2 lettvinte sauser som passer til julematen

“Alt blir bedre med saus” – I alle fall med disse sausene. Derfor tenkte jeg det var på sin plass å legge ut de to sausen jeg bruker mest i jula: Fløtesaus og sjampinjongsaus. Begge er super enkle å lage! De er gode på smak og passer til det meste av julens kjøttretter – kanskje med unntak av pinnekjøtt? Lag masse for av denne sausen går det mye av!

FLØTESAUS

Fløtesaus Ingredienser 1 Løk (hakket) 2 ss Smør 7 ½ dl Kraft (eller vann med 3 buljongterninger) 2 ss Hvetemel 2 dl Fløte 2 ss Ripsgele 2 ss Soyasaus Salt & pepper Valgfritt:) Sopp Persille https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4-630 min.Enkel

Ingredienser:

1Løk (hakket)
2 ssSmør
7 ½ dlKraft (eller vann med 3 buljongterninger)
2 ssHvetemel  
2 dlFløte
2 ssRipsgele
2 ssSoyasaus
 Salt & pepper
Persille til pynt (valgfritt)

Slik gjør du:

1 Skrell løken, og
– Hakk den
2 Smelt smøret i en kasserolle på middelsvarme,
– Tilsett løken, og
-La det surre til den er blitt myk og blank ca 5 min.
– Tilsett den hakkete soppen
3 Tilsett 6 dl av kraften
(eller vann og buljong)
– Kok opp
4 Rør hvetemel ut i resten av den kalde kraften (vannet), og
– Tilsett det en tynn stråle mens du rører
– Kok opp under omrøring, og
– La sausen småkoke i min, 10 min,
gjerne lengre
– La den stå til du skal bruke sausen
5 Rett før du skal servere sausen:
(- Hvis du vil kan du sile sausen nå)
– Ha i kremfløte, soyasaus og ripsgele og
– Kok opp
6 Serveres varm

Fløtesaus Ingredienser 1 Løk (hakket) 2 ss Smør 7 ½ dl Kraft (eller vann med 3 buljongterninger) 2 ss Hvetemel 2 dl Fløte 2 ss Ripsgele 2 ss Soyasaus Salt & pepper Valgfritt:) Sopp Persille https://heidisboble.no/ @heidisboble

SJAMPINJONGSAUS

Fløtesaus Ingredienser 1 Løk (hakket) 2 ss Smør 7 ½ dl Kraft (eller vann med 3 buljongterninger) 2 ss Hvetemel 2 dl Fløte 2 ss Ripsgele 2 ss Soyasaus Salt & pepper Valgfritt:) Sopp Persille https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4-630 min.Enkel

Ingredienser:

150 gSjampinjonger
1Løk (hakket)
2 ssSmør
7 ½ dlKraft (eller vann med 3 buljongterninger)
2 ssHvetemel  
2 dlFløte
2 ssRipsgele
2 ssSoyasaus
 Salt & pepper
Persille til pynt (valgfritt)

Slik gjør du:

1 Skrell løken, og
– Hakk den
–  Fjern stilken fra sjampinjongen, og
– Hakk den
– Skjær soppen i skiver
2 Smelt smøret i en kasserolle på middelsvarme,
– Tilsett løken, og
-La det surre til den er blitt myk og blank Ca 5 min.
– Tilsett den hakkete soppen
3 Tilsett 6 dl av kraften
(eller vann og buljong)
– Kok opp
4 Rør hvetemel ut i resten av den kalde kraften (vannet), og
– Tilsett det en tynn stråle mens du rører
– Kok opp under omrøring, og
– La sausen småkoke i min, 10 min,
gjerne lengre
– La den stå til du skal bruke sausen
5 Stek soppskivene
6 Rett før du skal servere sausen:
(- Hvis du vil kan du sile sausen nå)
– Ha i kremfløte, soyasaus og ripsgele og
– Kok opp,
– Tilsett soppen
7 Serveres varm

Fløtesaus Ingredienser 1 Løk (hakket) 2 ss Smør 7 ½ dl Kraft (eller vann med 3 buljongterninger) 2 ss Hvetemel 2 dl Fløte 2 ss Ripsgele 2 ss Soyasaus Salt & pepper Valgfritt:) Sopp Persille https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s