utfordringer, som for eksempel professor Gilderoy Lockhart, Moaning Myrtle på jentedoen, og forsvinningen til Rons søster Ginny. I tillegg er det et hemmelig kammer dypt under Hogwarts 

Harry Potter and the Chamer of Secrets

«I’ll be in my bedroom, making no noise and pretending I’m not there

J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury (side 11) – Harry Potter om Valentinsdagen

Selv om Harry Potter – bøkene er en barne-ungdomsbøker, må jeg bare innrømme at jeg virkelig liker dem. «The Chamber of Secrets», er ingen unntak i så måte. Jeg har, som sagt, nettopp lest den for sikkert ørtende gang, og er like betatt av boka som første gang jeg leste den. Nå er det kanskje noen som synes det er rart å lese samme bok flere ganger. Men her, er jeg litt som små unger, – jeg elsker å lese (gode) bøkene flere ganger. Jeg leser boka, så går det noen år, og så leser jeg dem på nytt. Det er egentlig ganske koselig, og jeg oppdager eller legger merke til nye ting hver gang jeg leser en bok. Når det gjelder J.K. Rowling synes jeg hun skriver bra, har spennende plott og gode karakteristikker. I tillegg liker jeg veldig godt at hun legger inn små budskap, som er utrolig «viktige» for barn og unge som leser bøkene hennes. Slik som når, for eksempel, – Albus Dumbledore sier til Harry Potter:

 «It is our choices, Harry, that show what we truly are, far more than our abilities»

J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury – Albus Dumbledore til Harry Potter

I tillegg synes jeg Harry en flott karakter. Han er ensom, usikker, og vet ikke helt hvor han hører hjemme. Dette til tross for at “alle andre” synes å vite masse om han – mer enn han selv – og de har kanskje allerede definert han, plassert han og har store forventninger til han. Målgruppen for denne boka er barn og unge. Mange av leserne sliter nok også med å finne sin identitet og sin rolle. Jeg synes derfor det er flott med en hovedperson de kan identifisere seg med. En hovedperson som prøver å finne sin plass, sin rolle, sin identitet i en forvirrende verden med mange ulike og kanskje alt for store forventninger. Trekløveret Harry, Hermione og Ron, er jo bare helt topp. De er skikkelige motsetninger, som virkelig utfyller hverandre på en god måte. Dette er likevel, etter min mening, ikke den aller beste Harry Potter boka, så jeg gir den Terningkast: 5

Sjokolademuffins

Porsjoner: Tid: Vanskelighetsgrad:
12 25 Enkel

Ingredienser

1½ dl Sukker 
100 g Smør /margarin (smeltet)
2 Egg
2½ dl Hvetemel
1 ts Bakepulver
1 ts Vaniljesukker
1 ss Kakaopulver
1 dl Melk

Topping:

100 g  Smør
200 g Melis
2 ss Vann (kokende)
25 g Kakaopulver
2 ts Vaniljeekstrakt
2 dråperSøvneliksir (valgfritt)
sjokolademuffins med topping og rosa kuler
Sjokolademuffins med kaffe for å feire den internasjonale søvndagen

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 200°C
2 Smelt smør og
– La det av kjøles noen minutter
3 Ha sukke i en bolle,
– Hell over smeltet smør,
– Pisk noen min.
til det er lyst og luftig
4 Tilsett et egg om gangen, og
– Pisk kraftig mellom hvert egg
5 Rør inn resten av ingrediensene
6 Fordel deigen 12 muffinsformer
7 La dem steke i ca. 15 min.
8 Avkjøles på rist
9 Lag toppingen:
– Rør sammen kakaopulver, og kokende vann til det blir en seig masse
. Ha smør i en bolle
– Rør smøret mykt
– Sikt i melisen, og
– Rør til toppingen blir glatt og kremete
– Bland inn kakaoblandingen
– Tilsett vaniljen
– Pisk til blandingen blir myk og luftig
10 Ha toppingen i en sprøytepose og
– Lag en fin topp på de avkjølte muffinsene
– Pyntes med kuler og strø, og
– Eventuelt 2 dråper søvneleksir
11 Nytes!
Fire sjokolademuffins på et fat

Denne toppingen er fast og fin, den er lett å jobbe med, og holder fasongen. Ulempen er at den smaker litt smør.

Generelle opplysning om dagens bok er:

Harry Potter and the Chamer of Secrets
J.K. Rowling (2014) «The Chamber of Secrets», Bloomsbury

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s