«Korrupt» av Don Winslow og florentinere

I de siste dagene har jeg lest krimboka «Korrupt» av Don Winslow. Den amerikanske forfatteren (Winslow) har blant annet jobbet som journalist, privatdetektiv og reiseleder, før han begynte å skrive bøker. Bøkene hans er utgitt i ca 30 ulike land, har toppet bestselgerlister og har vunnet en rekke priser, som for eksempel Raymond Chandler Award, LA Times Book Prize og Ian Fleming Silver Dagger. Så det var ikke annet å vente enn at jeg hadde utrolig høye forventninger da jeg mottol et leseeksemplar fra HarperCollins.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Florentinere, TRYKK HER!

Winslow, Don (2022) «Korrupt», HarperCollins OG Florentinere med og uten sjokolade Ingredienser: 1 ts Appelsinskall (raspet) 30 g Mel 70 g Smør 60 ml Kremfløte 100 g Sukker 2 ss Honning 70 g Mandelflak Sjokoladedypp: 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Denny Malone leder en spesialstyrke «Da Force», som skal bekjempe gjengkriminalitet, narkotika og våpen i New York (Manhattan Nord). Alt Malone ønsker er å være en god politimann. Han er en av de beste politimennene i NYPD, han og mennene hans – som han stoler på og oppfatter som brødre – får de verste gjengkriminalitet- og narkotikasakene. Både blant kollegaer og på gata blir han oppfattet som en dyktig politimann, men så blir Malone arrestert for korrupsjon …

Winslow, Don (2022) «Korrupt», HarperCollins OG Florentinere med og uten sjokolade Ingredienser: 1 ts Appelsinskall (raspet) 30 g Mel 70 g Smør 60 ml Kremfløte 100 g Sukker 2 ss Honning 70 g Mandelflak Sjokoladedypp: 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Korrupt» av Don Winslow er en tøff politikrim, om narkotika, fattigdom, korrupsjon og vold i New Yorks gater. Jeg liker måten Winslow skriver på. Hvor de ulike begivenhetene sett i Malones perspektiv samt hans opplevelser fortelles oss som en konversasjon eller som et tankebilde. Historien flyter lett, den er lett å lese, og det er lett å følge med på det som skjer. Til tross for Winslow fortellerstil, klarer jeg, som leser, ikke å komme inn på Malone som person.  Det virker litt som det er en uinteressert tredje person som forteller historien – Til tross for forfatterens forsøk på å fremstille Malone som en flink, engasjert, politimann som ønsker å gjøre en god jobb, framstår Malone likevel som halvhjerta, uinspirert, litt for kald, følelsesløs og hardbarka. Nå er jo historien også ganske rå, tøff, kald og hardbarka, så det kan jo ha vært forfatterens mening å holde Malone og historien på et overflatisk plan uten personlige følelser. Likevel, jeg kunne ha ønsket å bli litt bedre kjent med Malone og forstått han som person og hans handlinger og valg bedre. Når det er sagt må jeg si at jeg likte slagordet: “May Da Force be with you“, og henvisingen til Star Wars. Jeg likte at forfatteren henviste til «Black – life – matters» og problematikken rundt forholdet mellom afro-amerikanere og politiet. Men jeg synes forfatterens bruk av sosialt uakseptable benevnelser ble litt for mange. Jeg forstår at han ønsker å fremstille et bestemt (hardbarka) miljø, men om så omfattende bruk av slike ord og uttrykk var nødvending er jeg derimot mer usikker på. «Korrupt» av Don Winslow er en tøff politikrim om en politimann som blir korrupt. Boka har en lett fremstillingsmåte, men historien og hovedpersonen ble litt for hard og upersonlig for meg, jeg triller derfor et terningkast: 3

Florentinere

Florentinere er tynne, sprø karamelliserte kjeks, som smelter i munnen. De kan lages med eller uten sjokoladetrekk.

Florentinere med og uten sjokolade Ingredienser: 1 ts Appelsinskall (raspet) 30 g Mel 70 g Smør 60 ml Kremfløte 100 g Sukker 2 ss Honning 70 g Mandelflak Sjokoladedypp: 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
12 30 minEnkel/middels

Ingredienser:

1 tsAppelsinskall (raspet)
30 gMel
70 gSmør
60 mlKremfløte
100 gSukker
2 ssHonning
70 gMandelflak

Sjokoladedypp (valgfritt):

170 gMørk sjokolade
115 gSmør
1 ssSirup (lys)

Florentinere med og uten sjokolade Ingredienser: 1 ts Appelsinskall (raspet) 30 g Mel 70 g Smør 60 ml Kremfløte 100 g Sukker 2 ss Honning 70 g Mandelflak Sjokoladedypp: 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 165 grader
– Legg bakepapir på stekeplater
2 Rasp appelsinen og
– Bland appelsinskallet godt med melet
3 Ha, smør, fløte, sukker og honning i en tykkbunnet kasserolle
– Varm opp på svak varme så smøret og sukkeret smelter
– Slå opp varmen til middels
– Kok opp under omrøring, og
– La det hele koke i 2 min mens du rører
4 Rør inn mandelflak
– Rør inn melblandingen
5 Legg 1 ts med røre på stekebrettet
– Smør røra utover til den er omtrent 3-4 cm i diameter
Med baksiden av en te-skje
La det vær plass til at floentinerne flyter ut under steking
6 Stek florentinerne til der er omtrent 7-8 cm i diameter, og
Lys brune
Ca 10-14 min
7 La forentinerne avkjøle seg på stekebrettet i ca 10 min
– Fjern dem så forsiktig, og
– Legg dem på rist
– La dem avkjøle seg helt
8 Lag sjokoladedyppet:
– Ha sjokolade, smør og sirup i en ildfast bolle
– Ha bolle over et vannbad,
NB bollen skal ikke røre vannet, og vannet skal ikke koke
Bare nesten
– Rør av og til sjokoladen er smeltet og alt er blandet
Ca 4 min.
– Ta sjokoladeblandingen av varmen
9 Sil sjokoladeblandingen over i en bolle
– La den avkjøle seg til den er nesten romtemperert
10 Legg bakepapir på et stekebrett
11 Dyppen og en florentiner halvveis ned i sjokoladeblandingen
– Legg den på stekebrettet og
– La den ligge til sjokoladen er stivnet
Ca 30 min.

Florentinere med og uten sjokolade Ingredienser: 1 ts Appelsinskall (raspet) 30 g Mel 70 g Smør 60 ml Kremfløte 100 g Sukker 2 ss Honning 70 g Mandelflak Sjokoladedypp: 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Winslow, Don
  • Tittel: «Korrupt»
  • Originaltittel: «The Force»
  • Oversatt av: Sunniva Aanonsen Sandgaard
  • Sjanger: Thriller, samtid, krimfiksjon, politikrim
  • Sider: 448
  • Forlag: HarperCollins Norge
  • Utgitt: 2022
  • Først utgitt: 2017 (USA)
  • Tilegnet: Leseeksemplar fra forlaget

Winslow, Don (2022) «Korrupt», HarperCollins OG Florentinere med og uten sjokolade Ingredienser: 1 ts Appelsinskall (raspet) 30 g Mel 70 g Smør 60 ml Kremfløte 100 g Sukker 2 ss Honning 70 g Mandelflak Sjokoladedypp: 170 g Mørk sjokolade 115 g Smør 1 ss Sirup (lys) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s