I dag er det Kjøttbollekjøttbollenes dag, i allefall i USA. I Sverige er det ikke før den 23 august at de feirer Köttbullens dag. Men kjøttboller er jo så godt at man kan like godt feire det to ganger i året. J, gjerne flere for min del. I dag blir det ikke tradisjonelle kjøttboller, men spanske kjøttboller i mandelsaus. Retten ser ikke spesielt god ut, men den smaker skikkelig godt!

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 6-8 | 45 min. | Enkel |
Ingredienser:
Kjøttboller:
| 55 g | Brød (lyst) |
| 3 ss | Vann |
| 450 g | Kjøttdeig (svin, mager) |
| 1 | Løk (finhakket) |
| 1 fedd | Hvitløk (presset) |
| 2 ss | Persille (hakket) |
| 1 | Egg |
| Muskat, salt og pepoer | |
| Hvetemel | |
| 2 ss | Olje (oliven) |
| Sitron (presset) |
Mandelsaus:
| 2 ss | Olje |
| 25 g | Brød (lyst) |
| 115 g | Mandler (forvelte) |
| 2 | Hvitløkskløfter (finhakket) |
| 1 ½ dl | Hvitvin tørr |
| 4 ½ dl | Grønnsaksbuljong |
| Salt og pepper | |
Slik gjør du:
| 1 Forbered kjøttbollene: – Legg brødet i vann, og – La det ligge i ca 5 min – Hell av overflødigvann, og – Legg brødet tilbake i skålen – Tilsett kjøttdeig, løk, hvitløk, persille og egg – Krydre med revet muskatnøtt, litt salt og pepper – Bland sammen ingrediensene til en glatt deig – Rull ut ca 30 runde kjøttboller (små) |
| 2 Ha litt hvetemel i en dyptallerken – Rull hver kjøttbolle i mel til den er helt dekt |

| 3 Varm opp oljen i en stor tykkbunnet stekepanne – Legg i kjøttbollene NB! Stek i flere omganger Kjøttbollene skal ikke ligge for tett – Stek dem i 4-5 min Til de er brune hele veien rundt – Ta ut alle kjøttbollene fra stekepannen |
| 4 Forvell mandlene: – Kok mandlene i vann i 2-3 min – Skyll med kaldt vann, og – Bruk en kopphåndduk til å gni av eventuelle rester av skallet |
| 5 Lag sausen: – Varm opp oljen I den samme stekepannen som kjøttbollene – Riv brødet i biter og – Legg dem i stekepannen sammen med mandlene, og – Stek forsiktig til både brød og mandler er gylden brune. – Tilsett hvitløken og – Stek i ytterligere 30 sek. – Hell over hvitvinen, og – La det koke i 2 min. – Krydre med salt og pepper og – La sausen avkjøles litt – Hell sausen i en matmølle – Tilsett buljongen, og – Kjør til slett saus og – Hell den tilbake til stekepannen |
| 6 Legg de stekte kjøttbollene forsiktig tilbake ned i sausen, og – La det surre i ca. 25 min. Eller til kjøttbollene er møre – Smak til sausen med salt og pepper |
| 7 Hell kjøttboller og saus over i en serveringsbolle – Tilsett eventuelt litt sitron og – Strø hakket persille over |
| 8 Serveres sammen med brød for å suge opp sausen |


