Forrett – Crostini med ost og epletilbehør

Crostini med ost, er skikkelig godt som fingermat, forrett eller rett og slett som kveldskos. Enda bedre blir det hvis osten får ulike tilbehør av eple. Beregn 2 – 4 crostini pr. person som forrett. Det meste kan tilberedes dagen før, og så danderer du bare crostiniene rett før gjestene kommer.

Crostini med syltede epler og blåmuggost, hvitmugg ost og/eller brie Ingredienser 1 Baguette Olje (oliven) Blå-, hvitmuggost og/eller brie Grønne urter (valgfritt) Syltete epler: 1½ dl Eddik (eplesider) 1 dl Sukker ½ dl Vann 1 Laubærblad 1 ts Pepperkorn (svarte) 1 ts Sennepsfrø 3 Epler https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1Baguette
 Olje (oliven)
Ost (Snøfrisk, muggost, brie, philadelphia e.l)

Crostini med Karamelliserte epler og baconsyltetøy Ingredienser 1 Baguette Olje (oliven) 50 g Geitost Epleskiver: 1 ss Smør 1 ss Sukker (brunt) 1 ½ Eple (150 g) Baconsyltetøy: 200g Bacon ¼ - ½ Løk 1 fedd Hvitløk ½ Eple (50 g) ¼ ts Kanel 2 ss Vann 2 ss Brandy 2 ss Sukker (brunt) 1 ss Sirup (mørk) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Karamelliserte epleskiver:

1 ssSmør
1 ssSukker (brunt)
1 ½Eple (150 g)

Eple – og baconsyltetøy:

200gBacon
¼ – ½Løk
1 feddHvitløk
½Eple (50 g)
¼ tsKanel
2 ssVann
2 ssBrandy
2 ssSukker (brunt)
1 ssSirup (mørk)

Bacon- og eplesyltetøy Ingredienser: 200g Bacon ¼ - ½ Løk 1 fedd Hvitløk ½ Eple (50 g) ¼ ts Kanel 2 ss Vann 2 ss Brandy 2 ss Sukker (brunt) 1 ss Sirup (mørk) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Syltede epler:

1½ dlEddik (eplesider)
1 dlSukker
½ dlVann
1Laubærblad
1 tsPepperkorn (svarte)
1 tsSennepsfrø
3Epler

Syltede epler Ingredienser: 1½ dl Eddik (eplesider) 1 dl Sukker ½ dl Vann 1 Laubærblad 1 ts Pepperkorn (svarte) 1 ts Sennepsfrø 3 Epler https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Lag syltede epler:
– Skjær dem i tynne båter, og
– Legg dem i et glass eller en bolle
– Ha eddik, vann, sukker pepper, sennepsfrø og laurbærblad i en kasserolle
– Kok opp
– Slå ned varmen og
– Lla det småkoke i noen minutter
– Tøm den varme laken over eplebåtene
– La eplene stå i laken til de er helt kalde
2Lag Eple- og baconsyltetøy
– Skjær baconet i biter,
– Stek det over middels varme til fettet begynner å slippe
Rør med jevne mellomrom Ca 10 min.
– Rensk løk, hvitløk og eple
– Fin hakk dem, og
– Ha dem i panna sammen med baconet
– La det surre til løken er blitt myk og blank og baconet er sprøtt
Ca 10 min. til
– Rør inn sukker, sirup, brandy og vann
Når det koker
– Slå ned varmen og
– La det surre i 20-30 min
Til syltetøyet er tykt og klissete
Rør av og til
– Ta panna vekk fra varmen
– Renn av overflødig fett
– Hell syltetøyet på glass
– Avkjøles og
– Oppbevares i kjøleskap
2 Sett ovnen på 175 grader
– Legg bakepapir på en stekeplate
3 Lag crostinibunnen:
– Skjær baguetten i tynne skiver,
– Pensle begge sider med olje
– Legg dem på stekebrettet
NB! de skal ikke overlappe hverandre
– Stekes i 10- 15 min
Til skivene er lys gylne og sprø
Snu gjerne skivene etter halve steketiden
– Avkjøles på rist
 4 Lag epleskivene:
– Skrell epla og ta ut kjernehuset
– Skjær den i middels tynne skiver
– Smelt smøret i stekepanna og
– Tilsett sukkeret
– Rør til sukkeret har smeltet
– Tilsett epleskivene
– La det småkoke, men
Snu epleskivene av og til
Til epleskivene er mye og begynner å bli gylne
– Ta epleskivene av varmen, og
– La dem avkjøles til romtemperatur
5 Lag crostiniene:
– Smør et tynt lag med ost (snøfrisk, philadephia eller lignede) på noen crostini,
– Legg en epleskive over og
– Topp med en skje baconsyltetøy
Eller
– Legg på syltetde epler
– Topp med muggost eller brie
Eller
– Leggeller smør på ost
– Topp med eplegele og baconsyltetøy
Eller
– Bruk fantasien og smak deg frem med hva som passer sammen av ost og epletilbehør
det finnesuendelig mange gode kombinasjoner
6 Serveres umiddelbart

Tips! Både Crostinin bunnen (baguetten) og epleskivene kan tillages dagen før og oppbevares i en lufttett boks. Men la det stå ute så det får romtemperatur før du lager ferdig og serverer crostiniene.

Leave a comment