«Kronen og Korset» av Martin Tesli og kjøttsuppe

I de siste dagene har jeg kost meg skikkelig med den andre boka i serien om Leira og Doktor Didriksen – To svigerbrødre som enten er på en tidsreise eller har en felles psykose. «Kronen og Korset» er skrevet av Psykiater Martin Tesli og er utgitt på Vigmostad og Bjørke.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på kjøttsuppe (betasuppe), TRYKK HER!

Tesli, Martin Steen (2022) «Kronen og Korset», Vigmostad Bjørke OG Kjøttsuppe Kjøttsuppe (Betasuppe) Ingredienser 1 Svineknoke (lettsaltet ca 1.4 kg) 1 Løk (i terninger) 8 Poteter (i terninger) 4 Gulerøtter (i terninger) 1 skive Sellerirot (i terninger ca 100 g) 2 Persillerøtter (i terninger) ½ Purreløk (i terninger) Salt, pepper Ca 2 l Vann https://heidisboble.no/ @heidisboble

Året har blitt 1520, og svigerbrødrene har vært på 1500-tallet i 6 år. I begynnelsen av boka – «Kronen og Korset»- møtes de igjen på Kristjern IIs slott i Stockholm. Doktor Didriksen har blitt kongens livlege, mens Leira som har tilbrakt tiden i munkeklosteret, blir nå rask forfremmet fra generalinkvisitorens læregutt til – inkvisitor …

Også i «Kronen og Korset» av Martin Tesli, klarer svigerbrødrene å rote seg opp i de skrekkeligste situasjoner som en strengt tatt ikke skulle tro at de klarer å komme seg ut av. Tesli skriver humoristisk, lett og ledig, og bygger historien godt opp rundt de to hovedpersonene. Av de to hovedpersonene er det nok Leira som overflatisk sett har endret seg aller mest. Til tross for at han fremdeles er utrolig normativ, sosial korrekt, selvredferdig, med tendenser til fredsmegling (om dog mest i hemmelighet og til sitt eget beste). Også «Kronen og Korset» er humoristisk, forrykende og ikke minst utrolig underholdene. Som leser likte jeg spesielt godt de idehistoriske, filosofiske og religiøse referansene og debattene, men jeg skulle ønske at Tesli også i denne boka hadde latt diskursene gå noe dypere og videre. «Kronen og Korset»» av Martin Tesli er en fantastisk fantasifull, humoristisk bok og spennende bok smekkfull av forunderlige hendelser, tidsmessige paradigmer og elleville hendelser. Jeg gleder meg skikkelig til neste bok kommer ut, og triller et velfortjent terningkast: 5

Kjøttsuppe (betasuppe)

Kjøttsuppe (Betasuppe) er noe av det beste som finnes, og må vel passe godt som en følgesvenn til 1500-tallet, tidsreise eller ikke.

Kjøttsuppe (Betasuppe) Ingredienser 1 Svineknoke (lettsaltet ca 1.4 kg) 1 Løk (i terninger) 8 Poteter (i terninger) 4 Gulerøtter (i terninger) 1 skive Sellerirot (i terninger ca 100 g) 2 Persillerøtter (i terninger) ½ Purreløk (i terninger) Salt, pepper Ca 2 l Vann https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
6 – 83½ timeEnkel

Kjøttsuppe (Betasuppe) Ingredienser 1 Svineknoke (lettsaltet ca 1.4 kg) 1 Løk (i terninger) 8 Poteter (i terninger) 4 Gulerøtter (i terninger) 1 skive Sellerirot (i terninger ca 100 g) 2 Persillerøtter (i terninger) ½ Purreløk (i terninger) Salt, pepper Ca 2 l Vann https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1Svineknoke (lettsaltet ca 1.4 kg)
1Løk (i terninger)
8Poteter (i terninger)
4Gulerøtter (i terninger)
1 skiveSellerirot (i terninger ca 100 g)
2Persillerøtter (i terninger)
½Purreløk (i terninger)
 Salt, pepper
Ca 2 lVann

Tips! Smak på krafta etter du har tatt ut svineknoken. Hvis du synes den er litt tynn kan du koke den inn før du tilsetter grønnsakene, hvis den er for kraftig kan du spe med litt vann.

Kjøttsuppe (Betasuppe) Ingredienser 1 Svineknoke (lettsaltet ca 1.4 kg) 1 Løk (i terninger) 8 Poteter (i terninger) 4 Gulerøtter (i terninger) 1 skive Sellerirot (i terninger ca 100 g) 2 Persillerøtter (i terninger) ½ Purreløk (i terninger) Salt, pepper Ca 2 l Vann https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Ha svineknoken i en kasseerolle
– Dekk den med vann
2 Kok opp, og
– La svineknoken trekke i 3 timer eller lengre
På ca  80-90 gtader
Knoken er ferdig år kjøttet løsner fra beinet
3 Sla av plata og
– La det stå litt
4 Skrell grønnsakene
– Vask dem og Skjær dem i passelige biter
5 Ta svineknoken ut av krafta, og
– Legg den på ei skjærefjøl e.l.
6 Ha grønnsakene i krafta,
– Kok opp og
– La det koke til grønnsakene er blitt møre
7 Mens grønnsaker koker,
– Rens svineknokene fri for bein, fett og sener
– Skjær kjøttet i terninger
8 Tilsett kjøttet når grønnsakene er nesten ferdig kokt
– Smak til med salt og pepper
9 Server rykende varm gjerne sammen med flatbrød eller tynt knekkebrød

Kjøttsuppe (Betasuppe) Ingredienser 1 Svineknoke (lettsaltet ca 1.4 kg) 1 Løk (i terninger) 8 Poteter (i terninger) 4 Gulerøtter (i terninger) 1 skive Sellerirot (i terninger ca 100 g) 2 Persillerøtter (i terninger) ½ Purreløk (i terninger) Salt, pepper Ca 2 l Vann https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Tesli, Martin Steen (2022) «Kronen og Korset», Vigmostad Bjørke OG Kjøttsuppe Kjøttsuppe (Betasuppe) Ingredienser 1 Svineknoke (lettsaltet ca 1.4 kg) 1 Løk (i terninger) 8 Poteter (i terninger) 4 Gulerøtter (i terninger) 1 skive Sellerirot (i terninger ca 100 g) 2 Persillerøtter (i terninger) ½ Purreløk (i terninger) Salt, pepper Ca 2 l Vann https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s