Finnes det egentlig noe bedre tid på året enn advent. Når hele huset begynner å forberede seg på jul. Det lukter julebakst, vi brenner stearinlys, pakker inn julegaver og forbereder oss på at jula skal komme. Da er det ikke noe som er bedre enn å sette seg godt til rette, – gjerne med noe godt å spise og/eller drikke, – med ei bok som det bare oser julestemning av. Å krølle seg sammen foran peisen, og bare nyte varmen, boka og stemningen i hele huset. Colleen Wrights bok «En annerledes jul», som ble utgitt på Bladkompaniet i 2018, er ei bok som du virkelig kommer i julestemning av.
Hvis du ønsker oppskriften på Baker Bruns JULEBRØD, Trykk HER!

I boka møter vi Jeanne og Tim som driver et hyggelig gjestgiveri. Det er 23. desember og det er ventet mange gjester. Noen skal feire jul der, en skal skrive en bok, to skal gifte seg og noen er bryllupsgjester. Når gjestene begynner å ankomme, blåser det opp til en skikkelig snøstorm og veiene blir stengte. Dermed er det gjester som ikke kommer frem, mens andre ber om ly, siden de ikke klarer å kjøre frem til bestemmelsesstedet sitt. Dette og andre omstendigheter gjør at julen ikke blir helt som de hadde tenkt seg. Men Jeanne og Tim skaper skikkelig hyggelig julestemning både med all pynten, maten, snøen, sledeturer og ikke minst den stemningen de har skapt inne i selve gjestgiveriet.

Dette er en skikkelig feelgood roman som oser av hygge, ro, julestemning og alle koselige ting. Det er (nesten) ingen konflikter i boka. De få som er ordner seg etter hvert. Det er heller ingen overraskelser, eller skuffelser. Det er akkurat ei slik bok, en litt enkel, romantisk sjel ønsker å lese i den søte adventstiden for å komme i julestemning. Når det er sagt, må jeg si at boka ikke akkurat er glimrende skrevet, og går nok ikke inn i historien som en klassiker. Men den er akkurat det den gir seg ut for – en hyggelig bok, som handler om jul. Derfor gir jeg den terningkast: 4.

Julebrød med Misværost på – Finnes det egentlig noe som er bedre?

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
3 brød | 3 timer | Enkelt |
Ingredienser:
250 g | Smør (mykt) |
6 dl | Melk |
1 pk | Gjær |
1 kg | Hvetemel |
125 g | Sukker |
½ ts | Salt |
2 ts | Kardemomme |
250 g | Rosiner |
2 pk | Sukat |
1 | Egg (sammenvispet) |

Slik gjør du:
1 Varm melken til 37 grader – Ha i gjær, og rør den ut |
2 Bland sammen mel, sukker, salt, og kardemomme – Tilsett melkeblandingen – Bland godt – Elt deretter mykt smør inn i deigen – Elt inn rosiner og sukat til slutt |
3. Hev deigen under plast, På et lunt sted i ca. 60-75 min. (til dobbel størrelse) |
4 Sett ovnen på 180 grader – Legg bakepapir på 2 stekeplater – Hell deigen ut på bordet Del den i 3 – Lag 3 brød – Legg dem på stekeplata |
5 Dekkes over med bakeklede, og – Etterheves i ca. 30 min. |
6 Pensles med sammenvispet egg, og – Stekes nederst i ovnen i ca. 40 min. |

Generelle opplysninger om dagens bok:
- Forfatter: Wright, Colleen
- Tittel: «En annerledes jul»
- Originaltittel: «The White Christmas Inn»
- Oversatt av Frøydis Arnesen
- Sjanger: feelgood, chick.litt., Jul
- Sider: 332
- Forlag: Bladkompaniet
- Utgitt: 2018
- Tilegnet: Kjøpt i bokhandel