Colleen Wright «En annerledes jul» og selvfølgelig Julebrød

Finnes det egentlig noe bedre tid på året enn advent. Når hele huset begynner å forberede seg på jul. Det lukter julebakst, vi brenner stearinlys, pakker inn julegaver og forbereder oss på at jula skal komme. Da er det ikke noe som er bedre enn å sette seg godt til rette, – gjerne med noe godt å spise og/eller drikke, – med ei bok som det bare oser julestemning av. Å krølle seg sammen foran peisen, og bare nyte varmen, boka og stemningen i hele huset.  Colleen Wrights bok «En annerledes jul», som ble utgitt på Bladkompaniet i 2018, er ei bok som du virkelig kommer i julestemning av.

Hvis du ønsker oppskriften på Baker Bruns JULEBRØD, Trykk HER!

Wright, Colleen (2018), «En annerledes jul». Bladkompaniet og julebrød etter oppskrift fra Baker Brun Julebrød etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 250 g Smør (mykt) 6 dl Melk 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 125 g Sukker ½ ts Salt 2 ts Kardemomme 250 g Rosiner 2 pk Sukat 1 Egg (sammenvispet)
Wright, Colleen (2018), «En annerledes jul». Bladkompaniet og JULEBRØD etter oppskrift fra Baker Brun

I boka møter vi Jeanne og Tim som driver et hyggelig gjestgiveri. Det er 23. desember og det er ventet mange gjester. Noen skal feire jul der, en skal skrive en bok, to skal gifte seg og noen er bryllupsgjester. Når gjestene begynner å ankomme, blåser det opp til en skikkelig snøstorm og veiene blir stengte.  Dermed er det gjester som ikke kommer frem, mens andre ber om ly, siden de ikke klarer å kjøre frem til bestemmelsesstedet sitt. Dette og andre omstendigheter gjør at julen ikke blir helt som de hadde tenkt seg. Men Jeanne og Tim skaper skikkelig hyggelig julestemning både med all pynten, maten, snøen, sledeturer og ikke minst den stemningen de har skapt inne  i selve gjestgiveriet.

Wright, Colleen (2018), «En annerledes jul». Bladkompaniet og julebrød etter oppskrift fra Baker Brun Julebrød etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 250 g Smør (mykt) 6 dl Melk 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 125 g Sukker ½ ts Salt 2 ts Kardemomme 250 g Rosiner 2 pk Sukat 1 Egg (sammenvispet)
Wright, Colleen (2018), «En annerledes jul». Bladkompaniet og JULEBRØD etter oppskrift fra Baker Brun

Dette er en skikkelig feelgood roman som oser av hygge, ro, julestemning og alle koselige ting. Det er (nesten) ingen konflikter i boka. De få som er ordner seg etter hvert. Det er heller ingen overraskelser, eller skuffelser. Det er akkurat ei slik bok, en litt enkel, romantisk sjel ønsker å lese i den søte adventstiden for å komme i julestemning. Når det er sagt, må jeg si at boka ikke akkurat er glimrende skrevet, og går nok ikke inn i historien som en klassiker. Men den er akkurat det den gir seg ut for – en hyggelig bok, som handler om jul. Derfor gir jeg den terningkast: 4.

Wright, Colleen (2018), «En annerledes jul». Bladkompaniet og julebrød etter oppskrift fra Baker Brun Julebrød etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 250 g Smør (mykt) 6 dl Melk 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 125 g Sukker ½ ts Salt 2 ts Kardemomme 250 g Rosiner 2 pk Sukat 1 Egg (sammenvispet)
Wright, Colleen (2018), «En annerledes jul». Bladkompaniet og JULEBRØD etter oppskrift fra Baker Brun

Baker Bruns julebrød

Julebrød med Misværost på – Finnes det egentlig noe som er bedre?

Julebrød etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst" Julebrød Ingredienser: 250 g Smør (mykt) 6 dl Melk 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 125 g Sukker ½ ts Salt 2 ts Kardemomme 250 g Rosiner 2 pk Sukat 1 Egg (sammenvispet)

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
3 brød 3 timer Enkelt

Ingredienser:

250 g Smør (mykt)
6 dl Melk
1 pk Gjær
1 kg Hvetemel
125 g Sukker
½ ts Salt
2 ts Kardemomme
250 g Rosiner
2 pk Sukat
1 Egg (sammenvispet)

Julebrød etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst" Julebrød Ingredienser: 250 g Smør (mykt) 6 dl Melk 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 125 g Sukker ½ ts Salt 2 ts Kardemomme 250 g Rosiner 2 pk Sukat 1 Egg (sammenvispet)

Slik gjør du:

1 Varm melken til 37 grader
– Ha i gjær, og rør den ut
2 Bland sammen mel, sukker, salt, og kardemomme
– Tilsett melkeblandingen
– Bland godt
– Elt deretter mykt smør inn i deigen
– Elt inn rosiner og sukat til slutt  
3. Hev deigen under plast,
På et lunt sted i ca. 60-75 min.
(til dobbel størrelse)
4 Sett ovnen på 180 grader
– Legg bakepapir på 2 stekeplater
– Hell deigen ut på bordet
Del den i 3
– Lag 3 brød
– Legg dem på stekeplata
5 Dekkes over med bakeklede, og
– Etterheves i ca. 30 min.
6 Pensles med sammenvispet egg, og
– Stekes nederst i ovnen i ca. 40 min.

Julebrød etter oppskrift fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst" Julebrød Ingredienser: 250 g Smør (mykt) 6 dl Melk 1 pk Gjær 1 kg Hvetemel 125 g Sukker ½ ts Salt 2 ts Kardemomme 250 g Rosiner 2 pk Sukat 1 Egg (sammenvispet)

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Wright, Colleen
  • Tittel: «En annerledes jul»
  • Originaltittel: «The White Christmas Inn»
  • Oversatt av Frøydis Arnesen
  • Sjanger: feelgood, chick.litt., Jul
  • Sider: 332
  • Forlag: Bladkompaniet
  • Utgitt: 2018
  • Tilegnet: Kjøpt i bokhandel

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», med tillatelse fra Baker Brun – for flere oppskrifter fra Baker Brun – trykk HER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s