Hermetiske plommer er verdens beste dessert – særlig sammen med en kremklatt.

Ingredienser:
Plommer |
Sukkerlake:
10 dl | Vann |
700 g | Sukker |
½ ts | Askorbinsyre |
Valgfritt:
Epleskiver |

Slik gjør du:
1 Kok sukkerlake av vann og sukker – Avkjøl laken – Tilsett Askorbinsyre – Bland godt |
2 Vask glassene du skal bruke – Kok dem gjerne i 5 min. |
3 Legg plommene på de rene glassene, og – Fyll opp med sukkerlake Til omtrent 2-3 cm fra kanten – Legg eventuelt et par epleskiver på toppen Det er bare for å unngå at de øverste plommene blir mørke |
4 Tørk godt av kanten på glassene |
5 Legg gummiringen på glassene, og 5A Hvis du bruer skrulokk: – Skru godt til – Skru så 1 cm opp igjen 5B Hvis du bruker glass med metall klype – Lukk Lokket og – Klem igjen metallklypa |
6 Legg Håndkle i bunnen av en stor kasserolle – Sett glassene i kasserollen, og – Legg håndklær mellom glassene Så de ikke kommer borti hverandre – Fyll vann så det dekker glassene med 1-2 cm – Sett lokk på kasserollen |
7A Hvis du har steketermometer: – Varm langsomt opp til 80 grader, – La gassene stå ved 80 grader i ca. 20 min. – Ta kasserollen av platen, – Ta lokket av kasserollen, og -La glassene stå i vannet til de er litt avkjølte Ca. 20 min. 7B Hvis du ikke har steketermometer: – Kok opp, og la glassene stå ved kokepunktet i 5 min. – Ta kasserollen av platen, og – La den stå i 10 min. – Ta lokket av kasserollen, og – La glassene stå i vannet til de er litt avkjølte Ca. 20 min. |
8 Ta glassene forsiktig opp og – Sett dem på en skjærefjøl NB! De må ikke stå i trekk for da kan de sprekke – Skru metallringen godt til |
9 Når glassene er helt kalde (Neste dag) Kjenn etter om glassene er tette: – Skru metallringen helt av eller åpne metallklypen – Kjenn om glasslokket sitter helt fast |
10 A Sitter lokket godt : – Oppbevar plommene mørkt og kjølig til du ønsker å spise dem 10 B Er lokket løst: – Hermetiser på nytt, eller – Oppbevar glassene kaldt OG – Spis plommene raskt |
Tips!
- Du kan hermetisere plommene med skallet / skinnet på eller du kan fjerne det. Jeg bruker å hermetisere med skallet på.
- Bruke gjerne kakestikke og stikk litt i hver plomme eller
- Gjør som mormor – bruk en kork med noen knappenåler og stikk hull i skallet
- Hvis du har lyst til å fjerne skallet, kan du gjøre et med en kniv.
- Det går lettere hvis du dypper plommene noen sekunder i kokende vann.
- Legge plommene i sukkerlaken (under en asjett eller lignende så de holder seg under overflaten) etter hvert som du fjerner skallet, da unngår plommene misfarging.
- Store plommer kan deles i to hvis du ønsker det
- Natriumbensoat – I mormors oppskrift står det Natriumbensoat, men jeg bruker sitronsyre i stedefor – og det fungerer fint





