Jeg lager garganelli til kvinnedagen

Gratulerer med kvinnedagen!

For meg er den internasjonale kvinnedagen en viktig dag. Ikke fordi jeg går i tog, for det har jeg vel ikke gjort etter at jeg fylte 30. Men fordi det er viktig for kvinner og jenter å vite at de er like mye verdt som menn og gutter. Derfor er det en selvfølge at kvinner får like mye betalt som menn. Da jeg var ung var hovedparolene: lik lønn for likt arbeid, svangerskapspermisjon, barnehageplasser, fri abort osv. I dag går vel kampen mer på at vi bør øke statusen og lønnen i de tradisjonelt sett kvinnedominerte yrkene, slik som helsepersonell og lærere. De bør få bedre lønn i alle fall tilsvarende andre med utdanning på samme nivå. Kanskje kampen også bør gå på bedring av velferdsstats-tjenestene, slik som omsorgsboliger aldershjem, fødestuer mm. En nedbygging av velferdsstaten vil vel først og fremst gå ut over kvinnene og deres muligheter for jobb og karriere.

Men det var egentlig ikke dette jeg ville skrive om i dag på den internasjonale kvinnedagen. Jeg hadde egentlig tenkt å skrive om at jeg har vært så heldig å vokse opp sammen med en rekke sterke kvinner, som på ulikt vis har vært gode rollemodeller som har vist meg muligheter istedenfor begrensinger. Men hele ideen gikk opp i røyk fordi jeg ikke kunne finne de bildene jeg tenkte å legge ut, i dette innlegget. Så i dag, blir det mer pasta som jeg har lært å lage av nonna Ursula. Det å sitte ved kjøkkenbordet og trille garganelli sammen med nonna var en skikkelig hyggelig og sosial aktivitet som jeg ser tilbake på med glede. I voksen alder har jeg tatt med meg dette og vi triller pasta sammen ved kjøkkenbordet. Pastaen kan enten kokes med en gang, stå til neste dag, eller fryses. Etter hvert som jeg får ryddet i kjeller og loft finner jeg forhåpentligvis de bildene jeg trodde jeg hadde. – Men det kan ta litt tid for jeg er ikke så veldig glad i å rydde!

Uansett, her kommer iallfall oppskriften og fremgangsmåten for å lage garganelli:

Garganelli med smør Ingredienser 500 g mel 5 egg smør parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble

Det er ikke så vanskelig å lage Garganelli. Det du trenger er et garganellibrett eller noe lignende for å rulle pastaene på.

Garganelli med smør Ingredienser 500 g mel 5 egg smør parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble
Garganellibrett

Når det gjelder melet, er det norske hvetemelet litt for grovt malt i forhold til det italienske. Det finnes spesialmel i butikkene som jeg anbefaler å bruke (Tipo 00) – men til nød, går det også med vanlig hvetemel. Jeg vet ikke om det virkelig hjelper, men har jeg ikke annet kjører jeg det i foodprosessoren først.

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
4 – 5 20 + 30 min Middels

Jeg bruker å beregnet ca 100 – 125 g pasta pr. person

Ingredienser – pastadeig:

5 Egg
500 g Mel

Jeg vet at mange oppskrifter har både salt og olje i. I følge nonna Ursurla er det fy! Bare egg og mel og masse salt i kokevannet!.

Slik gjorde Ursula:

Min Italienske bestemor Ursula lagde en pyramide med en fordypning (vulkan) av melet rett på bakebordet og knakk eggene oppi fordypningen. Så brukte hun fingrene og knadde sammen deigen – først forsiktig med små bevegelser, så hardere. Når deigen var ferdig knadd la hun den under en bakeduk og lot den hvile. Så kjevlet hun den ut for hånd. Pastadeigen skulle kjevles så tynn av man kunne lese en avis, og da fortrinnsvis Corriere della Sera, igjennom den. Deretter laget hun den pasta typen vi skulle ha.

Slik gjør Heidi:

1 Ha melet i foodprocessoren
2 Kjør på full guff i noen sekunder
3 Tilsett eggene, og
– Kjør til det danner seg en klump
(4-5 sek.)
– Hvis deigen er for tykk, tilsett litt 1 ts egg
– Hvis deigen er for løs, tilsetter du 2 ts mel
– Kjør i 2-3 sek til det danner seg en klump (gjenta, hvis nødvendig)
4 Ta ut deigen, og
– Kna den i 2-3 minutter til den er glatt og smidig
(deigen skal være myk, smidig og tørr å ta på).
5 Pakk deigen inn i plast, og
– La hvile i på kjøkkenbenken i ca 30 min.

Hjemmelaget pastadeig
1. Pastadeigen er ferdig knadd
2 . Pastadeigen lagt i plast – klar for å hvile
3. Ruller ut pastadeigen med maskin

6 Del deigen i 4 biter, 3 av bitene legges tilbake i plasten
7 Rull ut pastaen:
– Sett pastamaskinen på det videste (1) og kjør deigen i gjennom
– Brett den i 2 og kjør pastaen igjennom (4 ganger)
– Så stiller du inn maskinen på et smalere hakk for hver gang
– Stopp når du synes den er tynn nok
Når jeg bruker pastamaskinen
(som går fra 1-9) stopper jeg på trinn 7 eller 8

8 Skjær den utrullete pastaen i kvadrater
for eksempel ca 4 x4 cm

9 Ta en rute og legg det på garganellibrettet
– Rull garganellien slik du ser på bildene nedenfor:

10 Legg de ferdigrullete garganelliene på et fat eller et brett etter hvert som du ruller
Ikke dekk dem med plast, men gjerne en bakeduk hvis det er en stund til du skal koke dem

Garganelli med smør Ingredienser 500 g mel 5 egg smør parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble
Ferdig rullete garganellig – klar til koking

11 Ha garganelliene i kokende, godt saltet vann
(skal være like salt som Adriaterhavet)
10 Ikke kok for lenge,
de er ferdige når de skifter farge
Jo tykkere pastaen er, jo lengre koketid
11 Hell av vannet eller ta ut pastaen og
– Ha pastaen i sausen
12 Serveres umiddelbart

Her finner du oppskrifter på pasta-sauser og -typer

Garganelli med smør Ingredienser 500 g mel 5 egg smør parmesan https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s