En av de beste fiskene jeg vet om er laks. I min barndom var det skikkelig festmat, men nå er laks mer en hverdagsfisk. I dag serverer jeg laksen med paprikakompott, mais og squash. Selvfølgelig toppet med min farmors dillsaus. Den dillsausen er utrolig god! Da jeg var lita, ble laks alltid servert med poteter, men den kan like godt ha ris eller brød som tilbehør. Siden dagens tilbehør er både mais, squash, paprikakompott og dillsaus, velger jeg å servere den uten brød, poteter eller ris i dag.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 20-30 min. | Enkel |
Ingredienser:
4 | Laksebiter (á 100 g) |
1 ss | Olje |
½ | Sitron (saft) |
2 | Maiskolber |
½ | Squash |
Salt, pepper |
Paprikakompott:
½ | Rødløk |
½ | Paprika (rød) |
1 | Gulrot (middels) |
1 fedd | Hvitløk |
2 ss | Smør |
1 dl | Vann |
1 terning | Fiskebuljong (eller grønnsaksbulijong) |
DillSaus:
1 ½ dl | Kremfløte |
70 g | Smør |
½ -1 | Sitron (saft) |
4 ss | Dill |
Salt og pepper |

Slik gjør du:
1 Sett stekeovnen på 200 grader – Ha olje i ei ildfast form |
2 Skjær squash i skiver, og – Strø over litt salt |
3 Lag paprikakompotten: – Smelt smør i stekepanna (middesvarme) – Skrell løken, og – Skjær den i små biter – Ha løken i panna, dryss over ½ ts salt, og – La det surre i 2 min. – Vask og skrell gulroten, – Rasp den – Vask og rens paprikaen – Skjær den i små biter – Tilsett paprika og gulrot til løken og – La det surre i noen min. – Tilsett buljongen oppløst i vann – La det surre videre til (nesten) all væske er kokt ut |
4 Del maisen i to, og – Legg den på ei grillpanne Eller i ei vanlig stekepanne – Snu den av og til og – Smør den eventuelt med smør samtidig |
5 Legg laksen forma – Strø over salt, pepper og eventuelt litt dill – Press noen sitron dråper over – La den steke i ca. 8-10 min. |
6 Ha fløten i en kasserolle, og – La den koke inn til ca, ½ mengde |
7 Tørk av squashen, og – Ha olje i ei stekepanne (Middels/høy varme), og – Stek squashen gylden på begge sider |
8 Lag sausen: – Del opp smøret i små terninger – Hakk dillen – Når fløten er halvert, – Slå av plata – Pisk inn smøret Litt om gangen – Smakt til med sitron, salt og pepper – Tilsett dillen |
9 Serveres og nytes |
