Middagstips til helga – Spagetti Bolognese

Spagetti med kjøttsaus-eller rettere sagt Tagliatelle med ragù, eller Bolognese som er den mer moderne betegnelsen er, uansett hva du kaller retten, kjempe godt. Det tar kanskje litt tid (det meste er koketid), men det er absolutt verdt det. Jeg bruker å doble eller fire doble denne sausoppskriften, og legge noen porsjoner av sausen i fryseren, til en annen dag. Dette er oppskrift til min Italienske bestemor (Nonna Ursurla). Ja, ikke helt etter hennes oppskrift for hun brukte hvitvin i sin – og jeg bruker vann og kjøttbuljongterning isteden. Det gjør omtrent samme susen (men du får ikke helt den samme, mer syrlige italienske smaken)!

Kjært barn har mange navn:
Tagliatelle al Ragù – Spagetti Bolognese – Spagetti med kjøttsaus

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
4   Tja Middels

Ingredienser:

2 ss Oliven olje
1 Løk
1 Gulrot
1 stilk Stangselleri
1 fedd Hvitløk
½ Chili (rød – uten frø) eller (kajennepepper)
350 g Kjøttdeig   
50 g Bacon (kan skløyfes)
2 bx Hermetiske tomater
2-3 dl Vann (eller hvitvin)
1-2 Buljongterninger (eller hvitvin)
½ – 1 ts Sukker
  Bladpersille (hakket)
  Salt og Pepper
  Parmesanost (raspet)

Bolognessaus i 3 etapper
1. Gulrot, stangselleri og løk i småbiter
2. Hermetiske tomater tilsettes kjøtt-og grønnsaksblandingen
3. Ragù /Bolognese /kjøttsaus

Slik gjør du:

Skrell hvitløk, gulrot og løk
Kjør hvitløk, gulrot, løk og stangselleri i foodprosessoren
(eller kutt i bittesmå biter)
Ha olivenolje i bunnen på en kasserolle og
tilsett løken og strø ei klype (hav)salt over
La løken surre på middels varme i ca 2 minutter
(til den er blank og myk)
Tilsett gulrot og stangselleri
Surr videre på over svak/middels varme i 1-2 minutter
Tilsett hvitløk og chili
Ha i kjøttdeigen og hakk den i småbiter mens den blir stekt
Tilsett de hermetiske tomatene, persille, vann, buljong, sukker, pepper
Nå er sausen veldig bløt, men den skal koke forsiktig inn
La den småkoker på svak/middels varme i 1½ -2 timer
(jo lengre, jo bedre, i går kokte min saus over 3 timer)
– hvis sausen koker inn for mye, tilsett mer vann!
Når du synes sausen har kokt lenge nok:
Smak til med sukker, pepper og salt
Sausen skal være ganske “fast” når den er ferdig
Smaken skal være mild, men fyldig

En bolle pasta – Tagliatelle med Ragù

Hvis du ønsker å lage pastaen selv – trykk på linken ved siden av/under bildet, for å komme til oppskriften:

Tips! Jeg bruker å lage en stor porsjon av kjøttsausen, og så deler jeg den opp i passe porsjoner og legger den i fryseren – Tar den opp på en travel dag og koker spagetti. Enkelt, raskt og ikke minst godt!

Kjært barn har mange navn: Tagliatelle Ragù – Spagetti Bolognese – Spagetti med kjøttsaus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s