«Bak murene» av C. J. Daugherty.Tapas – albóndigas eller spanske kjøttboller om du vil

Litt skumle fantasibøker for godt voksne damer er vanskelig å finne. Så i min søken etter en slik bok fikk jeg anbefalt (av 16 år gamle Thea) «Bak murene» skrevet av C. J.  Daugherty. Det er den første boka i «Night school -serien». Boka er skrevet for ungevoksne, men hun mente at den passet for en godt voksen dame også.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på spanskekjøttboller, Trykk HER!

Daugherty, C.J. (2015) a«Night School – Bak murene», Schribsted Forlag OG Spanske kjøttboller Ingredienser: Kjøttboller 300 g Karbonadedeig 3 fedd Hvitløk 1 dl Tørket brød (raspet) 1 ts Korinader 1 ts Muskatt 1 ts Spiskummen 1 klype Kanel 1 Egg 2 ss Olivenolje Tomatsaus 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (finhakket) 2 fedd Hvitløk 1 ½ dl Hvitvin (tørr) 400 g Tomater (hermetiske) 1 ss Tomatpure 1 ½ dl Buljong (kylling) ½ ts Kajennepepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka møter vi «problembarnet» Allie, som er litt ute å kjøre etter at storebroren forsvant. Når hun blir arrestert for hærverk (igjen), bestemmer foreldrene at hun skal flyttes til en kostskole – Cimmeria. Foreldrene har etter sigende aldri hørt om skolen og fikk den anbefalt av politiet da Allie ble arrestert. Hun har ikke spesielt lyst til å starte på skolen, men får raskt en bestevenninne, blir betatt av skolens rundbrenner, og finner ut at hun faktisk trives. Allie oppdager at hun er på skolen på litt andre premisser enn de andre elevene. Alle de andre elevene har søsken, foreldre og / eller besteforeldre som har vært elever ved skolen. Det har ikke Allie!  Så begynner det å skje merkelige ting …

Daugherty, C.J. (2015) a«Night School – Bak murene», Schribsted Forlag OG Spanske kjøttboller Ingredienser: Kjøttboller 300 g Karbonadedeig 3 fedd Hvitløk 1 dl Tørket brød (raspet) 1 ts Korinader 1 ts Muskatt 1 ts Spiskummen 1 klype Kanel 1 Egg 2 ss Olivenolje Tomatsaus 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (finhakket) 2 fedd Hvitløk 1 ½ dl Hvitvin (tørr) 400 g Tomater (hermetiske) 1 ss Tomatpure 1 ½ dl Buljong (kylling) ½ ts Kajennepepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Da jeg var lita jente og leste bøker om kostskoler virket det som den beste skolegangen en kunne få. Jeg ønsket meg sånn å få lov til å gå på kostskole og da helst i England – men jeg fikk ikke lov til det – så jeg har aldri gått på noen kostskole. Men jeg har lest haugevis av bøker som foregår på kostskoler. Ja, noe også «Bak murene gjør». Det var skikkelig gøy å lese denne boka. Den er godt skrevet, den er spennende og historien har et godt driv fremover. Selv om jeg ikke er i målgruppa for denne boka, likte jeg den godt- (jeg ble litt ung og rebelsk igjen). Det kan faktisk tenkes at jeg får lyst til å lese bok nummer to i serien også. Jeg ender opp med å gi denne boka, terningkast: 4.

Spanskekjøttboller

Spanske kjøttboller Ingredienser: Kjøttboller 300 g Karbonadedeig 3 fedd Hvitløk 1 dl Tørket brød (raspet) 1 ts Korinader 1 ts Muskatt 1 ts Spiskummen 1 klype Kanel 1 Egg 2 ss Olivenolje Tomatsaus 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (finhakket) 2 fedd Hvitløk 1 ½ dl Hvitvin (tørr) 400 g Tomater (hermetiske) 1 ss Tomatpure 1 ½ dl Buljong (kylling) ½ ts Kajennepepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Spanske kjøttboller i en fyldig og smaksrik tomatsaus. Det hører hjemme på et tapas bord. Min erfaring er at dette er den retten det alltid går mest av når vi spiser tapas. Skikkelig gode kjøttboller, og en nydelig saus til å dyppe poteter eller brød i.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
6-8 personer40 min.Enkel

Ingredienser:

Kjøttboller:

300 gKarbonadedeig
3 feddHvitløk
1 dlTørket brød (raspet)
1 tsKorinader
1 tsMuskatt
1 tsSpiskummen
1 klypeKanel
1Egg
2 ssOlivenolje

Tomatsaus:

1 ssOlje (oliven)
1Løk (finhakket)
2 feddHvitløk
1 ½ dlHvitvin (tørr)
400 gTomater (hermetiske)
1 ssTomatpure
1 ½ dlBuljong (kylling)
½ tsKajennepepper
1 dlErter (fryste) – valgfritt

Slik gjør du:

1 Lag tomatsausen
– Hakk løken og hvitløken
– Ha løk og olje i en kasserolle, og
– La det surre på middelsvarme til løken er myk og blank
– Tilsett hvitløken og
– La det surre i ca, 1 min.
– Tilsett hvitvin og
– La det koke i ca 1 min
– Tilsett buljong, tomater og krydder
– La sausen småkoke i 30 min.
2 Lag kjøttbollene:
– Bland sammen alle ingrediensene Unntatt oljen
– Smak til med salt og pepper
– Trill små kjøttboller og sett dem på et fat,
– La dem hvile i kjøleskapet i 30 min.
– Stek halvparten av kjøttbollene

3 Legg kjøttbollene i sausen, og
– Tilsett ertene, og
– La det trekke i ca. 10 min.
4 Servers med Bakte småpoteter og Aioli  eller Aioli av bakt hvitløk

Spanske kjøttboller Ingredienser: Kjøttboller 300 g Karbonadedeig 3 fedd Hvitløk 1 dl Tørket brød (raspet) 1 ts Korinader 1 ts Muskatt 1 ts Spiskummen 1 klype Kanel 1 Egg 2 ss Olivenolje Tomatsaus 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (finhakket) 2 fedd Hvitløk 1 ½ dl Hvitvin (tørr) 400 g Tomater (hermetiske) 1 ss Tomatpure 1 ½ dl Buljong (kylling) ½ ts Kajennepepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger:

 • Forfatter: Daugherty, C.J.
 • Tittel: «Night School – Bak murene»
 • Originaltittel: «Night School»
 • Serie: Night School #1
 • Oversatt av: Ulrik Farestad
 • Sjanger: Fantasi (paranormal), ungdom, (dystopi)
 • Sider: 400
 • Forlag: Schibsted
 • Utgitt: 2015
 • Først utgitt: Atom. Great Britain (2013)
 • Tilegnet: Moholt bibliotek

Daugherty, C.J. (2015) a«Night School – Bak murene», Schribsted Forlag OG Spanske kjøttboller Ingredienser: Kjøttboller 300 g Karbonadedeig 3 fedd Hvitløk 1 dl Tørket brød (raspet) 1 ts Korinader 1 ts Muskatt 1 ts Spiskummen 1 klype Kanel 1 Egg 2 ss Olivenolje Tomatsaus 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (finhakket) 2 fedd Hvitløk 1 ½ dl Hvitvin (tørr) 400 g Tomater (hermetiske) 1 ss Tomatpure 1 ½ dl Buljong (kylling) ½ ts Kajennepepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s